Dnes je 28.03.2024, meniny má Soňa
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

30. 06. 2021 11:43

V Spišskej Novej Vsi sprístupnia singletraily

Vyznávači horskej cyklistiky si prídu na svoje. V Sp. Novej Vsi 5. júla sprístupnia prvé dve trate. Pri tejto príležitosti Lesy mesta Sp. Nová Ves v spolupráci s mestom Sp. Nová Ves a Centrom voľného času usporiadajú v tento deň Singletrail preteky. Určené sú pre deti a mládež do 18 rokov.


Single trailové trasy sa nachádzajú v blízkosti bývalého lyžiarskeho areálu Rittenberg. Ide o dve jednosmerné trasy určené pre jedného cyklistu. Detský trail má dĺžku cca 300 m a jej štart sa nachádza na začiatku Novoveskej Huty (smerom na Ferčekovce po ľavej strane). Novoveský trail je dlhý cca 1,5 km so začiatkom na lúke Šmakartovec alebo na vrchu Skalka, smer Novoveská Huta - Ferčekovce. Trasy sú vybudované v teréne a nachádzajú sa na nich rôzne prírodné (priekopy, sklzy, kamene, korene stromov...) a umelé prekážky (klopené zákruty pre ľahší prejazd, vytvorené skoky tzv. droby pre náročnejších cyklistov). Kto si netrúfa prejsť náročný úsek, môže vyskúšať vedľajšiu ľahšiu časť trate.

Vybudovanie singletrialov trvalo približne 2 roky. Práce realizovali Lesy mesta Spišská Nová Ves v spolupráci s viacerými subjektmi. „S touto myšlienkou prišiel primátor mesta Pavol Bečarik a poslanec mestského zastupiteľstva Valter Retter. My sme sa ju s pomocou dobrovoľníkov rozhodli zrealizovať. Podieľali sa na tom nadšenci z Novoveskej Huty, skauti, Športový klub Rohals a rôzne podnikateľské subjekty,“ informoval v tejto súvislosti riaditeľ Lesov mesta Sp. Nová Ves Ján Novák.

Jednu zo singletrailových trás navrhol a pomohol vybudovať dvojnásobný majster Slovenskej republiky v zjazdovej cyklistike a zároveň celkový víťaz Slovenského pohára v kategórii Elite Jozef Ondič. Ten si jazdu po Novoveskom traily aj vyskúšal. Obidve trate sú k dispozícii nielen pre špecializovaných horských cyklistov, ale aj pre širokú verejnosť. „Máme naplánované ďalšie na Rittenbergu a Šmakartovci, smerom k strelnici. Dúfam, že možnosť využitia single trialov zvýši atraktívnosť turistiky v našich lesoch, a to nielen pre domácich, ale aj pre turistov,“ doplnil ďalej J. Novák.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia single trailových tratí usporiadajú Lesy mesta Sp. Nová Ves v spolupráci s mestom Sp. Nová Ves a Centrom voľného času 5. júla preteky na futbalovom ihrisku (vedľa penziónu Kráľov prameň) v Novoveskej Hute. V rámci nich bude od 9.00 hod. prebiehať škola trailu spojená s obhliadkou trate a inštruktážou. Štart pretekov je naplánovaný na 13.00 hod.

Singletrack, nazývaný aj singletrail, znamená v angličtine „jediná cesta“, a to popisuje princíp chodníkov. Väčšinou sú široké do 1,8 m, preto vhodné akurát pre bicykel. Ak nie je určené inak, singletracky sú jednosmerné, čo zvyšuje ich bezpečnosť pri zjazde. Princíp singletrackov je jednoduchý: strmý výstup na vrchol cesty a následná dlhá, plynulá jazda cez krásnu prírodu, svahy a lesy. Sklon jazdy smerom dole je mierny, samozrejme, podľa náročnosti trasy, a je navrhnutý tak, aby si jazdec cestu čo najviac užil. Väčšina pravidiel týkajúcich sa jazdy po singletrackoch nie je náročná a vyplývajú skôr zo zdravého úsudku a slušného správania:

1. Vstup na Novoveské singletraily je na vlastnú zodpovednosť.
2. Jazdi iba po označených trailoch a v označenom smere.
3. Buď si vedomý svojich schopností a dbaj na svoju bezpečnosť a bezpečnosť  ostatných cyklistov.
4. Používaj prilbu, prípadne aj ďalšie vhodné ochranné pomôcky.
5. Buď ohľaduplný k prírode, zvieratám, rastlinám a iným návštevníkom lesa.
6. Neznečisťuj prírodu svojimi odpadkami ale vezmi ich domov.
7. Zastavuj na dobre viditeľných miestach, aby si neblokoval ostatných cyklistov a predišiel kolíziám.
8. Nenič prírodné či umelé prekážky.
9. Nemeň charakter a náročnosť trailov budovaním vlastných prekážok.
10. Na traily je zakázaný vstup akýmkoľvek motorovým vozidlám.

Upozorňujeme, že na trať môžete vstupovať vždy len na vlastnú zodpovednosť!!! Prilby a iné ochranné prostriedky sú nevyhnutné.

Singletrail preteky - pozvánka (formát PDF)

Singletrail - mapa (formát PDF)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Text:
Edita Gondová, pracovník pre kontakt s médiami, kancelária primátora, MsÚ, t. č. +421 53 4176 622, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie:
Ing. Ján Novák, riaditeľ, Lesy mesta Spišská Nová Ves, s. r. o., t. č. +421 905 872 562, jan.novak(at)lesysnv.sk