Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

09. 02. 2010 08:24

V Spišskej Novej Vsi bude pobočka Slovenského technického múzea

Od: Ing. Lucia Kormošová

Slovenské technické múzeum so sídlom v Košiciach bude mať svoju pobočku v metropole stredného Spiša. Jej zriadenie je súčasťou projektu Multifunkčné energetické a banícke centrum Spišská Nová Ves.

Na vytvorení novej pobočky Slovenského technického múzea sa v ostatných dňoch dohodli Mesto Spišská Nová Ves v zastúpení primátorom PhDr. Jánom Volným, PhD. a Slovenské technické múzeum Košice v zastúpení riaditeľom Ing. Eugenom Labaničom.

Obe strany podpísali Deklaráciu o spolupráci pri projekte Multifunkčné energetické a banícke centrum Spišská Nová Ves, v rámci ktorej sa dohodli na vytvorení budúcej pobočky Slovenského technického múzea práve v Spišskej Novej Vsi. Pre tento účel mesto poskytne priestory v budove Multifunkčného energetického a baníckeho centra, tzv. Domu bezhraničného priateľstva, ktorý by mal vyrásť v budúcnosti na tzv. Baníckom námestí na nábreží Hornádu.

Myšlienka vytvoriť v Spišskej Novej Vsi Banícke námestie je aktuálna už niekoľko rokov a v súčasnosti sa realizuje v rámci prebiehajúceho slovensko-maďarského projektu. Nové multifunkčné centrum bude súčasťou medzinárodného projektu „ROCHUS - renesancia, oživenie historických udalostí a baníckych tradícií na Spiši“ (www.rochus.info), v rámci ktorého už na tzv. Baníckom námestí, aj vďaka neziskovej organizácii Rochus - Rozvoj Spiša, n. o., a Baníckemu spolku Spiš, pribudla symbolická banská veža Klopp Orth, či banská lokomotíva.

Priestory určené pre pobočku Slovenského technického múzea budú na úžitkovej ploche cca 240 m2. Budú pozostávať z multimediálnej prezentačnej miestnosti a z priľahlých expozičných priestorov, kde bude umiestnená stála expozícia energetiky a stála expozícia cestovného ruchu. Partneri sa v podpísanej Deklarácii o spolupráci dohodli, že uvedené priestory pobočky múzea budú určené na propagáciu a podporu cestovného ruchu regiónu, a to v prvom rade v oblasti technických pamiatok spojených s banskou a hutníckou činnosťou v oblasti Spiša, v nadväznosti na Slovenskú banskú cestu a Európsku železnú cestu.

Ako nasledujúci krok v tejto oblasti sa partneri dohodli aj na ďalších úlohách, o ktorých bude verejnosť priebežne informovaná (napr. zorganizovanie tretieho celoslovenského stretnutia baníckych miest a obcí Slovenska v Spišskej Novej Vsi v dňoch 27. - 28. augusta 2010 a pod.).

 

SNV, 9. februára 2010