Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

23. 08. 2010 16:55

Dni mesta Spišská Nová Ves už tento týždeň

Od: Ing. Lucia Kormošová

Už tento týždeň sa obyvatelia a návštevníci metropoly stredného Spiša dočkajú ďalšieho ročníka kultúrno-spoločenského podujatia Dni mesta Spišská Nová Ves. Tohto roku sa podujatie bude niesť v duchu jubilejného 15. ročníka Trhu ľudových remesiel a 3. celoslovenského stretnutia banských miest a obcí Slovenska. Pozvanie prijal i prezident SR Ivan Gašparovič.

Dni mesta Spišská Nová Ves sa tento rok konajú v dňoch 27. a 28. augusta 2010 (piatok, sobota). Súbežne s nimi bude v meste prebiehať tradičný Trh ľudových remesiel (TĽR), ktorý píše už svoju 15. kapitolu. Spišská Nová Ves bude zároveň hostiť 3. stretnutie banských miest a obcí Slovenska, nad ktorým prevzal záštitu predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Hosťom uvedených podujatí bude v piatok 27. 8. 2010 aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Počas dvoch dní je v Spišskej Novej Vsi pripravený bohatý program tak pre hostí z radov banských miest, obcí, spolkov a cechov, ako aj pre návštevníkov a občanov mesta. Slávnostné otvorenie Dní mesta a 15. ročníka TĽR sa uskutoční na hlavnom pódiu pri Redute v piatok o 16.00 hod. Oficiálny program však začína už ráno, a to slávnostnou bohoslužbou spojenou s požehnaním vlajky Baníckeho spolku Spiš spišským diecéznym biskupom Mons. Františkom Tondrom. Okrem iného budú v Múzeu Spiša v tento deň uvedené tri výstavy, ktoré majú prepojenie aj na konanie jubilejného TĽR. Výstava „Baníci tvoria“ priblíži umeleckú tvorbu remeselníkov s baníckou minulosťou. Na výstave „Slovensko na Spiši“ predstaví erby všetkých slovenských miest vytvorených technikou vypletania kovových nití Ondrej Frankovič, každoročný účastník TĽR. Výstava „Tvoríme, vyrábame, vystavujeme, predvádzame“ zase dokumentuje 15 ročníkov Trhu ľudových remesiel v Spišskej Novej Vsi. Galéria umelcov Spiša a Spišské osvetové stredisko pri tejto príležitosti pripravili výstavu „Tajomná krása podzemia vo fotografii Miloša Greisela“ a „Výstavu výtvarných prác s baníckou tematikou“. V sobotu dopoludnia sa môžu Spišiaci tešiť na zaujímavý alegorický sprievod, ktorý prejde námestím a vyvrcholí pred Redutou slávnostným stretnutím účastníkov 3. celoslovenského stretnutia banských miest a obcí. Alegorického sprievodu by sa malo zúčastniť 500 až 600 ľudí.

Počas oboch dní je na hlavnom pódiu pri Redute pripravený sprievodný kultúrny program. Popri vystúpení rôznych umeleckých súborov si budú môcť diváci pozrieť krátke výjavy z dejín mesta pod názvom „Caecus Iustitia (Slepá spravodlivosť)“, ktoré priblížia spor medzi mešťanostami Novej Vsi a rodom Mariášiovcov z Markušoviec vo veci neoprávneného rúbania lesov na mestských pozemkoch a ťaženia železnej rudy na Stahngenbergu a v Kryzeyfene, ako aj v bani Glaenzen. Najväčším lákadlom však určite bude Martin Chodúr (vystúpi v piatok večer) a Lucie Bílá s hudobným doprovodom Petra Maláska (vystúpi v sobotu večer).

Jubilejného 15. Trhu ľudových remesiel sa zúčastní viac ako 80 remeselníkov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska.


Dve príležitostné poštové pečiatky

K 3. stretnutiu banských miest a obcí Slovenska Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska v súčinnosti so Slovenskou poštou, a. s., Baníckym spolkom Spiš a Klubom filatelistov 54-03 v Spišskej Novej Vsi pripravilo 2 poštové príležitostné pečiatky.

Prvá príležitostná poštová pečiatka bude používaná v piatok 27. 8. 2010. Autorom výtvarného návrhu tejto pečiatky je známy slovenský rytec a grafik Rudolf Cigánik. Hlavným motívom je Svätá Barbora, patrónka a ochrankyňa baníkov, ktorá je uctievaná baníkmi v regióne Handlovej, Kremnice a niektorých oblastiach Spišsko-gemerského rudohoria, vrátane regiónu stredného Spiša.

Druhá príležitostná poštová pečiatka bude používaná v sobotu 28. 8. 2010. Pečiatka je vyhotovená podľa grafického návrhu Ing. Mariána Kellnera. Jej obrazovej časti dominuje Kriváň - národný symbol, symbol Slovákov a Slovenska. Priesečníkom, ktorý spája Spišskú Novú Ves, baníctvo, Kriváň a známe národné výstupy naň, je Jonáš Andrej Czirbesz (občan Spišskej Novej Vsi, banský podnikateľ). Kriváň je známy tiež niekdajším čulým banským ruchom (kutalo sa tu za drahými kovmi) a aj v tejto spojitosti je potrebné hľadať dôvod, prečo sa v pečiatke objavuje meno Jonáša Andreja Czirbesza - jeho výstup na Kriváň z augusta 1772 (v časti literatúry sa uvádza tiež rok 1773) je prvým známym a zaznamenaným výstupom na tento končiar a zrejme súvisel práve s jeho banskými aktivitami. Klopport (tiež ako Klopporth, Klopp Orth či Klepar) je väčšine Spišskonovovešťanov už známym pojmom, a to hlavne v súvislosti s výstavbou objektov Baníckeho námestia na nábreží Hornádu. Veci znalí vedia, že ide o názov niekdajšej baníckej osady zo stredoveku, nachádzajúcej sa približne v časti mesta Spišská Nová Ves dnes označenej ako Banícke námestie, preto aj ona sa oprávnene dostala do obsahu pripravenej príležitostnej pečiatky.

V obidvoch prípadoch budú na požiadanie zdarma opečiatkované prinesené alebo na mieste zakúpené pohľadnice, poštové lístky a listy.


Upozornenie na krátkodobú uzávierku cestných komunikácií v centre mesta

V súvislosti s organizovaním podujatia „Dni mesta Spišská Nová Ves“ a s ním súvisiacich akcií, konaných v dňoch 27. a 28. 8. 2010 (piatok a sobota), organizátori upozorňujú obyvateľov, návštevníkov mesta a predovšetkým vodičov motorových vozidiel na krátkodobú uzávierku cestných komunikácií v centre mesta Spišská Nová Ves. Uzávierky a obchádzky budú vyznačené prenosným dopravným značením. Vjazd do uzavretého priestoru bude povolený usporiadateľom a účastníkom podujatia. Organizátori týmto žiadajú vodičov o trpezlivosť a ohľaduplnosť.

Termíny a trasy uzávierok:

26. 8. 2010 (štvrtok)

  • Zimná ul. (od Reduty po OD Spišan): od 04.00 do 24.00 hod.

27. 8. 2010 (piatok)

  • Zimná ul. (od Reduty po OD Spišan): od 00.00 do 24.00 hod.
  • Letná ul. (od Reduty po križovatku na Školskej ul.): od 20.30 do 23.00 hod.

28. 8. 2010 (sobota)

  • Zimná ul. (od Reduty po OD Spišan): od 00.00 do 24.00 hod.
  • Letná ul. (od Reduty po križovatku na Školskej ul.): od 20.30 do 23.00 hod.
  • Stará cesta - križovatka pri OD Spišan Jednota a DK po vjazd na parkovisko COOP Jednota: od 8.00 do 10.30 hod. (dôvod: zraz a prechod alegorického sprievodu)
  • Radničné námestie - spojovacia cesta Zimnej a Letnej ul. (za Redutou): od 8.30 do 11.00 hod. (dôvod: zraz a prechod alegorického sprievodu)

 

Plánovaný program prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Spiš. N. Vsi »

Dni mesta Spišská Nová Ves a 15. TĽR - program »

3. stretnutie banských miest a obcí Slovenska - program »

Výstava "Tvoríme, vyrábame, vystavujeme, predvádzame" - pozvánka »

 

SNV, 23. 8. 2010
Aktualizované: 24. 8. 2010, 25. 8. 2010, 27. 8. 2010