Dnes je 05.10.2024, meniny má Viera
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

27. 05. 2010 14:51

Embraco pacientom

Od: Ing. Lucia Kormošová / Embraco Slovakia

"Zdravie je dar" - v tomto duchu sa nieslo slávnostné odovzdávanie doposiaľ najväčšieho daru v histórii slovenského závodu Embraco.


Už počas nadchádzajúceho horúceho leta budú mať pacienti a personál spišskonovoveskej Nemocnice s poliklinikou úžitok z 34 nových chladiacich a mraziacich prístrojov. Takýto dar v celkovej hodnote 33 000 eur symbolicky odovzdali nemocnici vo štvrtok 27. mája 2010 zástupcovia spoločnosti Embraco Slovakia, výrobcu komponentov do chladiarenských zariadení so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

„Veľmi nás teší, že aj v takejto ťažkej dobe sú firmy ochotné podporiť zdravotníctvo. Nové prístroje pre nás znamenajú lepšiu kvalitu chladenia na rôznych oddeleniach a teda aj lepšiu starostlivosť pre pacientov,“ uviedol vďačný riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Ing. Jozef Naščák.

Medzi oddeleniami, na ktoré nové prístroje poputujú, je hematologicko-transfúzne oddelenie (HTO) aj klinická biochémia či detské oddelenie, ako i nemocničná kuchyňa. Všetky prístroje majú najvyššiu energetickú úspornosť.

Medzi darovanými zariadeniami vyniká najmä moderný šokový zmrazovač krvnej plazmy, schopný znížiť jej teplotu za 6 minút z +30 na -30 °C. „Čo najrýchlejšie zmrazenie krvnej plazmy je európska požiadavka, aby sa udržala biologická aktivita faktorov zrážanlivosti, krvných bielkovín, čo zaručí vysokú kvalitu použitej plazmy ako transfúzneho prípravku,“ konkretizovala účel šokového zmrazovača MUDr. Štefánia Bevilaquová, poverená zastupovaním oddelenia HTO. Prístroj je na celom Spiši raritou, podobné sú najbližšie v Prešove a Košiciach.

„Bolo by málo, keby sme robili len biznis. My chceme byť platným členom komunity. Investíciou do nemocnice sa snažíme zlepšiť život čo najširšiemu okruhu ľudí na Spiši,“ uviedol pri odovzdávaní hodnotného daru viceprezident korporácie pre prevádzky, kvalitu a bezpečnosť Lainor Driessen. Slovensko je druhou krajinou po domovskej Brazílii, kde korporácia darovala miestnym nemocniciam chladiace a mraziace prístroje.

Dar v podobe chladiacej a mraziacej techniky je najväčší individuálny dar za 12 rokov existencie spišského závodu. Doteraz podporilo Embraco tunajšiu Nemocnicu s poliklinikou pomocou za vyše 78 000 eur.