Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

26. 05. 2010 11:23

Spišská Nová Ves - mesto plné detí

Od: Ing. Lucia Kormošová


Veľkolepú oslavu Medzinárodného dňa detí chystajú na budúci týždeň v Spišskej Novej Vsi.

Metropola stredného Spiša sa v prvých júnových dňoch premení na „Mesto plné detí“. Pod týmto názvom sa sem po roku opäť vracia atraktívne podujatie určené deťom, mládeži a ich rodičom. Tentokrát so sebou prináša viacero noviniek a jeho súčasťou budú až tri veľké akcie.


VSE City Run - Večerný beh mestom Spišská Nová Ves (2. 6. 2010) »

Oslavy sviatku všetkých detí odštartuje okrúhly 20. ročník tradičného „Večerného behu mestom“, určeného širokej bežeckej verejnosti. V rámci neho zavíta po prvýkrát do mesta aj benefičný beh na páse pod názvom „VSE City Run“, ktorý už má svoju tradíciu v Košiciach a Poprade. V Spišskej Novej Vsi sa v premiére uskutoční v stredu 2. júna v parku pri Redute. Výťažok z podujatia bude, ako inak, určený deťom, konkrétne na podporu projektu letného tábora pre deti z pestúnskych rodín zo Spišskej Novej Vsi a jej okolia.

Deň v duchu športu a charity odštartuje na námestí o 10.00 hod. a sprevádzať ho bude dobrá nálada vďaka sérii hudobných vystúpení a účasti známych osobností a športovcov. Nebude chýbať ani tombola.

Tlačová správa k akcii »


Mesto deťom (4. 6. 2010) »

Piatok 4. júna bude v Spišskej Novej Vsi patriť ďalšej tradičnej akcii s názvom „Mesto deťom“. Počas celého dňa budú Radničné námestie, Letná ulica a Zimná ulica plné rôznych atrakcií. Pre deti sú pripravené: labyrint v tráve, maľovanie na tvár, zvieratkové puzzle, kreslenie veže, maľovanie rozprávok farebnými kriedami, les v meste či živé sochy a masky. Nebudú chýbať ani modely áut a lietadiel, autosalón Fiat, výstupy na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku, ľudské „Človeče, nehnevaj sa“ alebo prezentácia Horskej záchrannej služby Slovenský raj. Vyšantiť do sýtosti sa budú môcť deti aj na bicyklovej dráhe, športových ihriskách pre futbal, florbal, volejbal a basketbal, na pieskovisku, detskom gymnastickom ihrisku či nafukovacej žirafe. Pripravený je aj zaujímavý kultúrny program na pódiu pri Redute, ktorý bude prebiehať od 9.00 hod. V rámci neho čakajú na deti súťaže, tanečné a hudobné vystúpenia ich rovesníkov, ale aj dve divadelné rozprávky a kúzelnícka show. Program vyvrcholí vystúpením speváčky Kristiny, víťazky slovenského národného kola Eurovision Song 2010.

Okrem toho sú pre deti materských a základných škôl z územia mesta v tento deň pripravené zaujímavé zľavy v predajniach na námestí. Účastníci podujatia ich budú môcť získať zakúpením „Poukážky na zľavy“ za symbolickú cenu 10 centov.

V piatok sa v meste uskutočnia aj „Spišské športové hry detí a mládeže“. Na 14. ročníku obľúbe-ného športového podujatia sa stretnú mladí športovci a športovkyne základných a stredných škôl z regiónu Spiš, aby si zmerali sily v športových súbojoch v 11-tich disciplínach individuálnych i kolektívnych športov. Slávnostné otvorenie hier sa uskutoční o 9.00 hod. na futbalovom štadióne. Jednotlivé súťaže budú prebiehať na športoviskách mestských škôl.

Tohtoročné podujatie „Mesto deťom“ bude jedinečné aj vďaka slávnostnému znovuotvoreniu Detského dopravného ihriska na Ulici Ing. O. Kožucha. Po dlhých rokoch, keď ihrisko nevlastnilo Mesto Spišská Nová Ves, ho bolo nutné po prevzatí do majetku mesta zrekonštruovať. Celý areál sa vyčistil, opravila a vymaľovala sa budova a učebne, vymenil sa poškodený asfalt, vymaľoval sa plot, prerezali stromy, opravili sa lavičky, doplnené boli nové dopravné značky a vodorovné dopravné značenie. Ihrisko bude slúžiť predovšetkým školám - materským a základným na dopravnú a zdravotnú výchovu, preto mesto zabezpečuje do vynovenej učebne okrem základného vybavenia aj didaktickú techniku, edukačné programy, obrázkový materiál a pod. Dokúpili sa bicykle, pričom v pláne sú aj trojkolky a kolobežky. Ihrisko bude mať prevádzkový režim a bude prístupné aj verejnosti ako náučná oddychová zóna pre rodičov s deťmi. O mestom zrekonštruovaný areál sa bude starať Centrum voľného času Adam. Vynovený areál spolu s deťmi slávnostne otvoria o 10.00 hod.


Deň s ozbrojenými silami a zbormi SR (5. 6. 2010) »

Tohtoročné oslavy Medzinárodného dňa detí zavŕši v sobotu 5. júna „Deň s ozbrojenými silami a zbormi SR“, ktorý pre Spišiakov spoločne pripravili Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo vnútra SR, Mesto Spišská Nová Ves a Slovenský Červený kríž. Na Radničnom námestí v sobotu 5. júna od 14.00 hod. svoju činnosť a techniku priamo v akcii predstavia príslušníci ozbrojených síl, vojaci, policajti, psovodi, hasiči i záchranári. Do obdobia stredoveku sa diváci prenesú vďaka hre „O vojakoch a zbojníkoch“ v podaní skupiny historického šermu Rádu sv. Michala zo Starej Ľubovne. Na svoje si prídu aj fanúšikovia tanečného umenia Laciho Strikea a jeho Street Dance Academy, skupiny Funkiez a vystúpi i obľúbený Peter Cmorik. Pre deti sú pripravené aj ďalšie atrakcie a súťaže. Týmto pestrým podujatím budú sprevádzať moderátori Junior a Marcel.

Program akcie »


UPOZORNENIE na krátkodobú úplnú uzávierku
cestných komunikácií v centre mesta

V súvislosti s organizovaním podujatia „Mesto plné detí“ a s ním súvisiacich akcií, konaných v dňoch 2., 4. a 5. 6. 2010 (streda, piatok a sobota), organizátori upozorňujú obyvateľov, návštevníkov mesta a predovšetkým vodičov motorových vozidiel na úplnú krátkodobú uzávierku cestných komunikácií v centre mesta Spišská Nová Ves. Uzávierky a obchádzky budú vyznačené prenosným dopravným značením. Vjazd do uzavretého priestoru bude povolený usporiadateľom a účastníkom podujatia. Organizátori týmto žiadajú vodičov o trpezlivosť a ohľaduplnosť.

Termíny a trasy uzávierok:

2. 6. 2010 (streda) VSE CITY RUN - VEČERNÝ BEH MESTOM

  • Zimná ul. a Konrádova ul.: od 08.00 do 20.00 hod.
  • Letná ul. (od budovy Reduty po križovatku na Školskej ul.): od 08.00 do 20.00 hod.

4. 6. 2010 (piatok) MESTO DEŤOM

  • Zimná ul. a Konrádova ul.: od 04.00 do 24.00 hod.
  • Letná ul. (od budovy Reduty po križovatku na Školskej ul.): od 07.00 do 18.00 hod.

5. 6. 2010 (sobota) DEŇ S OZBROJENÝMI SILAMI A ZBORMI SR

  • Zimná ul. a Konrádova ul.: od 00.00 do 11.00 hod. (od sochy gen. Nálepku po OD Spišan) + od 00.00 do 18.00 hod. (od OD Spišan po budovu Reduty)
  • Letná ul. (od budovy Reduty po križovatku na Školskej ul.): od 13.00 do 18.00 hod.

Zimná ul. a Konrádova ul.

  • Dĺžka uzávierky: 600 m
  • Dĺžka obchádzky: 2 000 m
  • Popis obchádzky: Cestná doprava bude vedená po mestskej komunikácii v majetku KSK Košice na Elektrárenskej ul. a po mestských komunikáciách Rázusova a Hanulova ul. Obchádzková trasa nie je vhodná pre nadmernú a nadrozmernú dopravu.

Letná ul.

  • Dĺžka uzávierky: 800 m
  • Dĺžka obchádzky: 1 100 m
  • Popis obchádzky: Cestná doprava bude vedená po miestnych komunikáciách Kollárova ul., Slovenská ul., Hviezdoslavova ul. a časť cesty na Školskej ul. Obchádzková trasa nie je vhodná pre nadmernú a nadrozmernú dopravu.

 

SNV, 26. mája 2010