Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

12. 08. 2009 10:35

Spišská Nová Ves stiahla vlajky na pol žrde

Od: Ing. Lucia Kormošová

Mesto Spišská Nová Ves sa dnes pripojilo k celému Slovensku a v rámci celoštátneho smútku vzdáva úctu obetiam pondelkovej tragickej udalosti v Bani Handlová.

Metropola Spiša dnes ráno stiahla štátne vlajky na pol žrde. Štátnym smútkom, ktorý vyhlásila Vláda SR na dnešný deň od 8.00 do 20.00 hod., si pripomína zosnulých, ktorí prišli o život v pondelok pri tragickom banskom nešťastí v Handlovej.

Spišská Nová Ves, mesto s bohatou baníckou históriou, prijala správu o nešťastí s veľkým zármutkom. Nešťastie sa stalo necelý mesiac pred plánovaným 2. stretnutím baníckych miest a obcí Slovenska, ktoré sa malo konať práve v Handlovej v dňoch 4. a 5. septembra 2009 v rámci Regionálnych osláv dňa baníkov, a ktorého sa mali zúčastniť aj zástupcovia Spišskej Novej Vsi. Smutná udalosť však náhle zasiahla do jubilejného roka 2009, v ktorom si mesto Handlová pripomína 100 rokov od chvíle, kedy Západouhorská kamennouhoľná spoločnosť začala s výstavbou Bane Handlová a položila základy priemyselnej ťažby hnedého uhlia nielen na hornej Nitre, ale aj na Slovensku.

V mene občanov a poslancov mestského zastupiteľstva zaslalo vedenie mesta Spišská Nová Ves, ktoré by na budúci rok malo hostiť ďalší ročník celoslovenského stretnutia banských miest a obcí, mestu Handlová kondolenčný list s vyjadrením spoluúčasti v týchto ťažkých chvíľach a úprimnej sústrasti pozostalým obetí pondelkového nešťastia v Bani Handlová.


SNV, 12. augusta 2009


Kondolenčný list >>>

Poďakovanie Handlovej za prejav sústrasti >>>