Dnes je 24.09.2024, meniny má Ľuboš, Ľubor
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 10. 2008 19:45

Slovenský rekord sa podaril

Od: Andrea Jančíková

Mesto ožilo svojimi farbami. Viac ako 1 995 detí sa zúčastnilo pokusu o vytvorenie slovenského rekordu. Do vzduchu bolo vypustených vyše 2 150 balónov vo farbách mesta.


Medzi hlavné oslavy 740. výročia 1. písomnej zmienky sme 4. 10. 2008 plánovali zrealizovať i pokus o slovenský rekord "Najdlhšia papierová reťaz". Na stretnutie s deťmi sa tešil i pán prezident, Ivan Gašparovič. I my sme sa tešili, že si našiel čas a poctil naše mesto svojou účasťou na hlavných oslavách jubilea mesta.

Žiaľ, počasie nám v tento deň neprialo a tak sme museli pristúpiť k zrušeniu všetkých podujatí konaných v exteriéri. Sklamali sme tak možno priaznivcov Adely a Sajfu, Petra Cmorika i mnoho detí, ktoré sa tešili spolu s nami na vytvorenie slovenského rekordu.

Preto sme hneď, ako to počasie dovolilo, pristúpili k novému pokusu a to v piatok 10. októbra. Podaril sa. Mesto ožilo farbami, a nie len tými jesennými.

1 995 detí zo všetkých základných škôl z územia mesta prispeli k tomuto peknému podujatiu vytvorením reťaze vo farbách mesta. Každé dieťa zhotovilo metrovú jednofarebnú reťaz a obdržalo tričko v jednej zo štyroch farieb mesta spolu s balónom rovnakej farby. Jednotlivé reťaze deti spojili priamo na peších komunikáciách Letnej, Zimnej ulice i na Radničnom námestí v rovnakom poradí ako má mestská vlajka.

Reťaz v natiahnutom stave merala cca 2 100 m, obsahovala cca 23 100 očiek. Komisár slovenských rekordov Igor Svítok po zmeraní reťaze položenej na zemi (žiaľ nie celkom natiahnutej) nám uznal slovenský rekord "Najdlhšia papierová reťaz" s dĺžkou 1 590 m. Reťaz symbolicky spojili primátor mesta PhDr. Ján Volný, ktorého reťaz obsahovala všetky štyri farby mesta (žltá, zelená, biela, modrá) a poslankyňa NR SR Mgr. Lea Grečková reťazou vo farbách trikolóry. Následne komisár slovenských rekordov odovzdal primátorovi mesta dva certifikáty. Ten prvý sa týkal práve vytvoreného rekordu a ten druhý bol mestu udelený za najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku. A práve hlas zvona Urban z veže Rím.-katol. kostola Nanebovzatia Panny Márie ohlásil všetkým účastníkom, že rekord sa podaril. Na znak radosti sa tak do vzduchu vznieslo viac ako 2 150 balónov.

Na záver ďakujem všetkým, ktorí sa na tomto milom podujatí podieľali: deťom, učiteľom, pracovníkom CVČ Adam, pracovníkom MsÚ, PZ SR, MsP, firmám: Progrup, BSP Magnetica, Balónová výzdoba T. Jedinák, Profi print Levoča a komisárovi slovenských rekordov Igorovi Svítokovi.