Dnes je 22.09.2024, meniny má Móric
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

22. 07. 2008 15:47

Pomôžme ochrániť chlieb náš každodenný

Leto je obdobím, keď väčšina ľudí myslí viac na oddych, ako na prácu - je čas dovoleniek. Je to aj obdobie zvýšenej aktivity poľnohospodárov pri zbere a uskladňovaní úrody, ktorú dopestovali. Nie vždy sa im to podarí bez problémov. Niekedy ich sužujú suchá, inokedy ničivé dažde a záplavy. Medzi tie negatívne faktory patria aj požiare.

Medzi najčastejšie príčiny vzniku požiarov v období zberu objemových krmovín a žatvy patrí nedodržiavanie zákazu fajčenia, manipulácia s otvoreným ohňom, samovznietenie objemových krmovín, nedodržiavanie predpisov pri skladovaní horľavých látok, neočistenie elektrickej inštalácie a strojov od nánosov organického prachu a hra detí so zápalkami. Ďalšou nie menej dôležitou príčinou nebýva nepredpokladaná porucha alebo zmena prevádzkových parametrov, ale v posledných rokoch aj nepriaznivé ekonomické podmienky, ktoré majú negatívny dopad na materiálno-technické zabezpečenie potrieb ochrany pred požiarmi. Poľnohospodári vo väčšine prípadov zbierajú úrodu s mechanizmami a technológiami, ktoré sú na hranici ako technických, tak aj požiarno-bezpečnostných možností.

Ochrana úrody pred požiarmi sa týka nás všetkých a preto by sme mali byť práve v tomto období mimoriadne ostražití a opatrní. Na zvýšené nebezpečenstvo treba osobitne upozorniť aj deti, pretože práve tieto sa počas letných prázdnin často pohybujú bez dozoru aj v blízkosti polí a stohov slamy. Len dôsledné zabezpečovanie protipožiarnych opatrení a dodržiavanie predpisov na úseku ochrany pred požiarmi, ako aj zvýšená opatrnosť môžu znížiť riziko vzniku požiarov, ktoré súvisia so zberom úrody. 

mjr. Bc. Ľ. Vozárová
Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru
Brezová 30, 052 01 SNV