Dnes je 29.09.2024, meniny má Michal, Michaela
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

11. 05. 2009 14:19

Nariadenie hlavného hygienika SR za účelom zabránenia zavlečenia chrípkového vírusu A (H1N1) na územie Slovenskej republiky

Od: RÚVZ Sp. Nová Ves


Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán podľa § 3  ods. 1 písm. b) a § 5 ods. 4 písm. k) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 355/2007 Z. z.") za účelom ochrany Slovenskej republiky pred zavlečením prenosných ochorení nariaďuje v súlade s § 12 ods. 2 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z.  toto  

o p a t r e n i e. 

Osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenskej republiky z krajín s potvrdeným výskytom nového vírusu chrípky A (H1N1) sú povinné podrobiť sa preventívnemu lekárskemu vyšetreniu a následným potrebným diagnostickým vyšetreniam, terapeutickým zásahom a nariadeným protiepidemickým opatreniam, a to:

  • občania Slovenskej republiky a občania s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorí sa vrátili z krajín s potvrdeným výskytom nového vírusu chrípky A (H1N1) a vyvinuli sa u nich klinické príznaky chrípky ako sú zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, celková únava (ďalej len "klinické príznaky chrípky") sú povinní zostať doma a okamžite oznámiť túto skutočnosť svojmu ošetrujúcemu lekárovi,
  • občania Slovenskej republiky a občania s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorí boli v kontakte s chorým alebo s osobou podozrivou z nákazy vyvolanej novým vírusom chrípky A (H1N1) sú povinní podriadiť sa zvýšenému lekárskemu dohľadu,
  • cudzí štátni príslušníci, zdržiavajúci sa na území Slovenskej republiky, ktorí sa vrátili z krajín s potvrdeným výskytom nového vírusu chrípky A (H1N1) a vyvinuli sa u nich klinické príznaky chrípky, sú povinní to ihneď oznámiť územne príslušnej infekčnej klinike, resp. infekčnému  oddeleniu.

     O d ô v o d n e n i e:

    Chrípka spôsobená novým vírusom typu A (H1N1), ktorá vypukla v Mexiku koncom apríla 2009 a rozšírila sa do 19 krajín sveta dáva predpoklad vzniku chrípkovej pandémie.

    Za účelom zabránenia zavlečenia chrípkového vírusu A (H1N1) na územie Slovenskej republiky, bolo potrebné rozhodnúť tak, ako je to uvedené vo výroku tohto rozhodnutia.

    Poučenie:

    Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie v lehote do 15 dní odo dňa doručenia na Ministerstvo zdravotníctva SR, podaním na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (§ 54 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní).

    Podľa § 55 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov  sa z dôvodu naliehavého všeobecného záujmu, spočívajúceho v ochrane Slovenskej republiky pred zavlečením prenosných ochorení vylučuje odkladný účinok prípadne podaného odvolania; proti vylúčeniu odkladného účinku sa nemožno odvolať (§55 ods. 3 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov).

    Toto rozhodnutie sa v súlade s § 26  zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov doručuje verejnou vyhláškou, vyvesenou na úradnej tabuli Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Trnavská cesta 52, Bratislava z toho dôvodu, že účastníci konania ani ich pobyt nie sú známi (toto rozhodnutie bude zverejnené aj v TASR a SITA Slovenská tlačová agentúra a.s.).

    doc. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH

    hlavný hygienik SR

    Rozhodnutie hlavného hygienika >> dokument PDF