Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

22. 07. 2010 14:26

Zariadenia sociálnej starostlivosti čaká rekonštrukcia

Od: Ing. Lucia Kormošová

Spišská Nová Ves uspela s ďalším projektom. Za eurofondy sa skvalitní bývanie klientov v Domove dôchodcov a Zariadení opatrovateľskej služby.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR schválilo projekt mesta s názvom „Rekonštrukcia a obnova zariadení sociálnej starostlivosti v Spišskej Novej Vsi - Domov dôchodcov a Zariadenie opatrovateľskej služby“, na ktorý mesto podávalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok v septembri 2009. „Prostredníctvom Regionálneho operačného programu, Opatrenie 2.1 Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately, bol mestu schválený nenávratný finančný príspevok vo výške 2 276 781,45 €. Celkovo si rekonštrukcia oboch sociálnych zariadení vyžiada náklady 2 396 612,06 €. Rozdiel, ktorý predstavuje 5 %, dofinancuje Mesto Spišská Nová Ves z vlastného rozpočtu,“ informoval Ing. Štefan Pohly, projektový manažér Útvaru rozvoja mesta.

V Domove dôchodcov na Brezovej ulici č. 32 sa za získané prostriedky skvalitnia ubytovacie podmienky - zateplí sa objekt a tým zníži energetická náročnosť budovy, zrekonštruuje a zmodernizuje sa interiér a vnútorné vybavenie, najmä inštaláciou vnútorného dorozumievacieho systému. Súčasťou projektu sú aj terénne a sadové úpravy okolia domova dôchodcov s vybudovaním oddychových plôch a prvkov.

V Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS) na Slovenskej ulici č. 30 sa vytvorí nová sociálna služba pre seniorov - denný stacionár pre minimálne 15 klientov. Skvalitní sa bývanie znížením počtu klientov pripadajúcich na 1 izbu (zvýši sa kapacita z 18 na 20 lôžok). ZOS-ku čaká prístavba prízemia s výťahom a rozšírením plochy denného stacionára a plochy jedálne na kapacitu 120 interných i externých klientov. Na druhom nadzemnom podlaží v priestore existujúcej terasy budú pristavené 2 izby a nová zimná záhrada. Nová bude nadstavba nad tretím nadzemným podlažím s 5-timi izbami. Objekt bude zateplený, budú vymenené okná a výrazne sa zníži energetická náročnosť budovy. V ZOS sa taktiež dosiahne debarierizácia objektu, vzniknú doposiaľ chýbajúce služby (relaxačné, voľnočasové, spoločenské, prevádzkové).

Projekt sa bude realizovať 24 mesiacov.



SNV, 22. júla 2010