Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 03. 2010 14:37

Cena mesta Spišská Nová Ves za rok 2009

Od: Ing. Lucia Kormošová


Najvyššie ocenenie mesta Spišská Nová Ves za rok 2009 bolo včera popoludní slávnostne udelené dvom laureátom.

V obradnej sieni Radnice mesta Spišská Nová Ves dňa 18. marca 2010 primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD. slávnostne odovzdal dvom laureátom najvyššie mestské ocenenie „Cena mesta“ za rok 2009, udelené na základe rozhodnutia Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi č. 653 zo dňa 25. 2. 2010. Mesto Spišská Nová Ves udeľuje toto prestížne ocenenie raz ročne významným osobnostiam, ktoré sa výrazne pričinili o výstavbu, zveľadenie či reprezentáciu mesta.

Za uplynulý rok sa laureátmi na túto cenu za výrazný podiel na rozvoji mesta Spišská Nová Ves stali:

Ing. Alexander Barčák
- dlhoročný riaditeľ Železorudných baní v Spišskej Novej Vsi.

Narodil sa 5. 11. 1921 v Mlynkách. Do histórie mesta sa zapísal svojimi činmi, ktoré pomáhali rozvíjať Spišskú Novú Ves najmä v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Jeho život bol veľmi aktívny a pracovne spojený najmä s baníctvom na Spiši a Gemeri. V rokoch 1970 - 1982 bol podnikovým riaditeľom najväčšieho a ekonomicky najvýznamnejšieho podniku v regióne, Železorudných baní. V spomínaných rokoch sa osobne výrazne angažoval pri výstavbe strojárskych kapacít v Bansko-montážnom závode. Jeho podiel na rozvoji infraštruktúry v meste Spišská Nová Ves bol značný. Podieľal sa na vybudovaní významných objektov v meste, akými sú Dom kultúry, Zimný štadión, Športová hala či Krytá plaváreň. Svojím aktívnym prístupom sa postaral o nebývalý rozmach bytovej výstavby v meste, zvláštnu pozornosť venoval najmladšej generácii a rozvoju školských a pred-školských zariadení. Dlhodobo podporoval šport, a to TJ Lokomotíva Bane po personálnej, investičnej i finančnej stránke.

Valent Varga
- dlhoročný riaditeľ závodu Tatrasvit v Spišskej Novej Vsi.

Narodil sa 24. 2. 1927 v Plavči. Svoj profesijný život venoval textilnému priemyslu. Začal ako „baťovec“ vo Svite v roku 1942 na Baťovej škole. Postupne sa vypracoval cez majstra na vedúceho dielne, dispečera podniku, vedúceho plánovacieho odboru výrobno-hospodárskej jednotky pre celý pletiarsky priemysel na Slovensku. V roku 1964 bol poverený prípravou výstavby závodu Tatrasvit v Spišskej Novej Vsi, ktorý bol do prevádzky uvedený v roku 1969 s 2 500 pracovníkmi a so zameraním na výrobu pletiarskeho vrchného a spodného ošatenia. Významne sa podieľal na sociálnom programe závodu, na budovaní predškolských zariadení, jaslí a škôlok pre zamestnancov, na budovaní rekreačných zariadení, ale i ubytovní a bytov pre zamestnancov. V závode pôsobil 20 rokov ako riaditeľ až do roku 1989. Tatrasvit bol jedným z rozhodujúcich vývozcov pleteného ošatenia do krajín bývalého RVHP, zabezpečoval zamestnanosť ľudí z mesta i regiónu, pomáhal mestu Spišská Nová Ves napr. aj pri vykurovaní sídliska Tarča. Valent Varga aktívne pracoval aj ako poslanec v bývalom MNV aj ONV. Bol výborným manažérom, dokázal vychovať veľa odborníkov v textilnom priemysle. Významne sa zapísal do novodobej histórie mesta Spišská Nová Ves.

SNV, 19. marca 2010


Fotografie laureátov nájdete tu >>