Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

11. 09. 2009 16:33

V Spišskej Novej Vsi otvorili prvé centrum odborného vzdelávania

Od: Zuzana Bobriková, www.vucke.sk
Zľava: zástupca riaditeľa SPŠ strojníckej Ondrej Majerník, vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč, zástupca riaditeľky Úradu KSK Ondrej Bernát, riaditeľ SPŠ strojníckej Ladislav Ruttkay

Zľava: zástupca riaditeľa SPŠ strojníckej Ondrej Majerník, vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč, zástupca riaditeľky Úradu KSK Ondrej Bernát, riaditeľ SPŠ strojníckej Ladislav Ruttkay

Foto: Ing. Lucia Kormošová

Foto: Ing. Lucia Kormošová


Na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Spišskej Novej Vsi v piatok 11. septembra 2009 slávnostne otvorili centrum odborného vzdelávania pre strojárenstvo. Ide o prvé centrum odborného vzdelávania nielen v kraji, ale aj na Slovensku.

Zriaďovateľ školy Košický samosprávny kraj tak napĺňa svoju Koncepciu odborného vzdelávania. V tomto školskom roku začína v kraji fungovať spolu šesť centier - okrem spišského dve na školách v Michalovciach a tri v Košiciach. 

Košický samosprávny kraj, najväčší zriaďovateľ stredných škôl v kraji, ako prvý na Slovensku schválil Koncepciu odborného vzdelávania. Jej prvým konkrétnym výstupom je vznik šiestich centier odborného vzdelávania. Budú sa orientovať na strojárstvo, elektrotechniku, informatiku, cestovný ruch, hotelierstvo, stavebníctvo, hutníctvo, umelecké remeslá. Centrá odborného vzdelávania vznikli na tých školách, kde je na veľmi dobrej úrovni materiálno technické a personálne zabezpečenie pre príslušný odbor alebo skupinu odborov. Budú slúžiť nielen pre žiakov školy a pre zamestnávateľov, ktorí priamo prispievajú, ale aj pre žiakov ostatných škôl, ktorí sa vzdelávajú v podobných odboroch a pre iných zamestnávateľov pri zmene kvalifikácie alebo zvyšovaní vzdelania.

Aj v čase ekonomickej krízy a relatívneho prebytku odborníkov v niektorých profesiách potrebuje krajská samospráva  zabezpečovať dostatok kvalifikovaných odborníkov pre výrobnú sféru, zabezpečovať podmienky pre výchovu odborníkov na stredných školách tak, aby po absolvovaní bol žiak optimálne pripravený buď na štúdium v príslušnom odbore na univerzite, alebo na kvalifikovanú prácu vo firme. Z tohto pohľadu je dôležitá spolupráca troch pilierov odborného vzdelávania: zriaďovateľa, škôl a zamestnávateľov. O ne sa opiera aj koncepcia odborného vzdelávania. Centrá vznikli za veľmi úzkej spolupráce so zamestnávateľmi - spoločnosťami Embraco Slovakia Spišská Nová Ves, Kia Motors Slovakia Žilina, Peugeot Citroen Trnava, Getrag Ford Transmissions Slovakia Kechnec, Viessmann Spišská Nová Ves, Andritz – Jochman Spišská Nová Ves.

Proces vytvárania COV nie je  ukončený, v priebehu roku 2010 a v ďalších rokoch sa na základe požiadaviek zamestnávateľov a škôl prehodnotí ďalšie vytváranie COV pri stredných školách. Počas školského roku 2009/2010 sa zároveň budú vytvárať satelity jednotlivých COV na školách s rovnakými učebnými a študijnými odbormi.
 
Centrá odborného vzdelávania vznikli na týchto školách:
SOŠ obchodu a služieb Michalovce: COV pre oblasť hotelierstva, obchodu a služieb
SOŠ technická Michalovce: COV pre elektrotechniku a informatiku
SOŠ technická, Kukučínova ul. Košice: COV pre stavebníctvo
SPŠ strojnícka Spišská Nová Ves: COV pre strojárstvo
SOŠ Košice- Šaca: COV pre hutníctvo a strojársku výrobu
SOŠ Ostrovského ul. Košice: COV pre informačné a sieťové technológie

V tomto školskom roku študuje na 78 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja viac ako 35 tisíc žiakov. Výchovno - vzdelávací proces zabezpečuje vyše tritisíc pedagogických a tisíc nepedagogických zamestnancov.