Dnes je 25.09.2024, meniny má Vladislav
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

13. 01. 2009 07:23

SPIŠSKÁ NOVÁ VES V HORIZONTE ČASU A Z KAŽDODENNÉHO ŽIVOTA, GENIUS LOCI MESTA 21. STOROČIA - 4. 12. 2008 - 30. 4. 2009

Od: Múzeum Spiša, Dana Rosová, Ing. Zuzana Krempaská

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi v závere roka sprístupňuje k 740. výročiu prvej písomnej zmienky o meste pre širokú návštevnícku verejnosť, po prvýkrát vo svojej 57-ročnej existencii, stálu výstavu zameranú na bohaté dejinné udalosti nášho mesta pod názvom

SPIŠSKÁ NOVÁ VES V HORIZONTE ČASU A Z KAŽDODENNÉHO ŽIVOTA.

Vo výstavných priestoroch sa od 4. 12. 2008 do 30. 4. 2009 predstaví výstava GENIUS LOCI MESTA 21. STOROČIA, zachytávajúca život v Iglove v časovom horizonte sto rokov (1850 - 1950) s víziou pre súčasné obdobie. Na nej si mnohí Novovešťania nájdu svoje predmety, ktoré darovali alebo predali do zbierkového fondu nášho múzea, na fotografiách možno spoznajú svojich predkov a príbuzných  a mnohých, nám doposiaľ neznámych, pomôžu identifikovať, aby sme niekoľkoročnú mozaiku každodenného pracovného, hospodárskeho, obchodného, školského, športového, kultúrneho, ale žiaľ aj vojnového života pomaly, ale určito pre budúce generácie poskladali. Spišská Nová Ves si to určite zaslúži.

     Aby darček zostal prekvapením a všetko nebolo vopred prezradené, realizátori tohto projektu, na ktorý finančne prispeli Mesto Spišská Nová Ves a Ministerstvo kultúry SR, Vás srdečne pozývajú na obidve výstavy.

NAVŠTÍVTE TRINÁSTU KOMNATU

Baníctvo predstavuje neoddeliteľnú súčasť histórie Spiša i mesta Spišská Nová Ves. Po stáročia  malo rozhodujúci význam na ich hospodársky, kultúrny i sociálny rozvoj.

 

V stálej expozícii Múzea Spiša sme doteraz venovali baníctvu priestorovo malú časť, ktorá už nevyhovovala návštevníkom ani svojím obsahom. Reinštaláciou tejto časti expozície sme sa snažili  poskytnúť chýbajúce  informácie dôležité z pohľadu histórie, pútavé pre návštevníka a názorné pre školskú mládež.  Prostredníctvom trojrozmerných zbierkových predmetov (meracích prístrojov, pracovných nástrojov, banských svietidiel, dreveného modelu banského gápľa...), ale i jedinečných historických banských máp, listín a dokumentov, prezentujeme najvýznamnejšie ložiská medenorudného a železorudného baníctva na Spiši.

Expozícia je doplnená o vzorky železnej, medenej striebornej rudy, ale prezentuje aj produkty z nich vyrobené. Určite teda zaujmú medené mince, ktoré boli razené v Smolníku v 18. - 19. storočí, ale i ďalšie predmety dokumentujúce toto jedinečné odvetvie.

Pozývame Vás na návštevu našej „trinástej komnaty“, kde si určite každý nájde niečo, čo ho zaujme.