Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 11. 2010 14:07

Na sídlisku Mier pribudli garáže

Od: Ing. Lucia Kormošová, foto: autorka


O 102 garážových boxov viac má najľudnatejšie sídlisko v Spišskej Novej Vsi.

Nové garáže vyrástli na svahu pri križovatke ulíc J. Wolkera a Z. Nejedlého. Postavil ich súkromný investor Expo-Credit Košice SK, s. r. o., na mestských pozemkoch. Výstavba prebiehala od mája 2010 a stála celkovo približne 597,5 tis. €.

Pôvodne mal investor v pláne postaviť tento rok v Spišskej Novej Vsi v rámci prvej etapy 60 nových garáží v dvoch radoch - v prvom 22 a v druhom 38. Pre veľký záujem však nakoniec realizoval už aj druhú etapu výstavby. V rámci postaveného tretieho radu garážových boxov nové miesto pre svoje vozidlo získalo ďalších 42 obyvateľov sídliska.

Mesto Spišská Nová Ves sa podieľalo na výstavbe technickej vybavenosti ku garážam. Celkové náklady na infraštruktúru boli vyčíslené na 500 tis. €, pričom na základe dohody s košickou spoločnosťou mesto zaplatí 50 % tejto čiastky, a to v troch splátkach. V roku 2010 mestské zastupiteľstvo na tento účel vyčlenilo 70 tis. €, v roku 2011 mesto zaplatí 100 tis. € a v roku 2012 doplatí zvyšných cca 80 tis. €.

Garážové boxy na spišskonovoveskom sídlisku Mier boli skolaudované 16. novembra. Následne boli slávnostne otvorené. Majiteľ a konateľ spoločnosti Expo-Credit Košice SK RNDr. Peter Kavuľa pri tejto príležitosti primátorovi mesta odovzdal symbolický kľúč od garáží a poďakoval za spoluprácu poslancom mestského zastupiteľstva, členom mestského výboru sídliska Mier a zástupcom dodávateľských firiem.

Zaujímavosti z výstavby:

  • Okrem budúcich majiteľov sa z výstavby garáží tešia aj spišskonovoveskí záhradkári, ktorí takto k záhradkárskej osade, nachádzajúcej sa v susedstve nových garáží, dostali novú betónovú príjazdovú cestu. Zároveň pre nich investor vyloboval u VSE, a. s., možnosť pripojiť sa na elektrinu, čo záhradkári žiadali dlhé roky.
  • Pridruženou výhodou výstavby nových garážových boxov na sídlisku Mier je i fakt, že investor pri výstavbe zachytil a odviedol pramene spodnej vody, ktoré vyvierali zo svahu na povrch a vytekali na priľahlé komunikácie a sídliskové plochy.



Nové garážové boxy sú postavené v troch dvojpodlažných radoch.


SNV, 19. 11. 2010