Dnes je 23.09.2024, meniny má Zdenka
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 09. 2008 13:05

NA KNIŽNOM TRHU JE NOVÁ VÝNIMOČNÁ OBRAZOVÁ PUBLIKÁCIA "REGIÓN SPIŠ"

12. september v znamení slávnostného uvedenia publikácie Región SPIŠ na Spišskom hrade. V tento deň si budú môcť návštevníci zakúpiť túto hodnotnú publikáciu za zvýhodnenú cenu. Medzi 17.00 a 18.00 hod. sa uskutoční podpisovanie kníh autormi.


Slovakia Region Spiš, s podtitulom historické, kultúrne a prírodné dedičstvo, autori fotografií Igor Bobák a Mária Bobáková, autori textu Mária Novotná a Ivan Chalupecký v siedmich jazykoch – slovenskom, anglickom, nemeckom, francúzskom, poľskom, maďarskom a ruskom.

Publikácia s novým sviežim pohľadom na jednu z najvýznamnejších prírodných a historických lokalít Slovenska – spišský región. Mnohokrát propagovaný formou menších alebo väčších fotografických publikácií s roznou obsahovou a profesionálnou úrovňou.

Publikácia Slovakia Region Spiš je spracovaná novátorským prístupom obrazového a písomného materiálu. Autorom sa podarilo na vyše štyristo stranách racionálnym rozdelením jednotlivých kapitol predstavit  Spiš na pozadí historických faktov a prírodných danností. Vďaka multietnickému zloženiu obyvateľstva Spiša vytvárali sa priaznivé podmienky pre jeho bezkonfliktný vývoj zabezpečujúci príležitosti pre ralizáciu hodnotných architektonických celkov či solitérov sakrálneho umenia odrážajúcich vývojové trendy európskej kultúry.

V publikácii prinášajú autori ucelený kompaktný pohľad na oblasť Slovenska. Pre návštevníkov Spiša prechádzajúcich jeho mestami a mestečkami od Tatier k pohoriu Braniska vytvára sa spleť orientačných bodov vťahujúcich ich do lona neopakovateľnej prírody a poznávania historických pamiatok.

Niekoľkoročná príprava publikácie bola spojená s množstvom práce v teréne, hľadaním toho najideálnejšieho pohľadu, prieniku svetla, umožňujúcemu vyniknúť tvarosloviu architektúry či prírodnej scenérii. Autorom fotografií sa podarilo nenapodobiteľným, citlivým prístupom zachytiť obraz celistvého územia oblasti Spiša.

S úctou k prírode, ľudu a histórii Spiša vzniklo dielo evokujúce, príťažlivé a pravdivé. Autorom publikácie patrí poďakovanie nás všetkých obdivovateľov jedného z najväčších klenotov nášho Slovenska. Verím, že publikácia príjemnou nevtieravou formou znásobí ich rady a prispeje k ďalšiemu rozvoju turizmu na Slovensku a propagácii kultúrneho dedičstva patriacemu k jeho euróspkym koreňom.