Dnes je 29.09.2024, meniny má Michal, Michaela
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 06. 2009 09:11

Metropolu Spiša navštívil indický duchovný

Od: Ing. Lucia Kormošová
Sadenie Stromu mieru

Sadenie Stromu mieru

Návšteva Radnice

Návšteva Radnice

Prednáška v Redute

Prednáška v Redute


Do Spišskej Novej Vsi zavítal indický duchovný a učiteľ jogy v jednej osobe Višvaguru Mahámandaléšvar Paramhans Svámí Mahéšvaránanda, nazývaný aj Svámidží.

Indický profesor, autor svetoznámeho systému „Joga v dennom živote“ navštívil Spišskú Novú Ves dňa 18. júna 2009 v rámci svojho prednáškového turné po východnom Slovensku. Hoci na Spiši bol po druhý krát, išlo o jeho prvú oficiálnu návštevu nášho mesta. Pri tejto príležitosti ho v Radnici privítal aj primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD. Na pamiatku mu venoval najnovšiu publikáciu o Spiši. Svámidží mu dar opätoval knihou zo svojho pera pod názvom „Joga v dennom živote“ a požehnal mestu: „Som šťastný, že som tu. Je to veľmi krásne mesto. Rád by som mu požehnal a zaprial rozvoj a progres.“

Jeho kroky následne smerovali cez park na námestí do Koncertnej siene v Redute, kde ho už túžobne očakávalo vyše 200 priaznivcov jogy. V rámci prednášky im pripomenul, akými dôležitými hodnotami v živote sú mier, dobro, zdravie, tolerancia, viera, nezištná pomoc druhým, ako aj harmónia tela, mysle i duše. Prítomným tiež za pomoci cvičencov ukázal, ako cvičiť jogu, aby si upevnili zdravie a zbavili sa prípadných bolestí.

Na počesť svojej návštevy po prednáške spoločne s ľuďmi zasadil pri Redute Strom mieru. „Všade, kam prídem, vysádzam Strom mieru, aby som do ľudských myslí zasadil pár mierových myšlienok. Tento strom je posolstvom mieru a lásky pre budúce generácie. Ak sa nám podarí prebudiť lásku človeka k človeku v nás a našich deťoch, potom budúce generácie budú žiť v mieri,“ zdôraznil Svámidží a dodal, že zasadená lipka je zároveň aj stromom splnených prianí pre všetkých Spišskonovovešťanov.


SNV, 19. júna 2009