Dnes je 15.10.2024, meniny má Terézia
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

20. 12. 2011 15:01

Najúspešnejší športovci regiónu „Spiš“, 26. 1. 2012

Od: Ján Tomšík

Vyhlasovanie najúspešnejších športovcov a kolektívov v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica na začiatku nového kalendárneho roka sa už stalo tradíciou. V tomto roku je to už 39 ročník.

Ocenení športovci a ocenené kolektívy si to vážia a motivuje ich to do tvrdej tréningovej činnosti aj v ďalšom roku. V tomto období je ťažká finančná situácia, štáty zápasia s finančnou krízou a pociťujú to aj mestá a obce v regióne Spiš. Zvlášť

sa to dotýka aj športových organizácií a športových klubov. Aj v týchto ťažkých finančných podmienkach sa snažíme spomenúť si na športovcov, ktorí si zaslúžia, aby sa na nich nezabudlo, aby športová verejnosť mohla aspoň cez vyhlasovanie najlepších športovcov zmapovať svoje okolie, posúdiť správnosť, či nesprávnosť rozhodnutia komisie, alebo organizačného výboru o výkone jednotlivca, alebo športového kolektívu.

Požiadali sme dvoch kompetentných činiteľov tohto pripravovaného podujatia o stručnú informáciu pre našu športovú verejnosť. 

Ing Imrich Holečko, prednosta Obvodného úradu Spišská Nová Ves a predseda Organizačného výboru vyhlasovania najlepších športovcov Spiša v roku 2011.

V tomto roku sme plánovali zapojiť do podujatia celý región Spiša (teda aj okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Levoča), v snahe oživiť tradície historického Spiša. K okresom Spišská Nová Ves a Gelnica sa v tomto roku po úspešných rokovaniach pripojí aj Levoča. Predstavitelia ostatných okresov sľúbili účasť na našom vyhlasovaní najúspešnejších športovcov ako hostia a zároveň pozorovatelia, aby sa v budúcom roku aktívne zapojili do podujatia a obohatili jeho priebeh.

Dátum konania podujatia je 26. januára 2012. Oproti predchádzajúcim ročníkom sa vyhlasovanie uskutoční o niečo skôr. Verím však, že skúsený tím organizátorov zvládne podujatie tak ako v predchádzajúcom roku v Smižanoch. Pred organizačným výborom stojí veľká úloha, spracovať a bodovo ohodnotiť nominačné návrhy športovcov a kolektívov. Oslovili sme mestá, obce, športové oddiely a kluby, aby nominovali svojich športovcov, ktorí spĺňajú kritéria Štatútu pre podujatie „Vyhlasovanie najúspešnejších športovcov regiónu Spiš v roku 2011“. 
Veľmi by som si prial, aby sa v našej spoločnosti nezabúdalo na šport. Každoročným oceňovaním športovcov chceme verejnosť informovať o tých, ktorí obetujú svojmu športu veľa času, veľa námahy. Chceme, aby športovci pocítili, že stále ešte existujú ľudia, ktorí oceňujú ich športové výsledky, založené na prejave pevnej vôle a odriekaní. Aby športovci toto ocenenie vnímali ako ocenenie ich práce na úseku športu. Máme záujem, aby sa na tomto podujatí stretli nielen športovci, ale aj tréneri a funkcionári, ktorí sa o šport v obciach a mestách starajú a podieľajú sa na jeho raste. Ide nám všetkým o snahu zapájať do športu čo najviac mladých chlapcov a dievčat, ide nám o propagáciu pohybu mladej generácie na čerstvom vzduchu, čo je najdôležitejšie pre zdravý vývoj detí a mládeže a ich celý duševný vývoj. 

Scenár priebehu vyhlasovania najúspešnejších športovcov za rok 2011 bude zameraný predovšetkým na športovcov. Záleží nám, aby stredobodom pozornosti boli v prvom rade oceňovaní športovci a športové kolektívy. Na spríjemnenie bude podujatie doplnené priliehavým kultúrnym vystúpením.“

 

Ing. Viliam Mjartan, predseda Olympijského klubu obvodu Spišská Nová Ves

„Tak, ako každý rok máme pripravené vyhodnocovanie športovcov regiónu Spišská Nová Ves, Gelnica a v tomto roku pribudne mesto Levoča. Štandardne budeme vyhodnocovať desať najlepších športovcov regiónu a tri najlepšie kolektívy a nových nositeľov FAIR PLAY. Máme vytvorenú stálu komisiu na prípravu a vyhlasovanie výsledkov. Garantom celého podujatia je Obvodný úrad Spišská Nová Ves zastúpený jej prednostom pánom Ing. Imrichom Holečkom. Druhým stabilným organizátorom je SOV prostredníctvom Olympijského klubu Spiš a to predseda klubu, podpredseda pán Král a tajomník klubu Štefan Brezovaj.

V tomto štádiu riešenia prípravy tohto podujatia sú problémy s návratkami návrhov na jednotlivcov a kolektívy zo samospráv miest a obcí a športových klubov. Miestom vyhlasovania najlepších športovcov za rok 2011 bude Spišská Nová Ves, máme veľkú podporu primátora PhDr. Jána Volného, PhD. Celé podujatie bude v koncertnej sále Reduty. Termín vyhlasovania najúspešnejších športovcov a kolektívov sa rýchlo blíži, bol vybratý z dôvodu volieb. Problém bude s finančným pokrytím podujatia. Pevne verím, že aj túto úlohu v spolupráci so sponzormi a mestami okresov Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča vyriešime. Chceme nadviazať na minuloročné vyhodnotenie najlepších športovcov v Smižanoch a dúfame, že účastníci budú mať dobrý pocit z tohto podujatia. Mali sme pripravený Štatút na vyhlásenie najlepších športovcov a kolektívov veľkého historického regiónu „Spiš“, plánované  okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa z dôvodu prípravy a organizácii volieb sa po organizačnej stránke nepodarilo zabezpečiť. Otázka spojenia Veľkého Spiša sa posunula na budúci rok 2013.

Veríme, že noví funkcionári štátnej správy, ktorí budú garantmi za svoje okresy pristúpia k podujatiu tak, aby sme toto vyhodnotenie mohli realizovať. Veľmi si vážime, že mesto Levoča pristúpilo k podujatiu ústretovo a zúčastňuje sa tejto akcie.“

Plánovaný termín vyhlasovania najlepších športovcov za rok 2011 sa rýchlo blíži. Veríme, že všetko  naplánované  sa organizačnému výboru podarí cielene vyriešiť. Želáme podujatiu úspech, športovci si to zaslúžia.

Pripravil: Ján Tomšík