Dnes je 29.09.2024, meniny má Michal, Michaela
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

04. 05. 2009 14:33

Spišskonovovešťanom sa podaril tretí zápis do Slovenskej knihy rekordov

Foto: Ing. Lucia Kormošová

Foto: Ing. Lucia Kormošová


V rámci podujatia Otvorenie letnej turistickej sezóny 2009 sa v priestoroch pred budovou Reduty dňa 30. apríla 2009 o 16.30 hod. uskutočnil spolu s kultúrnymi vystúpeniami na pódiu i pokus o slovenský rekord pod názvom NAJDLHŠIA BAGETA“. Pokus sa na prvýkrát podarilo zrealizovať. Komisár slovenských rekordov tak mohol udeliť mestu Spišská Nová Ves v poradí už tretí certifikát o vytvorení slovenského rekordu.

Úlohou rekordmanov bolo pripraviť podľa zaužívanej receptúry čo najdlhšiu obloženú bagetu. Ide o charakteristický druh tenkého dlhého bieleho pečiva, ktoré je vo vnútri plnené rôznymi prílohami.

Organizátorom bolo Mesto Spišská Nová Ves. Na realizácii pokusu sa sponzorsky podieľali PEKÁREŇ PACIGA a BAGETÉRIA SUNFOOD zo Spišskej Novej Vsi. Bagetu vopred upiekli v Pekárni Paciga, následne bola prevezená na miesto a za účasti komisára slovenských rekordov Ing. Igora Svítoka i prítomných divákov ju naplnil ingredienciami tím Bagetérie Sunfood.

V prípade, že by sa bagetu podarilo pri prevoze alebo plnení zlomiť, bola pripravená ďalšia „náhradná“. Vopred stanovené podmienky pokusu o slovenský rekord boli úspešne splnené, pokus sa na prvýkrát podarilo zrealizovať a rekord bol po odmeraní uznaný, následne fotograficky zdokumentovaný a bude zapísaný v Slovenskej knihe rekordov. 

Dĺžka v celku pripravenej bagety dosiahla 2,46 metra, čo predstavuje 10-násobok oproti bežne predávanej bagete.

Na jej prípravu:

  • pekári použili 5 kg cesta,
  • na plnenie bolo použitých 2,5 kg ochutenej majonézy, 1 kg šalátových uhoriek, 1,5 kg paradajok, 1 kg salámy, 2 kg strúhaného syra a 3 kg nastrúhanej čínskej kapusty,
  • plnili ju asi dvadsať minút.

Obe maxi bagety (rekordmanská s náhradnou) boli po naplnení a po prerezaní na menšie kúsky rozdané medzi povzbudzujúcich divákov, ktorí ich mohli takto aj ochutnať. 

Primátorovi mesta PhDr. Jánovi Volnému, PhD. bol tak komisárom slovenských rekordov odovzdaný v poradí už tretí certifikát - Najdlšia bageta (prvý bol udelený v októbri 2008 po úspešnej realizácii Najdlhšej papierovej reťaze - 1 590 metrov, druhý získalo mesto za najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku - 87 metrov).

Pravidlá rekordu Najdlhšia plnená bageta:

  • časový limit pokusu nie je stanovený,
  • tiež počet účastníkov rekordu nie je stanovený,
  • osoby pokúšajúce sa o rekord by mali mať viac ako 18 rokov,
  • rekordman môže pripraviť maximálne 3 kusy pečiva podľa bežnej receptúry a naplniť ho ľubovoľnou prílohou,
  • výsledkom pokusu je čo najväčšia dĺžka naplnenej bagety, ktorá busí byť celistvá,
  • v prípade, že dôjde k jej zlomeniu, je pokus neplatný, počíta sa potom za platnú druhá, resp. tretia bageta,
  • pri kontrole komisárom, resp. poverenou osobou sa uskutoční meranie výrobku oceľovým metrom, toto sa fotograficky zdokumentuje,
  • nakoľko nebol tento rekord doteraz ešte zrealizovaný, tak akákoľvek dĺžka plnenej bagety sa považuje za ustanovujúci slovenský rekord, minimálne však musí dosahovať dvojnásobok oproti bežne predávanej bagete.