Dnes je 08.10.2024, meniny má Brigita
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

13. 10. 2010 15:19

Sochy evanjelistov osadené

Vo štvrtok 14. 10. 2010 dopoludnia sa po približne štyroch desaťročiach na priečelie vstupného portálu nášho Starého cintorína vrátili sochy štyroch evanjelistov a spolu s nimi i kus histórie nášho mesta.


Priečelie vstupného portálu cintorína v minulosti skrášľovali štyri sochy evanjelistov v nadživotnej veľkosti. Sochy sv. Jána, sv. Lukáša, sv. Mareka a sv. Matúša si dodnes pamätajú skôr narodení Spišiaci. Pred zhruba 40-timi rokmi boli evanjelisti pre zlý technický stav z priečelia odstránení. Predstavitelia nášho mesta sa vlani rozhodli, že prinavrátia vstupnému portálu cintorína pôvodný tvar a charakter doby.

V závere roka 2009 sa podarilo objaviť torzá originálov sôch zahrabané v zemi a prikryté lístím v areáli letohrádku Dardanely v neďalekých Markušovciach, kde pravdepodobne v tichosti strávili posledné desaťročia. Hoci sa na torzách výrazne podpísal zub času, v značnej miere pomohli pri rekonštrukčnej a reštaurátorskej práci akademickému sochárovi Štefanovi Kovaľovi z Vyšných Ružbách, ktorý sa na základe víťazstva v súťaži vypísanej mestom podujal so svojím tímom na ich obnovu.

V priebehu desiatich mesiacov boli podľa dochovanej fotodokumentácie torzá sôch domodelované, zreštaurované a svetlo sveta uzreli aj ich identické kópie vytesané do kvalitného pieskovca. Tie 14. októbra v ranných hodinách putovali z Vyšných Ružbách do Spišskej Novej Vsi. Za pomoci žeriavu tu približne 2,2 metrov vysoké a 1 tonu vážiace sochy zdvihli do 6-metrovej výšky a osadili na pôvodné miesta na vstupnom priečelí. Na poludnie už celá štvorica evanjelistov vítala návštevníkov cintorína. Osadenie sôch si vyžiadalo niekoľkohodinovú uzáveru časti Slovenskej ulice a sledovali ho s nadšením desiatky obyvateľov nášho mesta.

Za rekonštrukciu pôvodných a vyhotovenie nových sôch evanjelistov mesto zaplatí 139 400 €. Táto suma bude po dohode so sochárom vyplatená v splátkach v priebehu štyroch rokov.

Do Spišskej Novej Vsi sa vrátia časom aj zreštaurované originály sôch evanjelistov. Vzhľadom na to, že by už neboli schopné odolávať poveternostným podmienkam, budú umiestnené niekde v interiéri. Kde presne, o tom sa ešte rozhodne.


Slávnostné požehnanie sôch (Sviatok všetkých svätých - 1. 11. 2010) »

Tlačová správa »