Dnes je 06.10.2024, meniny má Natália
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

29. 06. 2010 12:45

Pripravené sú pečiatky k 3. stretnutiu banských miest a obcí Slovenska

V rámci tohtoročných Dní mesta, konaných 27. a 28. augusta 2010, sa uskutoční okrem 15. ročníka Trhu ľudových remesiel aj 3. stretnutie banských miest a obcí Slovenska. Pri tejto príležitosti Združenie baníckych spolkov Slovenska v súčinnosti so Slovenskou poštou, a. s., Baníckym spolkom Spiš a Klubom filatelistov 54-03 v Spišskej Novej Vsi, pripravili 2 poštové príležitostné pečiatky.


Prvá bude používaná: v piatok 27. 8. 2010: 

  • od 7.00 do 15.00 hod. na pošte Spišská Nová Ves 1, Štefánikovo nám. 7,
  • od. 15.00 do 18.00 hod. v Galérii umelcov Spiša, Zimná 46, Sp. Nová Ves. 

Autorom výtvarného návrhu tejto pečiatky je známy slovenský rytec a grafik Rudolf Cigánik. Hlavným motívom pečiatky je Sv. Barbora, patrónka a ochrankyňa baníkov, ktorá je uctievaná baníkmi v regióne Handlovej, Kremnice a niektorých oblastí Spišsko-gemerského rudohoria, vrátane regiónu stredného Spiša.

Druhá príležitostná poštová pečiatka (vyhotovená podľa grafického návrhu Ing. Mariána Kellnera) bude používaná v sobotu 28. 8. 2010:

  • od 7.00 do 11.30 hod. na pošte Spišská Nová Ves 1,
  • od 15.00 do 18.00 hod. v Múzeu Spiša, Letná č. 50, Spišská Nová Ves. 

Obrazovej časti druhej pečiatky dominuje Kriváň. Ako to ide dokopy s naším mestom a 3. stretnutím banských miest a obcí Slovenska? ? Tí, ktorí si v duchu odpovedia, že úplne samozrejme, lebo Kriváň je národným symbolom, symbolom Slovákov a Slovenska, majú úplnú pravdu. My však prichádzame so spojením, ktoré nie je úplne bežne známe.

Ak spojíme Spišskú Novú Ves, baníctvo, Kriváňznáme národné výstupy naň, nájdeme hľadaný myšlienkový priesečník. Je ním Jonáš Andrej Czirbesz (občan nášho mesta, banský podnikateľ).

Pokiaľ ide o Kriváň, tento tatranský štít je známy tiež niekdajším čulým banským ruchom (kutalo sa tu za drahými kovmi) a aj v tejto spojitosti je potrebné hľadať  dôvod, prečo sa v našej pečiatke objavuje  meno Jonáša Andreja Czirbesza  - jeho výstup na Kriváň z augusta 1772 (v časti literatúry sa uvádza tiež rok 1773) je prvým známym  a zaznamenaným výstupom na tento končiar a zrejme súvisel práve s jeho banskými aktivitami. Klopport (tiež ako Klopporth, Klopp Orth či Klepar) je väčšine našich občanov už známym pojmom, a to hlavne v súvislosti s výstavbou objektov Baníckeho námestia. Veci znalí občania vedia, že ide o názov niekdajšej baníckej osady zo stredoveku nachádzajúcej sa približne v časti mesta dnes označenej ako Banícke námestie, preto aj ona sa oprávnene dostala do obsahu pripravenej príležitostnej pečiatky.

V obidvoch prípadoch - ako obvykle –  budú na požiadanie zdarma opečiatkované prinesené alebo tam zakúpené pohľadnice, poštové lístky alebo listy. Veríme, že takto vytvorený dokument myšlienkovo spájajúci našu históriu a súčasnosť každému záujemcovi prinesie potešenie a zároveň prispeje k povzbudeniu národnej hrdosti.