Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

26. 10. 2010 12:44

Na sídlisko Mier cez nové dopravné prepojenie

Od: Ing. Lucia Kormošová, foto: autorka


Dopravná dostupnosť Mieru – najväčšieho sídliska v Spišskej Novej Vsi sa podstatne zlepšila. Do prevádzky dnes napoludnie bolo slávnostne uvedené nové dopravné prepojenie centra mesta a sídliska.

V Spišskej Novej Vsi od dnešného dňa motoristickej, cyklistickej i pešej verejnosti slúži nový, v poradí piaty cestný most cez rieku Hornád s pracovným názvom „Most Matuškova“ a dve kruhové križovatky s priľahlými komunikáciami, chodníkmi a cyklochodníkmi. Nové dopravné prepojenie napomôže odľahčiť dopravu z centra mesta v smere na najväčšie spišskonovoveské sídlisko Mier, predovšetkým doposiaľ značne dopravne preťaženú Starosaskú ulicu. Sprístupnili sa ním aj doteraz urbanisticky nevyužité pozemky na ľavom brehu rieky Hornád, kde sa v ostatných mesiacoch realizuje privátna výstavba bytových komplexov VillaNova a Slnečné nábrežie. Nové premostenie a komunikácie v plnej miere financovalo Mesto Spišská Nová Ves z vlastných a úverových zdrojov.

Stavenisko bolo odovzdané zhotoviteľovi stavby – spoločnosti EUROVIA SK, a. s., závod Košice v decembri minulého roku s termínom ukončenia stavebných prác do 30. októbra 2010. Počas výstavby nového dopravného prepojenia staviteľ a investor riešili viacero technických problémov. Zároveň sa realizovali aj práce navyše, ktorými magistrát vyšiel v ústrety obyvateľom mesta. Zmeny sa v konečnom dôsledku odzrkadlili vo vyšších nákladoch vynaložených na stavbu. „Nutné boli určité zmeny v technológii stavby vzhľadom na skutočnosti, ktoré sa zistili dodatočne. Podstatnou bola existencia vysokej hladiny spodnej vody, ktorá spolu s častým daždivým počasím počas výstavby ovplyvňovala skladbu podkladových vrstiev komunikácie. Z tohto dôvodu bolo napríklad potrebné použiť do násypov kvalitnejšie materiály, ktoré v pôvodnom návrhu neboli. Okrem toho sme napokon doobjednali v priebehu výstavby aj ďalšie práce. Išlo najmä o dobudovanie dopravného prepojenia medzi kruhovou križovatkou na ľavej strane Hornádu a komunikáciou pri bytovom dome Panoráma, ďalej o vytvorenie autobusových zastávok a prístupových chodníkov k nim a podobne. Vyšli sme tiež v ústrety miestnym záhradkárom a zrekonštruovali sme časť poľnej nespevnenej komunikácie k neďalekej záhradkárskej osade. Všetky tieto práce si vyžiadali úpravu zmluvy o dielo, podpísanej pôvodne na čiastku 1 327 345,50 €, doplnkami o približne 260 tis. €,“ ozrejmil zmeny Ing. Jozef Gonda, vedúci odboru výstavby, územného plánovania a dopravy Mestského úradu.

Nový most, kruhové križovatky a komunikácie sú už momentálne v plnej prevádzke. Po slávnostnom prestrihnutí pásky po nich ako prvé symbolicky prešli historické vozidlá Spišského veterán klubu.

V príprave je v súčasnosti zmena cestovného poriadku mestskej verejnej dopravy v Spišskej Novej Vsi, ktorá uvažuje aj s využitím autobusových zastávok vybudovaných na novej prístupovej komunikácii smerom na sídlisko Mier.

 
SNV, 26. 10. 2010