Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

24. 05. 2010 13:22

Uspeli ďalšie projekty Spišskej Novej Vsi: Blížia sa k miliarde

Od: Ing. Lucia Kormošová

Mesto Spišská Nová Ves sa môže tešiť z ďalších externých zdrojov. Vďaka úspešným projektom poputujú investície do rozvoja bývania, skvalitnenia verejného osvetlenia, zníženia kriminality v meste a na kultúrne podujatia.

Popri zložitej ekonomickej situácii spôsobenej dopadmi hospodárskej a finančnej krízy má Spišská Nová Ves predsa len dôvody na radosť. Externé zdroje prúdia do mesta aj naďalej. Vďaka nim sa darí realizovať rôzne investičné („tvrdé“) aj neinvestičné („mäkké“) projekty, ktorých celková hodnota sa už blíži v starej mene k jednej miliarde slovenských korún.

V ostatných dňoch Ministerstvo životného prostredia SR oznámilo Mestu Spišská Nová Ves schválenie projektu „Inžinierske siete - vodovod a kanalizácia v lokalite Červený jarok v Spišskej Novej Vsi“, kde mesto pripravuje individuálnu bytovú výstavbu (147 rodinných domov). Výška schváleného nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekt zo zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Životné prostredie predstavuje sumu 2 347 481,41 €, čo je 95 % z celkových výdavkov na projekt. Zvyšných 5 % bude spolufinancovaných na základe zmluvy o združení finančných prostriedkov s investorom a stavebníkmi rodinných domov. Za celkovo 2 471 033,06 € tak bude v lokalite Červený jarok zabezpečené zásobovanie budúcich obyvateľov pitnou vodou z verejných vodovodov a odvádzanie komunálnych odpadových vôd.

Zelenú od Ministerstva hospodárstva SR dostal aj projekt „Modernizácia a rekonštrukcia verejného osvetlenia mesta Spišská Nová Ves - námestie“. Na jeho realizáciu mesto v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast získalo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja NFP vo výške 248 360 €. Mesto projekt zo svojich prostriedkov podľa schváleného rozpočtu projektu dofinancuje vo výške 13 072 €. Popri ďalšej etape regenerácie námestia (Zimná ulica od sochy gen. Jána Nálepku po budovu Radnicu), ktorá sa spustí čochvíľa taktiež vďaka eurofondom, sa tak skvalitní technická infraštruktúra a tiež zníži energetická náročnosť verejného osvetlenia na Zimnej, Letnej a Levočskej ulici v Spišskej Novej Vsi. Predpokladaný termín ukončenia projektu je v roku 2011.

Ďalšia dobrá správa prišla od Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, ktorá podporila projekt Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi s názvom „Nový prístup k prevencii kriminality mladých Rómov: Organizovaným športom bližšie k zodpovednosti za seba“. Na jeho realizáciu poskytla zo štátneho rozpočtu dotáciu 8 000 €. V rámci projektu budú v roku 2010 odborníci a peer aktivisti pracovať so skupinou 20-tich žiakov Základnej školy na Ulici Ing. Kožucha v Spišskej Novej Vsi, ktorí sú vekom na hranici trestnoprávnej zodpovednosti (13 - 14 rokov) a žijú v sociálne málo podnetnom prostredí troch rómskych osád v meste. Cieľom projektu je motivovať mladých Rómov prostredníctvom športu a voľnočasových aktivít k aktívnej účasti na vzdelávaní zameranom na zvýšenie ich právneho vedomia a vytvárať tak predpoklady na zníženie nárastu podielu maloletých páchateľov z tejto komunity na evidovanej kriminalite v meste. Projekt je pokračovaním dvoch už úspešne realizovaných projektov zameraných na prevenciu kriminality v cieľovej skupine mladých ľudí v meste.

Ministerstvo kultúry SR tiež v rámci grantového programu Európske hlavné mesto kultúry 2013 - Košice poskytlo 2 000 € na podporu realizácie projektu „Graffiti Spiš 2010“. Tretí ročník tohto podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu umenia mladých na verejnom priestranstve, sa uskutoční v Spišskej Novej Vsi v septembri tohto roku.

V roku 2009 Košický samosprávny kraj podporil konanie Trhu ľudových remesiel v metropole stredného Spiša sumou 6 000 €. V tomto roku poslanci vyššieho územného celku schválili jeho zaradenie medzi trvalo podporené podujatia KSK. Pre rok 2010 vyčlenili na jeho konanie finančnú čiastku vo výške 4 000 €. I keď táto suma je len zlomkom celkových nákladov na Dni mesta, v rámci ktorých sa trh koná, určite pomôže k pestrej ponuke sprievodného kultúrneho programu celého podujatia. Spišskonovovešťania i návštevníci mesta sa tak môžu tešiť aj na Luciu Bílú a „česko slovenskú superstar“ Martina Chodúra. Dni mesta Spišská Nová Ves a 15. ročník Trhu ľudových remesiel sa budú konať v dňoch 27. - 28. augusta 2010.

 

SNV, 24. mája 2010