Dnes je 27.09.2024, meniny má Cyprián
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

12. 02. 2009 13:33

Zeleň v meste

Máte nápad, ktorý pomôže životnému prostrediu vo vašom okolí? Chcete upraviť park alebo iné verejné priestranstvo, postarať sa o ekologicky cennú lokalitu, vyčistiť divokú skládku alebo vodný tok, upraviť a vyznačiť náučný chodník alebo trasu pre nemotorovú dopravu, zveľadiť školskú záhradu, zriadiť učebňu v prírode alebo jednoducho oživiť zeleňou miesto, ktoré máte radi?



Poznáte „Zelené cesty“?

Sú to trasy alebo komunikácie, ktoré slúžia obyvateľom na rekreáciu a šport, pre každodenné dochádzanie do práce či do školy a pod. Motivujú k rekreačnému pohybu (chôdza, beh, bicyklovanie, korčuľovanie,...) a riešia konflikt medzi motorovou a nemotorovou dopravou pri dochádzaní do práce, školy, na nákupy, na ihrisko, do prírody a pod. Zelené cesty majú dlhoročnú tradíciu a stali sa bežnou súčasťou infraštruktúry v mestách a na vidieku v mnohých štátoch na celom svete.

Nezanedbateľnou formou využitia mnohých zelených ciest je aj turizmus, sú totiž dobrým prostriedkom pre propagáciu regiónu, pre prilákanie a udržanie návštevníkov a poskytnutie služieb pre nich (napríklad náučné a interpretačné chodníky, spájanie atraktivít mesta do ucelenej trasy, poskytovanie sprievodcovstva, požičiavanie bicyklov a pod.).

Alebo máte iné podobné nápady? Ste ochotný ich realizovať pomocou dobrovoľnej práce Vás, Vašich priateľov, susedov a známych?

Ak áno, sme pripravení s Vami na ich realizáciu. Podobne chceme prispievať aj k zlepšeniu životného prostredia, k starostlivosti, zveľaďovaniu zelene a k zvýšeniu estetickej, funkčnej a zdravotnej hodnoty nášho mesta. Musíme aj tu klásť dôraz na aktívnu účasť verejnosti na každej fáze projektu: na plánovaní a príprave projektu, na samotnej realizácii a tiež na následnej starostlivosti o vysadenú zeleň a zveľadené plochy.

Inými slovami - ľudia nielen fyzicky pomôžu pri úprave priestranstva, ale aj (a najmä) si sami vymyslia, čo tam chcú mať, aké funkcie bude priestranstvo napĺňať, ako bude vyzerať a pod.

Zmyslom je podporiť vytváranie hodnotných území v meste, ktoré slúžia širokej verejnosti a školám, slúžia spoločenským cieľom a podporujú koncept ochrany prírody. Dôležitým aspektom je, že sa podporia aktivity, ktoré si vymysleli a chcú ich realizovať obyvatelia danej lokality, teda nie miestne úrady a verejná správa, aj keď ich účasť je samozrejme viac ako žiaduca, ale v danom prípade budú vystupovať ako koordinátor.

Viac informácií získate u PaedDr. Jána Olejníka, vedúceho Oddelenia komunálneho servisu MsÚ v SNV, na t. č. 053/4152 228, e-mail: j_olejnik(at)mestosnv.sk.

/Spracované pomocou nadácie Ekopolis./