Dnes je 30.09.2024, meniny má Jarolím
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

17. 07. 2009 13:45

Meteorický roj - Perzeidy na augustovej nočnej oblohe

Od: František Sejut, MO SZZA Sp. Nová Ves

Augustové noci patria medzi k najhodnotnejším mesiacom k pozorovaniu nočnej oblohy z hľadiska počasia a astronomických zaujímavostí, ktoré nám obloha ponúka. Patria k nim určite aj Perzeidy, meteorický roj, ktorý je aktívny do polovice augusta.

Vďaka svojmu augustovému maximu bol tento úkaz v minulosti známy ako slzy sv. Vavrinca, ktorý bol umučený a upálený na hranici v Ríme 10. augusta za vlády imperátora Valeriána v r. 258 a od tých čias ľudia verili, že padajú na Zem ohnivé slzy tohto mučeníka.

Dnes však vieme, že to nie sú padajúce slzy, ale malé telieska, rádovo rozmermi 0,1 mm, ktoré pri prelete atmosférou zažiaria a často zanechávajú žiariacu stopu.

Perzeidy nám zanechala kométa 109P/SWFT-TUTTLE. Maximum tohtoročných Perzeíd nastane pred polnocou z 12. na 13. augusta. Mesiac bude v poslednej štvrti vychádzať 22.12 hod., takže pozorovanie Perzeíd nebude až tak rušené Mesiacom. Priemerná frekvencia bude 90 meteorov/hod.

Nenechajte si ujsť tento prírodný úkaz!

6. augusta 2009 nastane čiastočné polotieňové zatmenie Mesiaca, ktoré prebehne nad naším obzorom. Mesiac vstúpi do polotieňa o 00.04  hod., stred zatmenia nastane 01.39 hod. a zatmenie skončí o 03.14 hod. Polotieňové zatmenie je bohuziaľ prakticky nepozorovateľné, pretože pokles jasu Mesiaca je nepatrný.

Všetky časové údaje sú LSEČ

F. Sejut, MO SZAA