Dnes je 27.09.2024, meniny má Cyprián
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

02. 03. 2009 11:48

V Embracu po výrobe štíhlejšia aj administratíva

Od: Anton Oberhauser, Communication House

Embraco Slovakia odo dnes prispôsobuje štíhlejšej výrobe aj počet administratívnych a obslužných pracovníkov. Má ísť o 30 až 45 uvoľnených zamestnancov. Aktuálne má najväčší zamestnávateľ v regióne prácu pre približne 1 860 ľudí. Pracovníkov z výroby sa táto redukcia stavu nedotkne a v súčasnosti sa žiadna ďalšia ani neplánuje.

„Dnešné rozhodnutia musia zohľadňovať nutnú úsporu nákladov aj pre blízku budúcnosť, hoci vôbec nie sú ľahké. Veď náš podnik sa za 11 rokov stal súčasťou života na Spiši a spoľahlivým partnerom. A  takým chce aj ostať,“ komentuje Carlos Xavier, generálny manažér Embraca pre Európu, poverený riadením spišskonovoveského závodu.

Aktuálnemu kroku predchádzal mesiac detailných analýz, aby bola racionalizácia čo najefektívnejšia a zasiahla čo najmenej zamestnancov. „Podrobne sme zmapovali všetky procesy na jednotlivých úsekoch a určili priority, pričom sme sa snažili o synergický efekt. Každého pracovníka sme posudzovali osobitne, u všetkých sme opäť brali do úvahy aj sociálne aspekty. Viacerým zamestnancom sme na princípe rotácie ponúkli iné pracovné zaradenie. Zároveň zjednocujeme procesy na celoeurópskej úrovni,“ konkretizuje C. Xavier.

Všetci administratívni a obslužní pracovníci, ktorí dnes končia, dostanú ako benefit 100 %-nú náhradu mzdy za marec. Zároveň im začína plynúť dvoj- a trojmesačná výpovedná lehota v zmysle Zákonníka práce, spojená s príslušným odstupným. Tak ako vždy, spoločnosť poskytuje nadštandardnú pomoc pri komunikácii s personálnymi agentúrami a firmami v regióne. V spolupráci s Úradom práce v Spišskej Novej Vsi bol dohodnutý špeciálny termín stretnutia exkluzívne pre zamestnancov Embraca.

Na plánoch spoločnosti na tento rok sa nič nemení. Jarná sezóna beží na plné obrátky. Embraco vlani vyprodukovalo vyše 3,5 milióna výrobkov, v tomto roku plánuje vyrobiť 3,3 milióna. Tempo poklesu výroby by sa tak malo oproti roku 2008 znížiť na polovicu (6 %).

Embraco Slovakia plánuje v tomto roku preinvestovať takmer 6,17 milióna eur, dvakrát viac než vlani. Pripravuje sa štart výroby úsporného kompresora VNEK s variabilnou kapacitou. Prvé by mali opustiť výrobné linky v poslednom štvrťroku 2009.

(Spišská Nová Ves, 4. marca 2009)