Dnes je 28.09.2024, meniny má Václav
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

09. 04. 2009 10:38

Dodržiavanie podmienok chovu psov, resp. iných spoločenských zvierat

Od: OKS, MsÚ


K pomerne často sa vyskytujúcim problémom v meste  patrí voľný pohyb psov bez vôdzky na verejných priestranstvách, detských ihriskách, v areáloch ZŠ, MŠ, pričom tu dochádza k znečisťovaniu týchto priestranstiev psími exkrementmi (výkalmi).

Je potrebné, aby si držitelia psov uvedomili, že v zmysle §-u 4 ods. 3, zákona č.282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad. Okrem iných povinnosti  to znamená, že keď pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten kto psa vedie, v zmysle § 6, ods. 1, citovaného zákona, povinný výkaly bezprostredne odstrániť.

Podľa čl. 5 ods. 11, Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Spišská Nová Ves č. 1 z roku 2003 je voľný pohyb psov zakázaný na detských ihriskách, pieskoviskách, kúpaliskách a cintorínoch.

Touto cestou upozorňujeme držiteľov psov na to, aby si okrem hrozby uloženia sankcie Mestskou políciou za znečistenie verejného priestranstva psími výkalmi, uvedomili aj ďalšie riziká a to hlavne z hygienického a zdravotného hľadiska, a v neposlednom rade zvážili aj samotný estetický vzhľad výkalu na verejnom priestranstve. Existuje množstvo parazitov a infekčných chorôb, ktoré sú prenosné na človeka a ktoré môžu rozširovať z ponechaných výkalov na verejných priestranstvách, hlodavce, túlavé mačky, hmyz a pod. Najviac ohrozované sú deti pri hrách na pieskoviskách a v parkoch.

Za hodnotené obdobie roku 2008 bolo porušenie VZN č. 1/2003 o podmienkach držania psov v meste Spišská Nová Ves zistené MsP v 115 prípadoch (+ 28 priestupkov).  Prevažne išlo o porušovanie čl. 6 odst. l citovaného nariadenia a to konaním v smere znečisťovania verejného priestranstva exkrementmi.  Za porušenie VZN boli uložené finančné sankcie.

V predajniach, kde ponúkajú krmivá a rôzny chovateľský tovar, je možné zakúpiť si jednorazové papierové vrecúška s lopatkou a výkal z verejného priestranstva odstrániť prípadne používať umelohmotné vrecúška.

V priloženej mapke sú červene označené vymedzené miesta pre výbehy psov s osadenými košmi na psie extrementy.

  • Sídlisko Západ: Kováčska ul., Strojnícka a Kamenárska ul. vzadu pri potoku.
  • Sídlisko Tarča: križovatka ulíc Lipová a Za Hornádom obojstranne do svahu smerom k sídlisku, medzi ulicami Lipová a Dubová, na konci Brezovej ul. pod vežiakom. 
  • Sídlisko Mier: Štúrovo nábrežie, park okolo Hornádu od mosta ku Panoráme s prerušením okolo obytnej časti a mosta ku Kauflandu, Tr. 1. mája pri odbočení na Komenského ul. vpravo, Ul. J. Matušku pri odbočovaní na Štúrovo nábrežie vľavo, Ul. Z. Nejedlého svah smerom na letisko, Ul. J. Wolkera pod kotolňou. 
  • Ulica E. M. Šoltésovej okolo Hornádu, Letecká ul., svah pri odbočovaní na Ul. J. Palárika, Ul. Šestnástka, okolo Hornádu, Česká ul. medzi Sintrou a ubytovňou, Slovenská ul. medzi cestou a bytovými domami oproti parkovisku pri Geologickom prieskume.

V prípade návrhu na zmenu miesta alebo doplnenia o ďalšie je potrebné takéto návrhy prerokovať na príslušnom mestskom výbore. 

                                                                  PaedDr. Ján Olejník

                                                  vedúci oddelenia komunálneho servisu