Dnes je 27.09.2024, meniny má Cyprián
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

23. 02. 2009 17:02

Penta vytvára „oknársky“ holding, kupuje spišský Noves

Od: Martin Danko, PR manažér


/23. februára 2009, Bratislava/

Investičná skupina Penta vstupuje do spoločnosti Noves okná, s. r. o., ktorá patrí medzi popredných slovenských výrobcov okien. Samotná akvizícia je predmetom schválenia protimonopolných úradov. Ide v krátkom čase už o druhú transakciu Penty v tomto sektore, hodnota akvizície nebola zverejnená.

Noves je známy predovšetkým vysokou kvalitou prémiovej produkcie plastových, hliníkových okien a dverí. "V najbližších troch rokoch chceme v Noves-e preinvestovať viac ako 3 mil. EUR, zvýšiť výrobné kapacity a prijať ďalších zamestnancov. Vytvárame nadnárodný holding, kde budeme účinne využívať spoluprácu medzi výrobou a distribučnou sieťou v rámci našich firiem. Zákazníkom prinesieme najväčšiu ponuku ako prémiových, tak aj cenovo dostupných okien“, povedal Jozef Janov, Investičný riaditeľ Penty.

“Vítame, že do našej spoločnosti vstupuje silný partner a že sa Noves stáva významnou súčasťou nadnárodného holdingu. Je to veľmi dobrý predpoklad pre ďalšiu perspektívu rozvoja výroby okien na Spiši“, povedal František Vartovník, spolumajiteľ Noves-u.

Cieľom Penty je konsolidovať stredoeurópsky trh výrobcov okien a vytvoriť nadnárodný holding. V súčasnosti rokuje aj o akvizícii jedného z popredných českých výrobcov.

Penta v sektore výroby okien

  • V októbri 2008 Penta oznámila akvizíciu poľského výrobcu Okna Rabien, ktorý dosahuje tržby 60 mil. EUR, zamestnáva 550 zamestnancov a exportuje do viac ako desiatich európskych krajín
  • Slovenský výrobca Noves dosahuje tržby vo výške 20 mil. EUR a zamestnáva 200 zamestnancov
  • Investičná stratégia holdingu je postavená na troch pilieroch:
  1. Unikátny a vysoko motivujúci systém odmeňovania pre predajcov - dílerov, prostredníctvom ktorého dosiahli Okna Rabien 20% ročný rast, hoci trh stagnoval
  2. Byť nákladovým lídrom cez využívanie úspor z rozsahu a cez efektívne využitie výrobnej a distribučnej siete
  3. Ponúkať najväčšie portfólio cenovo dostupných a prémiových produktov plastových, hliníkových a drevených okien a dverí v bezkonkurenčnej kvalite a dodacej lehote. 

O Pente

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a real estate. V oblasti private equity spravuje evergreen fond svojich piatich partnerov, jediných akcionárov spoločnosti. Zameriava sa na buy-out a v menšej miere na start-up investície. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 25 000 pracovníkov a príjmy týchto spoločností dosiahli za rok 2007  1,3 miliardy EUR. Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, leteckej výroby, privátneho bankovníctva, maloobchodu, strojárstva, telekomunikácií, zábavného priemyslu a zdravotníctva. V oblasti real estate začala Penta investovať v roku 2005 a v súčasnosti realizuje dvanásť projektov na Slovensku a v Českej republike. Zameriava sa na segmenty administratívy, maloobchodu a voľno časových aktivít, ako aj na prípravu územia pre nové projekty. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Moskve, Varšave a Limassole.

 

(Ilustračné foto: LucK)