Dnes je 15.10.2024, meniny má Terézia
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

18. 01. 2012 14:11

Oznámenie daňovníkom a poplatníkom mesta Spišská Nová Ves


V zmysle zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady mesto Spišská Nová Ves ustanovuje vo všeobecne záväzných nariadeniach (ďalej VZN) na rok 2012 pre daň z nehnuteľností, ostatné miestne dane a miestny poplatok za komunálny odpad sadzby, podmienky zníženia, prípadne oslobodenia od platenia dane, resp. poplatku za komunálny odpad.

Platné všeobecne záväzné nariadenia na rok 2012 >>

Žiadame všetkých, ktorí chcú mesto požiadať o zníženie daní a poplatku, aby rešpektovali termíny podania žiadostí. Samozrejme, k žiadosti musia byť priložené potrebné doklady.

Daň z nehnuteľností

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností nemusia podávať všetci daňovníci. Podávajú len tie právnické a fyzické osoby, ktoré v roku 2011 sa stali vlastníkmi nehnuteľností, resp. u ktorých nastali zmeny skutočnosti rozhodujúce pre vyrubenie dane z nehnuteľností (kúpa, predaj, dedenie, darovanie, ukončenie oslobodenia). Termín podania daňového priznania podľa zákona bol 31. január 2012. Spolu s daňovým priznaním bolo potrebné doložiť rozhodnutie o povolení vkladu, list vlastníctva, stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie, dedičské osvedčenie a pod.  Do termínu podania daňového priznania bolo potrebné doručiť žiadosti o zníženie dane. Zníženie dane o 50 % u pozemkov, stavieb na bývanie, garáži a bytov, ktoré nie sú zriadené na podnikanie  z dôvodu, že daňovník dovŕšil do 31. 12. 2011 vek 70 rokov mesto poskytne bez žiadosti.

Miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady

Poplatok platí poplatník, ktorým je:

a) fyzická osoba, ktorá má v meste trvalý pobyt,

b) fyzická osoba, ktorá nemá v meste trvalý pobyt a je na území mesta oprávnená užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, pozemnú stavbu alebo jej časť, alebo objekt, ktorý nie je stavbou, alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávny porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území obce okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností ako vodná plocha,

c) právnická osoba, ktorá je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť nachádzajúcu sa na území mesta na iný účel ako na podnikanie,

d) podnikateľ, ktorý je oprávnený užívať alebo užíva nehnuteľnosť nachádzajúcu sa na území mesta na účel podnikania.  

Mesto zníži alebo odpustí poplatok v týchto prípadoch a za týchto podmienok:

1) Mesto odpustí  poplatku na základe žiadosti a doloženia dokladov v týchto prípadoch:

a)  fyzická osoba, ktorá sa dlhodobo zdržiava v zahraniční

potrebné doklady -  potvrdenia preukazujúce pobyt v zahraničí v danom roku (potvrdenie o ubytovaní, alebo potvrdenie o zamestnaní, alebo  potvrdenie o štúdiu a pod.),

b) fyzická osoba vo výkone trestu

potrebné doklady - rozhodnutie o výkone trestu,

c) fyzická osoba, mimo študentov a pracujúcich, zdržiavajúca sa počas roka mimo mesta

potrebné doklady -  potvrdenie o prechodnom pobyte a doklad o zaplatení miestneho poplatku v inej obci za fyzickú osobu,

d) fyzická osoba prihlásená k trvalému pobytu, ktorej skutočný pobyt nie je známy

potrebné doklady – písomné vyjadrenie  občanov s trvalým pobytom na uvedenej adrese,

e)  fyzická osoba dlhodobo zdržiavajúca sa mimo miesta trvalého pobytu (ústavy, kňazi a ich rodinní príslušníci,  rehoľné sestry)

potrebné doklady - potvrdenia o umiestnení,

f) fyzická osoba dlhodobo zdržiavajúca sa v sociálnych zariadeniach  (domovy dôchodcov, zariadenia opatrovateľskej starostlivosti a pod.)

potrebné doklady - potvrdenie o umiestnení.

Poplatok mesto odpustí vo vyššie uvedených prípadoch za tie kalendárne dni, za ktoré poplatník mestu preukáže, že sa v meste nezdržiava.

2) Mesto zníži ročný poplatok zo 16,02 € na 8,01 € na základe žiadosti a doloženia dokladov v týchto prípadoch:

a) fyzická osoba - študenti na území SR mimo miesta trvalého pobytu

potrebné doklady - potvrdenie o návšteve školy a potvrdenie o ubytovaní, alebo prechodnom pobyte,

b) fyzická osoba - pracujúca na území SR mimo miesta trvalého pobytu

potrebné doklady - potvrdenie  o zamestnaní v danom roku a potvrdenie o ubytovaní, alebo prechodnom pobyte.

3) Mesto zníži ročný poplatok zo 16,02 € na 8,01 € za osobu, ktorá k 31. 12. 2011 dovŕšila vek 70 rokov.

Týmto občanom mesto zníži poplatok bez žiadosti  na základe údajov z evidencie obyvateľstva.

Termín podania žiadostí na odpustenie alebo zníženie poplatku s dokladmi preukazujúcimi skutočnosť na odpustenie alebo zníženie poplatku je do 28. februára 2012.

 

Žiadame všetkých daňovníkov, ktorí majú trvalý pobyt len Spišská Nová Ves bez udania ulice, aby nahlásili Oddeleniu správy daní a poplatkov MsÚ SNV  - Štefánikovo námestie č. 1, kancelária č. 203 a č. 211 adresu na doručovanie písomností.

V prípade nenahlásenia korešpondenčnej adresy je potrebné rozhodnutia o vyrubení daní a poplatku prevziať osobne na MsÚ (poplatok za komunálny odpad od 20. 3. 2012, daň z nehnuteľností od 23. 4. 2012). 

Tlačivá sú prístupné:

Ing. Pavol Košalko
ved. oddelenia správy daní a poplatkov, MsÚ