Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

03. 09. 2010 10:10

Do Spišskej Novej Vsi opäť zavítajú poprední graffiti umelci

Od: Ing. Lucia Kormošová

Už po tretíkrát sa v Spišskej Novej Vsi uskutoční jedinečný festival zameraný na prezentáciu umenia mladých na verejnom priestranstve pod názvom Graffiti Spiš. Deväť talentovaných graffiti umelcov v septembri vynoví šedé zákutia podjazdu na Školskej ulici.

Festival Graffiti Spiš III sa bude konať v metropole stredného Spiša v dňoch 10. až 12. septembra 2010 od 8.00 hod. Vďaka podpore Ministerstva kultúry SR vytvoria v Spišskej Novej Vsi aj tento rok priestor pre moderný výtvarný prejav dnešnej generácie. So sprejmi v rukách bude priamo na ulici tvoriť deväť špičkových autorov z celého Slovenska - domáci graffiťáci Krea, Slamka User, ďalej Muza a Orol z Popradu, Samson z Prešova, Bosh3 z Kežmarku a na Spiši svoje graffiti umenie predstavia aj NomadZase z Trenčína. Miesto ich stretnutia bude rovnaké ako vlani - podjazd na Školskej ulici, avšak tento rok graffiťáci skrášlia jeho opačnú stranu v smere na Levoču.

„Mladí umelci dostanú možnosť svojimi dielami presvedčiť širokú verejnosť, že inovatívna forma umeleckého prejavu - graffiti nemusí budovy a verejný priestor nevyhnutne ničiť, ale naopak, môže výrazne prispieť i k jeho skrášleniu a estetickému dotvoreniu, ak je robená s vkusom, vtipom a výtvarne. Mesto sa týmto podujatím snaží vytvoriť priestor pre tento druh umenia, ktorý je charakteristický najmä pre mladšiu generáciu. Zámerom je tiež rozvinúť a podporiť dialóg medzi umelcami - výtvarníkmi košického regiónu a novou generáciou umelcov - graffiťákov. Projekt vytvára nielen priestor umeleckému prejavu mladej generácie na verejnosti, ale napomáha tiež odstrániť šedé - nepríťažlivé zóny mesta a vťahuje kultúru do ľahko dostupných a frekventovaných verejných priestranstiev,“ priblížila festival Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora.

Tohtoročný graffiti festival sa bude niesť v duchu 30. výročia úmrtia Johna Lennona, čomu umelci tematicky prispôsobia svoje diela.

Ministerstvo kultúry SR akciu podporilo v rámci grantového programu Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice, na jej realizáciu poskytlo 2 000 €.

Plagát akcie »


SNV, 3. 9. 2010