Dnes je 10.10.2024, meniny má Slavomíra
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

01. 02. 2011 09:52

Spätný odber a oddelený zber elektrozariadení

Od: ASEKOL, s. r. o.

od januára zabezpečuje nová nezisková kolektívna organizácia ASEKOL SK.


Spoločnosť Asekol SK, ktorá je neziskovou kolektívnou organizáciou spätného odberu a oddeleného zberu elektrozariadení, vstúpila v januári oficiálne na slovenský trh. V zastúpení výrobcov a dovozcov elektrozariadení organizuje ASEKOL SK celoštátny systém zberu elektroodpadu aj financovanie tohto systému – zber, dopravu a ekologické spracovanie vyradených elektrospotrebičov. Cieľom spoločnosti je zabezpečovať aj osvetu širokej verejnosti prostredníctvom rôznych projektov.

„Vstup na slovenský trh zberu a spracovania vyradených elektroodpadov sme dôsledne pripravovali. Začali sme na Slovensku pôsobiť už v auguste minulého roku. Išlo o prípravnú fázu projektov Recyklohry a E-box. Pre klientov začíname oficiálne pracovať od januára tohto roku. Založením kolektívnej organizácie ASEKOL SK sme reagovali aj na požiadavky našich klientov a zakladateľov v Čechách, aby sme im poskytli rovnaké služby na Slovensku. V Českej republike úspešne pôsobíme už šiesty rok a patríme tu medzi lídrov na trhu. Na Slovensku je naším cieľom vybudovať rovnako stabilný, efektívny a funkčný systém ako v Čechách. Sme pripravení investovať do zberných nádob a do vybavenia zberných dvorov a finančne kompenzovať náklady miest a obcí na zber elektroodpadu,“ hovorí Jan Vrba, konateľ spoločnosti ASEKOL SK, a dodáva: „Zo skúseností vieme, že správanie spotrebiteľov má zásadný vplyv na efektivitu zbernej siete, a preto budeme aktívni aj v oblasti osvety.“

ASEKOL ponúka svojim klientom komplexný servis v oboch republikách, čím sa pre nich znižujú náklady aj administratívna náročnosť plnenia ich povinností. Systém nie je určený len pre veľké firmy, ale vďaka jednoduchému vykazovaniu a nižším poplatkom je zaujímavý aj pre malé a stredné spoločnosti. Skutočnosť, že za ASEKOLom stoja veľké medzinárodné spoločnosti, ako napr. Samsung, LG, Panasonic, Fast, JVC, Mascom, Canon a Electroworld, mu poskytuje potrebnú finančnú stabilitu a zabezpečuje transparentnosť nakladania s vybranými finančnými prostriedkami. Obce a mestá na Slovensku sa tak môžu tešiť na vzájomne výhodnú spoluprácu.

ASEKOL SK zabezpečuje zber, dopravu a ekologické spracovanie vyradených elektrospotrebičov v kategóriách veľkých a malých domácich spotrebičov, informačných technológií a telekomunikačných zariadení, spotrebnej elektroniky, osvetľovacích zariadení, elektrických a elektronických nástrojov, hračiek a zariadení určených na športové a rekreačné účely, zdravotníckych prístrojov, prístrojov na monitorovanie a kontrolu a predajných automatov. V neposlednom rade sa venuje aj zberu batérií a akumulátorov.

Zber sa realizuje prostredníctvom zbernej siete vytvorenej zbernými dvormi, mobilnými zvozmi v obciach, ako aj prostredníctvom predajní a opravovní elektrospotrebičov. Doplnkovými zbernými miestami sú kontajnery umiestnené na verejných priestranstvách alebo vo verejných budovách. Ide o tzv. E-boxy, ktoré si už objednalo 450 miest a obcí z celého Slovenska. Zberné nádoby na elektroodpad budú umiestnené aj v školách, ktoré sa zapoja do projektu Recyklohry. Tu však budú plniť hlavne výchovnú funkciu. Žiaci tak budú mať možnosť osobne si vyskúšať, ako sa správne zbaviť starej hračky alebo nefunkčného mobilného telefónu. Pre firmy a inštitúcie poskytuje ASEKOL individuálny odvoz väčšieho množstva elektrozariadení alebo nadmerne veľkých elektrozariadení.

Ďalšie informácie »


ASEKOL SK, s. r. o., je nezisková spoločnosť, ktorá prevádzkuje kolektívny systém spätného odberu elektro zariadení. V auguste 2010 bol ASEKOL SK zapísaný rozhodnutím Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky do Registra kolektívnych organizácií. Spoločnosť ASEKOL SK je na základe rozhodnutia Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky oprávnená na nakladanie s elektrozariadeniami a elektroodpadom v kategóriách 1 – 10 podľa prílohy č. 1, vyhlášky č. 315/2010 Zbierky zákonov o nakladaní s elektrozariadeniami a s elektroodpadom.