Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 12. 2010 15:42

Ocenenie za záchranu ľudského života

Od: Ing. Lucia Kormošová, foto: autorka


K odvážnemu činu sa odhodlal Pavol Bugoš (36) zo Spišskej Novej Vsi. V piatok 17. decembra 2010 bez váhania skočil do rieky Hornád a zachránil život topiacemu sa človeku. Za jeho obdivuhodnú pomoc mu dnes bola udelená Cena primátora mesta Spišská Nová Ves.

Pavla Bugoša, zamestnanca spišskonovoveskej ZOO, na topiaceho sa 73-ročného dôchodcu po ceste do práce upozornila mládež. S bezvládnym telom, ktoré unášal silný prúd rieky Hornád, si nevedela dať skupinka mladých ľudí rady. Keď zbadali p. Bugoša, ako práve prechádza po moste ponad rieku, ihneď ho oslovili. Dlhoročný ošetrovateľ zvierat v tunajšej zoologickej záhrade nezaváhal ani na chvíľu a skočil do ľadovej vody.

„Keď som videl, že sa topiacemu pánovi ponorila pod vodnú hladinu aj tvár, vedel som, že je zle. Všade okolo neho plávali ľadové kryhy. Človek v tej chvíli nepremýšľa, vtedy ide o sekundy. Skočil som ihneď za ním. Ocitol som sa do pol pása v studenej vode, okamžite mi zamrzli nohavice. Nebolo preto jednoduché dostať na breh topiaceho sa, ktorý už bol v tom čase v bezvedomí. Ale podarilo sa. Ihneď som privolal záchrannú službu. Kým prišla, pokúšal som sa mu dostať z pľúc vodu. Potom ma už museli odviezť mestskí policajti prezliecť sa do suchého,“ opisuje svoj hrdinský čin Pavol Bugoš.

Dôchodcu v bezvedomí a značne podchladeného previezli záchranári do spišskonovoveskej nemocnice s poliklinikou, kde ho stabilizovali. Podľa posledných informácií sa muž z bezvedomia už prebral. Tejto informácii sa potešil aj P. Bugoš: „Zo svojho skutku mám dobrý pocit. Hlavné je, že ten pán prežil. Obďaleč už bol koniec mesta, ešte pár metrov a tam už by ho asi nikto nenašiel.“

Nasadenie vlastného života i zdravia pre mimoriadne obetavú záchranu iného človeka v núdzi ocenil aj primátor mesta Ján Volný. Dnes si Pavol Bugoš z jeho rúk prevzal Cenu primátora mesta Spišská Nová Ves a finančný dar.

Za duchaprítomnosť a odvahu patrí Pavlovi Bugošovi hlboká úcta nás všetkých.


SNV, 20. 12. 2010