Dnes je 16.10.2024, meniny má Vladimíra
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

13. 10. 2011 13:33

Turisti k nám chodia za oddychom a pamiatkami

Od: Odbor CR Košického samosprávneho kraja

Košický samosprávny kraj, odbor kultúry a cestovného ruchu aj tento rok vypracoval dotazník na získanie informácií o priebehu letnej turistickej sezóny pod názvom „Leto 2011“ v Košickom samosprávnom kraji.


Do vyhodnotenia sa zapojilo všetkých 12 informačných centier s celoročnou prevádzkou a 2 sezónne – Vinné, Kaluža. Dotazníky vyplnilo spolu 696 respondentov (oproti minulému roku 100% nárast). KSK považuje získané informácie za veľmi dôležité pre ďalšie aktivity.

S pomedzi 696 respondentov bolo 132 Slovákov, 116 Nemcov a Poliakov, 101 Maďarov, 86 Čechov, 29 Rusov a 181 anglicky hovoriacich turistov.

Dotazníky boli v prevažnej väčšine vyplňované v informačných centrách, obce Smižany a Hrabušice zapojili priamo poskytovateľov ubytovacích a stravovacích služieb, ale aj hostí (návštevníkov) na kultúrnych podujatiach.

Z vyhodnotenia vyplynulo, že motívom návštevy kraja bol najčastejšie oddych pri vode alebo v horách (41 %) a návšteva kultúrno-historických pamiatok (24 %).

Hlavným zdrojom informácií bolo najčastejšie odporúčanie priateľov a známych (31 %), predchádzajúce skúsenosti (21 %), informácie v médiách, internet (17 %). Na základe propagačných materiálov sa rozhodovalo 6 % opýtaných a 4 % zaujala ponuka cestovných kancelárií. Drvivá väčšina (77 %) vyjadrila spokojnosť s informáciami, ktoré získali v regióne.

Potešiteľnou správou je dĺžka pobytu návštevníkov v regióne KSK – 26 % opýtaných sa tu zdržalo jeden deň, dva až tri dni 27 %, štyri až sedem dní 32 % a viac ako týždeň 15 %  respondentov. 50 % opýtaných bolo ubytovaných v hoteloch a penziónoch. 6 % u príbuzných, 5 % vo vlastnom zariadení, 27 % na súkromí a v chatových osadách 10 %.

Ceny služieb hodnotili ako primerané (88 %), aj so správaním personálu v zariadenia CR boli respondenti spokojní (98 %). Rovnako pozitívne hodnotili čistotu zariadení (98 %) a kvalitu služieb (95 %).

Nie je prekvapivé, že v odporúčaniach  na zlepšenie sa OCITLI nevyhovujúce cesty, málo diaľnic, viac značenia turistických oblastí. Privítali by aj viac zábavných podujatí s atrakciami a kultúrneho a športového vyžitia – hlavne programy a podujatia pre deti, viac propagačných materiálov  v jazykových mutáciách poľský, ruský.

Mnoho pripomienok sa týkalo nevyhovujúcemu stavu technických zabezpečovacích zariadení v Slovenskom raji. Vyskytli sa i sťažnosti súvisiace so zatvorenými pamiatkami počas pondelkov.

O dobre rozvíjajúcej sa spolupráci v regióne svedčí počet vyplnených dotazníkov a zapojenie všetkých TIC v KSK. Výsledky prieskumu sú zverejnené na www.vucke.sk alebo na stránke www.spisskanovaves.eu. V budúcnosti plánuje KSK do prieskumu zapojiť aj zariadenia poskytujúcich ubytovacie, stravovacie služby.