Dnes je 11.10.2024, meniny má Valentína
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

29. 03. 2011 15:17

Prechod na digitálne televízne vysielanie

Od: Marcel Blahut, vedúci televízie Reduta

Plán terestriálneho digitálneho televízneho a rozhlasového vysielania v Európe, Afrike a časti Ázie vytvorený podpísaním tzv. Dohody Ženeva 2006 (GE06) predpokladá ukončenie analógového televízneho vysielania dňom 31. 12. 2012. Predpokladá sa ale, že tento termín prechodu bude na Slovensku oveľa skorší. Po tomto termíne sa bude televízny signál šíriť len digitálnou formou.

Toto opatrenie sa týka celého Slovenska, ale aj našej televízie Reduta. Televízia Reduta z tohto dôvodu požiadala Telekomunikačný úrad SR o pridelenie digitálnej frekvencie. Prechod bude plynulý a analógové vysielače na Slovensku sa budú postupne vypínať v zmysle plánu prechodu zverejneného na stránkach Telekomunikačného úradu SR.

Diváci, ktorí prijímali doposiaľ televízny signál prostredníctvom káblových rozvodov, túto zmenu ani nezaregistrujú, urobí to za nich prevádzkovateľ káblových rozvodov.

Diváci, ktorí prijímajú signál individuálne, majú niekoľko možností. Prvou je výmena televízneho prijímača za prijímač schopný prijímať DVB-T signál. Druhou možnosťou je k terajšiemu prijímaču pripojiť tzv. SET TOP BOX (jeho základná cena je cca 30 € až 50 €). Kúpiť sa dá v špecializovaných predajniach s elektronikou. Zariadenie zapojíte medzi TV anténu a televízny prijímač. Pri tejto zmene musíte zároveň svoju anténu otočiť na vertikálny príjem (otočenie o 90 stupňov) alebo zakúpiť novú anténu na digitálny príjem.

Ďalšou možnosťou je satelitný príjem prostredníctvom satelitného prijímača. Tu svoje služby ponúkajú viaceré spoločnosti a je to otázka technickej, programovej a cenovej dostupnosti.

Viac informácií o digitalizácii sa dozviete na špecializovanej webstránke Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR www.digimedia.sk alebo na bezplatnej infolinke 0800 168 500 v pracovných dňoch od 9.00 do 16.00 hod.

    ------------------------------------------------------------------------------

MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SR

Výzva na predkladanie žiadostí
o poskytnutie príspevku pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi
na účely zabezpečenia príjmu digitálneho televízneho signálu

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vydáva počas obdobia paralelného analógového a digitálne televízneho vysielania výzvu na predkladanie žiadostí na poskytnutie jednorazového nenávratného finančného príspevku  na nákup zariadenia pre príjem digitálnej televízie bez ohľadu na platformu príjmu na území Slovenska.

Oprávnenou osobou na predloženie žiadosti je fyzická osoba, ktorá je platiteľom úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a ktorá je zároveň poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevku k dávke alebo je spoločne posudzovanou fyzickou osobou, ktorá patrí do okruhu spoločne posudzovaných osôb s poberateľom uvedenej dávky a príspevkov k dávke. Žiadateľ musí spĺňať podmienky na vznik oprávnenia ku dňu podania žiadosti.

Výška príspevku pre žiadateľa je 20 eur.

Ministerstvo poskytne príspevok žiadateľovi na základe písomnej žiadosti. Formulár žiadosti sa nachádza na internetovej stránke www.mindop.sk, na úradoch práce, sociálnych vecí a rodinySlovenskej pošte, a. s.

Žiadosť musí obsahovať potvrdenie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, nie staršie ako jeden mesiac.

Ak sa na žiadateľa vzťahuje oslobodenie od povinnosti platiť úhradu za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, prílohou k žiadosti musí byť aj úradne neoverená fotokópia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá zakladá oslobodenie pre žiadateľa.

Žiadateľ môže predložiť žiadosť poštou na adresu: Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Námestie slobody č. 6, P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava, alebo osobne do podateľne na Námestí slobody č. 6, Bratislava v úradných hodinách pondelok - piatok: 8.00 - 15.30 hod.

Žiadosť možno predložiť na ministerstvo v lehote do 31. 8. 2011. Na žiadosti doručené po lehote a neúplné žiadosti sa prihliadať nebude.

Ministerstvo spracuje doručené žiadosti a po overení podmienok vzniku oprávnenia na jednorazový nenávratný príspevok poskytne príspevok v hodnote 20 eur oprávnenej osobe spôsobom, ako si určila v žiadosti.