Dnes je 27.09.2024, meniny má Cyprián
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

02. 03. 2009 16:06

Krízová Senior linka na bezplatnom tel. č. 0800 172 500

Fórum pre pomoc starším so sídlom v Prievidzi v spolupráci so spoločnosťou Deloitte Slovensko spustilo KRÍZOVÚ SENIOR LINKU s cieľom pomôcť starším občanom v kritických životných situáciách. Pomoc a rady seniorom budú poskytovať odborne vyškolení pracovníci na bezplatnom telefónnom čísle

0800 172 500

v pracovných dňoch v čase od 9.00 do 17.00 hod. Po pracovnej dobe a počas víkendov a sviatkov je k dispozícii záznamník.

Počet seniorov, ktorí sú týraní a zneužívaní, je im obmedzovaná osobná sloboda alebo sú inak ohrození, každoročne narastá. Postihnutí majú strach o probléme otvorene hovoriť, priznať sa, že je im ubližované. Radšej hovoria o svojich problémoch anonymne a ochotnejšie sa zdôveria človeku, ktorý nie je z ich najbližšieho okolia. Preto Fórum pre pomoc starším spustilo začiatkom februára 1. fázu prevádzky, počas ktorej budú pracovníci na linke v stanovených hodinách, mimo ktorých sú hovory zaznamenávané na odkazovač a pracovníci linky sa čo v najkratšom čase skontaktujú s volajúcim.

Seniori sa môžu na pracovníkov linky obrátiť v situácii, ktorú považujú za kritickú a ktorá môže mať rôzne príčiny. Pracovníci Fóra pre pomoc starším najčastejšie riešia situácie ako rodinné problémy, zlé vzťahy medzi príbuznými, porušovanie osobnej slobody, psychické a fyzické týranie, ohrozenie zdravia a života. Starší občania sa častokrát situácii odovzdajú, rezignujú, nedokážu si vysvetliť, prečo sa tak deje. Krízová linka má pomôcť seniorom prežiť dôstojnú a v rámci možností čo najplnohodnotnejšiu jeseň života.

Hlavným účelom tejto linky je poskytnúť občanovi nielen podporu, nádej a pocit bezpečia, ale i odbornú a právnickú pomoc v kritických situáciách. Rovnako má za cieľ zvýšiť právne povedomie starších a sprístupniť im dôležité informácie, ku ktorým na rozdiel od mladšej generácie prístup nemajú.

INFORMAČNÝ PLAGÁT >>

(Zdroj: www.changenet.sk)