Dnes je 25.09.2024, meniny má Vladislav
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 12. 2008 14:08

MESTSKÁ VEREJNÁ DOPRAVA od nového roku po novom. OD 1. DO 16. JANUÁRA 2009 sa občania v MVD V RÁMCI SPIŠSKEJ NOVEJ VSI budú prepravovať BEZPLATNE

1. január 2009 je pre nás významný z viacerých hľadísk.
K tomuto dátumu vstupuje v dôsledku optimalizácie mestskej verejnej dopravy (MVD) v Spišskej Novej Vsi do platnosti nový cestovný poriadok. V praktickej prevádzke je už sľúbených 10 nových autobusov, no a zrejme tou najvýznamnejšou zmenou je zmena našej meny na novú - euro.

Všetky spomenuté udalosti majú z pohľadu nášho mesta jedného spoločného menovateľa. Je ním cestovanie. V snahe, aby sa tieto zmeny čo najskôr dostali nielen do podvedomia nás - obyvateľov mesta, ale aj do praktického života bez väčších komplikácií, rozhodlo vedenie nášho mesta, že počas obdobia duálneho obehu mien - OD 1. DO 16. JANUÁRA 2009 - sa občania v MVD V RÁMCI SPIŠSKEJ NOVEJ VSI budú prepravovať BEZPLATNE!

Má to nesporne aj tú výhodu, že nebudeme musieť pri nastupovaní do autobusov zbytočne strácať čas pri prepočítavaní výdavku na eurá (od 1. 1. 2009 je to pre vodičov povinnosť), ak by sme platili za lístok ešte v korunách. Cestovanie a kúpu lístka však výrazne zjednoduší a zrýchli - aj po tomto duálnom období - používanie čipovej karty. Tá automaticky pri jej prvom novoročnom použití v autobuse zmení menu, v ktorej je vyjadrený zostatok na nej. Okrem toho ponúka i ďalšie výhody ako je zľava z cestovného, možnosť prestupu na inú linku do 25 minút, možnosť kúpy cestovných lístkov pre viaceré osoby, platnosť aj v prímestskej a diaľkovej doprave, resp. prakticky u všetkých dopravcov na východe Slovenska.

Pre určité uľahčenie manipulácie s hotovosťou v novej mene bude od 1. 1. 2009 platiť nový cenník v MVD, ktorý nájdete v prílohe Ička 1/09.

Študentov do 26 rokov určite poteší, že od nového roku platí Študentská bezkontaktná karta ISIC ako preukaz o veku, čiže aj nároku na zľavu z cestovného, ak nie je aktivovaná na dopravu. Pokiaľ aktivovaná na dopravu je, tak zároveň slúži priamo na zakúpenie zľavneného cestovného lístka v MVD, v systéme EM BASE.

 

S NOVÝMI AUTOBUSMI

Ďalšou zmenou, ktorá tu v takom rozmere doteraz nebola, je rozsiahla obnova vozového parku MVD. Na cestách jazdí 10 nových autobusov, ktoré boli slávnostne uvedené do prevádzky v deň otvorenia Spišských vianočných trhov (11. 12. 2008) na parkovisku pri bývalej SPŠ baníckej. Dovtedy dopravu vykonávalo 23 autobusov s priemerným vekom 18,2 roka. Po dohode s Mestom SNV zabezpečil dopravca - spoločnosť eurobus, a. s., Košice v r. 2008 rozsiahlu obnovu autobusového parku zakúpením 10 ks  nízkopodlažných, resp. polonízkopodlažných nových autobusov, z toho 2 nízkokapacitných (všetky sú vybavené výklopnou plošinkou pre vozíčkarov a kočiare). Tým sa priemerný vek autobusov znížil na úroveň 9,25 roka. Eurobus na nákup autobusov vynaložil 64,5 mil. Sk a zakúpil do nich aj elektrické strojčeky na výdaj cestovných lístkov v hodnote 1,4 mil. Sk. Zámerom do budúcnosti je kompletná obnova automobilového parku do 4 rokov.

S NOVÝMI LINKAMI A CESTOVNÝM PORIADKOM Eurobus, a. s., (predtým SAD Košická dopravná spoločnosť, a. s., resp. SAD Sp. N. Ves) dlhodobo prevádzkuje MVD v našom meste a obci Smižany. Rozsah vykonávanej dopravy sa prispôsoboval podmienkam, ktoré sa v priebehu rokov na základe potrieb menili tak, že v poslednom období (roky 2006 - 2007) sa stabilizovali v rámci existujúcich 19 liniek na hodnotách cca 830 tis. ubehnutých kilometrov za rok. MVD sa tak v našom meste zaradila medzi tie najväčšie na východnom Slovensku. Je to viac ako v Michalovciach, dokonca dvojnásobok toho, čo najazdia autobusy v Poprade. Vyplynula potreba vykonávania dopravy v rozsahu cca 700 tis. km/rok ako MVD celkom, z toho MVD Sp. N. Ves cca 570 tis. km/rok a MVD Smižany cca 130 tis. km/rok. Mesto preto v r. 2008 dalo Výskumným ústavom dopravným v Žiline spracovať štúdiu optimalizácie mestskej dopravy. Na základe jej výsledkov a v spojení s návrhmi dopravcu sa vlani začala pripravovať optimalizácia MVD, ktorá vstupuje do platnosti od 1. 1. 2009. V uplynulom roku sa tiež MVD v SNV ako celok rozdelila na časť Spišská Nová Ves, kde patria všetky linky okrem linky č. 4 a časť Smižany, kde patrí linka č. 4. Podľa tejto schémy je rozdelené aj uhrádzanie strát z prevádzky MVD dopravcovi samosprávami (Mesto SNV za r. 2008 vyčlenilo na straty vyše 13,7 mil. Sk).

Čo sa týka samotnej schválenej optimalizácie MVD, v niektorých prípadoch ide o nepatrné zmeny, v iných sú to zasa rozsiahlejšie úpravy. Medzi prvé, ktoré občan zbadá, patrí výrazné zníženie počtu liniek mestskej dopravy - pôvodných 19 liniek bude upravených na 11 liniek, teda o 8 liniek menej.

V praxi ide v podstate iba o zníženie počtu čísiel liniek, nakoľko spoje z liniek, ktoré sú k 1. 1. 2009 zrušené, sú poväčšine presunuté do iných liniek. Linky majú aj nové trasy, iný počet zastávok, resp. sú aj prečíslované. Obslužnosť územia ostáva zachovaná, MVD bude jazdiť na všetky miesta ako doteraz.

Linky MVD platné pre rok 2009:

810101 (linka č. 1) Autobusová stanica - sídl. Východ - Poliklinika 810102 (linka č. 2) Autobusová stanica - Tarča - Autobusová stanica 810103 (linka č. 3) Autobusová stanica - sídl. Východ - Ferčekovce - Novoveská Huta (obsahuje aj niektoré spoje bývalej linky č. 7 a č. 10) 810104 (linka č. 4) Pilvud - Smižany - sídl. Západ - Pilvud 810105 (linka č. 5) Embraco/sídl. Východ - sídl. Mier - sídl. Východ/Embraco (obsahuje aj spoje bývalej linky č. 12 a č. 17) 810106 (linka č. 6) Autobusová stanica - sídl. Mier - Autobusová stanica (bývalá linka č. 6 a č. 13) 810107 (linka č. 7) Autobusová stanica - Madaras park - Pilvud - Teplička rázc. (bývalá linka č. 11) 810108 (linka č. 8) Sídl. Západ - Telep - sídl. Východ - ZŠ Lipová (obsahuje aj niektoré spoje bývalej linky č. 14) 810109 (linka č. 9) Autobusová stanica - sídl. Východ - Embraco (bývalá linka č. 16) 810110 (linka č. 10) Smižany - sídl. Západ - Embraco (bývalá linka č. 18) 810111 (linka č. 11) sídl. Západ - sídl. Mier - ZŠ Lipová -  autobusová stanica (bývalá linka č. 15)

Zmeny cestovného poriadku z dôvodu optimalizácie MVD boli prerokované a odsúhlasené aj predsedami všetkých mestských výborov.

Nový cestovný poriadok MVD spolu s cenníkom je súčasťou januárového Ička.