Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 05. 2011 10:32

Tretia etapa regenerácie námestia začína

Prostriedky na rekonštrukciu vo výške 1,4 mil. € (42 mil. Sk) mesto získalo z eurofondov.

Už v minulom roku avizovaná rekonštrukcia časti Zimnej ulice začne začiatkom leta. Mesto plánovalo začať práce na obnove ešte v júni 2010, no samotnú rekonštrukciu pozastavila kontrola Úradu pre verejné obstarávanie. Predmetom kontroly bolo preverenie procesu výberu zhotoviteľa stavby. 20. mája bola podpísaná zmluva o zhotovení diela so spoločnosťou Strabag Košice. Ide o tretiu etapu regenerácie námestia. Predmetom stavebných prác je rekonštrukcia vozidlovej komunikácie na Zimnej ulici, chodníka pred objektmi Zimná 33 až 55, parkoviska pre osobné motorové vozidlá a autobusovej zastávky. V časti parku sa zrealizujú pešie a cyklistické chodníky, verejné osvetlenie, malá architektúra a obmedzenom množstve i zeleň. Predpokladaná lehota výstavby je 6 mesiacov (1. 6. 2011 - 30. 11. 2011). „Mesto vyvinie maximálne úsilie, aby lehota výstavby bola čo najkratšia“ spresnil primátor Ján Volný.

Počas tejto doby bude obmedzený i pohyb chodcov po chodníkoch. Majiteľom, resp. užívateľom spomínaných objektov bolo odporúčané, aby si vo vlastnom záujme a s patričným predstihom preorientovali spôsob zásobovania počas rekonštrukcie námestia z predných do zadných traktov. Tento stav je dočasný, nakoľko projekt regenerácie námestia uvažuje so zachovaním zásobovania zo Zimnej ulice. V rámci stavby je pripravená aj rekonštrukcia verejného vodovodu, resp. výstavba novej dažďovej kanalizácie. Každý objekt bude napojený na dažďovú kanalizáciu a novou prípojkou na verejný vodovod. Zaústenie dažďových zvodov do novej kanalizácie bude zrealizované v rámci výstavby dažďovej kanalizácie na náklady mesta. Majiteľom nehnuteľností v dotknutej časti námestia bolo pracovníkmi MsÚ odporúčané, aby obdobie rekonštrukčných prác využili na zabezpečenie zvislého odizolovania podzemných častí objektov. Tieto činnosti si môžu vlastníci zrealizovať počas výstavby na vlastný náklad a vo vlastnom záujme, pretože na tento druh prác Mesto Spišská Nová Ves neudelí súhlas po ukončení regenerácie námestia.

Rozdiel oproti predchádzajúcim rekonštrukciám realizovaným na námestí je v tom, že mesto na túto etapu obnovy námestia získalo finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) vo výške cca 1,4 mil. €. Pri predkladaní žiadosti o nenávratné finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov bola vybratá táto časť námestia z dôvodu obmedzenej výšky pridelených prostriedkov. Stanovený objem financií by bol nepostačujúci na rekonštrukciu Zimnej ulice v časti od OD Spišan po Redutu, ktorá je tiež v nevyhovujúcom stave. Mesto má aj na túto časť námestia pripravený projekt a bude sa opäť uchádzať  o prostriedky z eurofondov. Predpokladaná výška investícií je odhadovaná na 2-násobok.

 

1. a 2. etapa regenerácie námestia

S 1. etapou sa začalo v roku 1998. Realizovala sa časť nachádzajúca sa od Domu nábytku na Letnej č. 26 až po Múzeum Spiša na Letnej č. 50. Osadila sa nová dažďová kanalizácia, vodovodné prípojky do domov a rozvody vody pre stánky na Spišské trhy. Následne sa položila nová dlažba. Súčasne sa zrekonštruovala i obslužná komunikácia v zadných traktoch objektov Letnej ul., rovnobežne s Gorazdovou ul.

Ďalšia 2. etapa regenerácie námestia prebiehala v rokoch 2002 – 2006. Prvá časť bola zameraná na úpravu okolia rímskokatolíckeho farského kostola Nanebovzatia Panny Márie. Úprava zahŕňala spevnenie plôch v okolí kostola, čiastočnú rekonštrukciu verejného osvetlenia s realizáciou iluminácie fasády kostola a osvetlenia samotnej veže. Náklady na rekonštrukciu v roku 2002 prestavovali sumu 4,39 mil. Sk, v roku 2003 sumu 3,5 mil. Sk. S ďalšími prácami sa začalo v roku 2005. Išlo o výstavbu nových spevnených plôch na Letnej ul. od č. 52 po č. 78. Súčasťou bola aj realizácia parkoviska pri Redute. V tejto časti námestia boli vysadené stromy a zeleň, pribudli lavičky na sedenie, pitné fontánky a nové verejné osvetlenie. Rekonštrukcia bola ukončená v roku 2006 a vyžiadala si investície v celkovej hodnote 33 mil. Sk.