Dnes je 27.09.2024, meniny má Cyprián
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

15. 02. 2009 14:02

Vznikne prvá anglická škôlkarská trieda na Spiši

Od: Ing. Lucia Kormošová
Deti sa na hodine spolu s rodičmi hrou učia angličtinu pod vedením anglicky hovoriacej lektorky

Deti sa na hodine spolu s rodičmi hrou učia angličtinu pod vedením anglicky hovoriacej lektorky


Od 11. do 14. februára si na Čingove pri Spišskej Novej Vsi v rámci projektu VELL (Very Early Language Learning), ktorý podporila EÚ, vymieňali skúsenosti s vyučovaním cudzích jazykov u detí v predškolskom veku partneri zo Slovenska, Česka, Nemecka a Talianska. V rámci programu sa konala v Materskej škole na Ul. Z. Nejedlého v Spišskej Novej Vsi aj ukážková hodina jazykovej školy batoliat, ktorá predznamenáva otvorenie prvej anglickej triedy v materskej škole na Spiši od septembra 2009.

Ukážkovú hodinu jazykovej školy batoliat za prítomnosti médií a zástupcov mesta v priestoroch MŠ na sídlisku Mier v piatok 13. februára 2009 zorganizovalo English Learning Centre (ELC) z Košíc, a to v súlade s originálnou metodikou vypracovanou na Slovensku. Túto metodiku už od r. 2004 úspešne používa pri jazykovom vzdelávaní najmenších detí v kluboch batoliat v Košiciach, Prešove a SNV (MC Dietka). Od septembra sa bude využívať i v prvej anglickej triede na Spiši, ktorá vznikne v spomínanej škôlke na Mieri.

„Som rada, že aj na Spiši sú vytvorené podmienky pre to, aby sme 4 roky po vzniku klubu batoliat MumDad&Me - ToddlersClub otvorili celodennú jazykovú triedu pre deti od 3 do 5 rokov," uviedla na margo projektu jeho manažérka, riaditeľka ELC v Košiciach Dr. Silvia Kalapošová. Materská škola na Ul. Z. Nejedlého má jazykový rozvoj svojich zverencov v školskom programe a jeho podpora figuruje aj v plánoch mesta. „V Spiš. N. Vsi sme si vychovali vlastných lektorov a aj vďaka ich obetavej práci sa môže stať anglická trieda skutočnosťou,“ dodala.

Základom spomínaného vyučovania angličtiny je hra a prirodzená komunikácia detí s anglicky hovoriacim lektorom, čo vedie k prirodzenému spôsobu osvojenia si jazyka. Táto metodika, ako bolo možné vidieť i na ukážkovej hodine, zahŕňa pohybové aktivity rodičov a detí, anglické piesne a básne, ako aj výtvarnú činnosť. Lektori nedostávajú prísne pokyny, len určitý návod, ako postupovať. Na hodinách sa usilujú zohľadňovať potreby detí, ich náladu, duševný stav. „Deti sa budú venovať angličtine v každodennej komunikácii - pri hre, učení i práci. Sme radi, že nám ELC za týmto účelom poskytlo autentické cudzojazyčné didaktické materiály - od kníh, cez hudobné nahrávky, rozprávky na DVD až po počítačové hry,“ priblížila priebeh výučby riaditeľka MŠ Jana Vadelová.

Zastrešujúci projekt VELL, podporovaný Európskou úniou cez Lifelong Learning Programme - Multilingualism, je jediný projekt svojho druhu, ktorý vznikol na Slovensku a je medzinárodne uznávaný. Zapojené sú doň partnerské organizácie zo SR, ČR, Talianska, Nemecka a Maďarska. Od začiatku jeho existencie sa do aktivít zapojilo takmer 200 rodičov. Jedným z hmatateľných dôkazov dobrej spolupráce všetkých partnerov je i nová pracovná učebnica pre deti. Okrem obrázkov, ktoré si môžu vymaľovať, obsahuje jednoduchý slovník výrazov v slovenčine, češtine, taliančine a nemčine. V rámci projektu VELL by mala vyjsť do konca roka aj metodická príručka pre učiteľov, rodičovská príručka, video k projektu a CD.

 

SNV, 15. februára 2009