Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 09. 2009 13:19

Kalo čangalo 2009 - Rómsky filmový festival Martina Slivku

Od: Ing. Lucia Kormošová

V treťom septembrovom týždni (21. - 26. 9. 2009) sa pod záštitou podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča uskutoční v Spišskej Novej Vsi už 3. ročník multikultúrneho medzinárodného festivalu o Rómoch pre Rómov i nie-Rómov KALO ČANGALO 2009.

Ide o podujatie, ktoré v Spišskej Novej Vsi organizuje s podporou Úradu vlády SR v rámci Akčného plánu predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie Ústav dokumentácie rómskej kultúry so sídlom vo Veľkom Záluží. Premietania celovečerných, dokumentárnych, ale aj animovaných filmov pre deti sa zrealizujú okrem centra festivalu - Spišskej Novej Vsi aj v Nitre, Vrábľoch, Lučenci, Rimavskej Sobote, Levoči, Poprade, Liptovskom Mikuláši a v desiatkach škôl a rómskych komunitných centrách.

Ako uviedol riaditeľ festivalu PhDr. Pavol Sika: „Cieľom tohto rozvíjajúceho sa festivalu je prostredníctvom filmovej tvorby európskej proveniencie - tohto roku najmä českej a španielskej kinematografie - predstavovať hodnotové dimenzie rómskeho spoločenského života širokej verejnosti. Premietaním filmov s rómskou tematikou sa festival podieľa nielen na posilňovaní povedomia rómskej identity Rómov, ale aj na posilňovaní našich nesúhlasných postojov k akýmkoľvek prejavom diskriminácie, sociálnej segregácie, rasizmu, xenofóbie a iným formám intolerancie.“

Výnimočnou udalosťou, ktorá tohtoročný festival Kalo čangalo 2009 bude sprevádzať, je XVII. zasadnutie Medzinárodného riadiaceho výboru projektu „Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015“ (www.romadecade.org). Do Spišskej Novej Vsi pricestuje takmer 60 zástupcov rómskej národnosti z mnohých štátov Európy a okrem rokovaní na aktuálne témy sa pre členov riadiaceho výboru a návštevníkov festivalu pripravuje slávnostný galaprogram, na ktorom podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič odovzdá Cenu ROM 2009 poprednému rómskemu diplomatovi, zakladateľovi a prezidentovi Medzinárodnej rómskej únie MUDr. Jánovi Cibuľovi z Klenovca (žijúcemu od roku 1968 vo švajčiarskom Berne), a na ktorom nový splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý odovzdá Cenu festivalu Kalo čangalo 2009 poľskému etnografovi a riaditeľovi Múzea rómskej kultúry v Tarnove Adamovi Bartoszovi.

„Strategickým cieľom festivalu je vytvoriť na Slovensku základy rómskej kinematografie -rómski autori, rómska tematika, rómska filmová reč, rómsky dabing, rómska filmová distribúcia a pod. Z tohto hľadiska budú mnohé výstupy v rámci festivalu historicky významné, a keď sa napríklad podarí nadabovať niektorý z klasických filmov do rómčiny, bude to v našom i európskom kontexte priekopnícky počin,“ priblížil význam festivalu P. Sika. S týmto zámerom sa v rámci festivalu zakladajú špecializované pracovné sekcie – napríklad rómsky filmový ateliér, rómsky filmový klub.

Keďže podľa slov P. Siku je tematika festivalu nasmerovaná predovšetkým na problematiku života a kultúrneho bohatstva Rómov z pohľadu histórie a dnešných reálií, má festival svoj dlhodobý zámer - otvárať prostredníctvom filmu a iných sprievodných médií širokej majoritnej verejnosti a zvlášť rómskemu etniku cestu do sveta tradičných i moderných kultúrnych hodnôt.

Program festivalu

22. 9. o 19.00 hod., Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi
SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE FESTIVALU
(slávnostný galavečer)
Odovzdanie Ceny festivalu Kalo čangalo 2009
Odovzdanie Ceny ROM 2009
Účinkujú: Komorný orchester a Ženský zbor Konzervatória Exnárova 8 (Košice), The Fank Rock Band (Fiľakovo), skupina Bohémiens (Bratislava), Divadlo Romathan (Košice)
Foyer divadla: „Okamihy“ - výstava portrétnych fotografií rómskych detí, autorka: Gabriela Ferleťáková

22. 9. o 20.00 hod., Pred Spišským divadlom
CINKA PANNA

„Kady čhajori hin le Devlestar“ (Toto dievča je od Boha). Cinka Panna je prvá známa
rómska primáška. Žila v 18. storočí na Gemeri. Film Dušana Rapoša je svojbytným romantickým príbehom, ktorý čerpá inšpiráciu zo známych faktov o jej živote. Réžia: Dušan Rapoš. (hudobný film, 2008, 122 min.)

23. 9. o 19.00 hod., Kino Mier, vstupné: 1 €
POSLEDNÁ MARINGOTKA

Film o osudoch posledných autentických komediantov v strednej Európe, v sociálnom, kultúrnom a spoločenskom kontexte. Štyri príbehy slobodných ľudí, ktorí nielen z lásky ku komediantskemu divadlu, ale aj v dôsledku ich silnej väzby na rodinnú tradíciu, obetovali pre pocit voľnosti pohodlie a teplo trvalého domova. Film o citoch, láske a skutočných hodnotách. Réžia: Peter Beňovský. (2008, 64 min.).

24. 9. o 19.00 hod., Kino Mier, vstupné: 1 €
OTEC NA SLUŽOBNEJ CESTE

Film rozpráva očami deväťročného Malika príbeh jednej z postihnutých rodín. „Služobná cesta“, na ktorú jeho otec odchádza, je pracovným táborom, do ktorého sa dostal kvôli nevinnému komentáru karikatúry v novinách. Réžia: Emir Kusturica. (dráma, 1985, 135 min.)

25. 9. o 19.00  hod., Kino Mier, vstupné: 1 €
CINKA PANNA

 

SNV, 19. 9. 2009