Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

25. 01. 2012 13:53

Mesto sťahuje trestné oznámenie, s vodohospodármi sa dohodlo

Primátor mesta Spišská Nová Ves PhDr. Ján Volný, PhD. sa na stretnutí konanom 20. 1. 2012 s generálnym riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ing. Danielom Kvocerom dohodol na ďalšom postupe pri sanácii poškodeného brehu rieky Hornád.


V októbri minulého roka Mesto Spišská Nová Ves podalo podnet, v ktorom žiadalo prešetriť, či sa SVP, š. p., svojou nečinnosťou dopúšťa trestného činu všeobecného ohrozenia. Dôvodom je doposiaľ nevyhovujúci stav brehového opevnenia v lokalite Za Hornádom. Voda tu zničila murovanú zábranu priamo na toku, zasiahla samotný breh a narušená je aj regulácia v blízkosti mosta. „Na dnešnom stretnutí došlo k významnému posunu. Od generálneho riaditeľa SVP, š. p., som dostal prísľub, že práce na stabilizácii poškodeného brehu sa začnú hneď na jar,“ povedal Ján Volný.

Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., zastabilizuje breh rieky Hornád v spomínanej lokalite lomovým kameňom. Súčasne budú pokračovať práce na
projektovej dokumentácii tak, aby mohla byť situácia definitívne vyriešená ešte v tomto roku. „Situácia vznikla na základe komunikačného skratu,“ vysvetlil generálny riaditeľ SVP, š. p., Daniel Kvocera.

Potrebné práce sme mali v pláne na rok 2011. Bohužiaľ, na východnom Slovensku sme zaznamenali obrovské škody, ktoré voda napáchala na majetku občanov. Bolo potrebné zasahovať tam, kde boli priamo ohrozené životy a majetok občanov,“ doplnil riaditeľ SVP, š. p. Celkové náklady na stabilizáciu brehu Hornádu sú odhadnuté na 150 tisíc € (4,5 mil. Sk).