Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

30. 04. 2013 17:29

Spišská Nová Ves otvára letnú turistickú sezónu

V piatok 3. mája sa v Spišskej Novej Vsi uskutoční oficiálne otvorenie letnej turistickej sezóny. Pri tejto príležitosti je pre občanov mesta i návštevníkov pripravený bohatý program a množstvo sprievodných podujatí.

Oficiálne otvorenie letnej turistickej sezóny sa uskutoční 3. mája 2013, a to slávnostným odhalením kostolného zvona o 16.00 hod. pochádzajúceho zo slávnej stredovekej spišskonovoveskej zvonolejárskej dielne založenej Majstrom Konrádom za účasti predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu, ako i vyslovením želania o zdarnom priebehu celej sezóny na Mieste prianí.

Okrem pestrého kultúrneho programu so začiatkom o 14.00 hod. budú pred Redutou prebiehať rôzne prezentácie subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu. Galéria umelcov Spiša okrem zľavneného vstupného pripravila výstavu pod holým nebom. Prezentovať sa bude i Múzeum Spiša, Spišské osvetové stredisko, Správa Národného parku Slovenský raj, Horská záchranná služba Slovenský raj, Spišský veterán klub, Centrum voľného času Adam v Spišskej Novej Vsi, Materské centrum Dietka, Požičovňa oblohy – COMPACT Skydive, Oblastná organizácia cestovného ruchu SPIŠ, Porač Park relax & sport centrum a Hotel Metropol.

Záujemcovia môžu o 15.00 hod. absolvovať so sprievodcom turistickú vychádzku na trase Spišská Nová Ves – Tisícročná kaplnka Sans SouciKalvária Smižany (zraz pred prezentačným stánkom Správy Národného parku Slovenský raj) alebo prehliadku mesta (zraz pred Turistickým informačným centrom, Letná 49).

I tento rok je počas dňa možné bezplatne absolvovať výstup na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska a vidieť mesto z vtáčej perspektívy (každú celú hodinu v čase od 9.00 do 18.00 hod.). Deti si budú môcť vyskúšať jazdu na koni a motokárach. Pripravená je remeselná dielňa klientov Domovina, n. o.

Novinkou bude ochutnávka poráčskej špeciality „Trasenina“ a sprístupnené priestory Spišského divadla a Koncertnej siene Reduty.

Počas dňa sú pripravené ďalšie sprievodné aktivity. Slovenské technické múzeum, pobočka Spišská Nová Ves, o 14.30 hod. v priestoroch Multicentra vernisážou odštartuje výstavu o zakladateľovi kníhtlačiarskeho umenia Johannesovi Gutenbergovi. Bližšie informácie o výstave nájdete tu.

V priestoroch Múzea Spiša si pripomenú slávnu éru zvonolejárskej dielne výstavou Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši v minulosti, ktorej vernisáž začne o 16.30 hod.

V obchodnom centre Madaras bude do nedele prebiehať 4. Spišský autosalón.

I počas tohtoročnej turistickej sezóny majú návštevníci možnosť využiť tzv. Trojponuku Spiša. Za cenu 3,20 € môžu navštíviť Spišské divadlo, Múzeum Spiša a ZOO alebo za 3,00 € Múzeum Spiša, Kaštieľ v Markušovciach a ZOO. Okrem toho každý návštevník ZOO bude mať po preukázaní sa vstupenkou automaticky zľavu 10 % na letné kúpalisko. Platí to aj opačne. Podmienkou je predloženie vstupenky jednotlivých zariadení.

NOVINKY TOHTOROČNEJ SEZÓNY v Spišskej Novej Vsi

1. 6. 2013

Otvorenie lanového parku

Projekt na rozšírenie voľnočasových aktivít realizovaný Občianskym združením Tarzan. Ide o rekreačné športové zariadenie postavené na stromoch vo výške od 3 do 10 metrov, pričom jednotlivé stromy budú poprepájané sústavou prekážok, ktoré nútia istených návštevníkov aktívne prekonávať vybudované trasy s rôznou obtiažnosťou.

ZOO

Nové prírastky: lama krotká, dikobraz bielochvostý, gibon bieloruký, muflón lesný, kengura červenokrká, rácka hortobágyská, nosáľ červený, koza kamerúnska, koza domáca, exotické vtáctvo.

Očakávané príchody: zebu zakrslý, paovca hrivnatá, nandu pampový

Stavebné novinky: skrášlený výbeh jaguára amerického a leoparda škvrnitého

Oficiálnemu otvoreniu letnej turistickej sezóny budú predchádzať sprievodné podujatia už 1. mája o 13.00 hod. v Zoologickej záhrade, kde je pre návštevníkov pripravené Zábavné popoludnie. Neskôr o 15.00 hod. v Amfiteátri v Madaras parku sa predstaví Divadlo Cililing Prešov s rozprávkou pre deti Zlatá priadka. Po nej vystúpi kežmarská folklórna skupina Magura s programom Zišli sa gorali.



V
Smižanoch sa v rámci sprievodných podujatí bude 3. mája pred Radnicou stavať obecný máj. Na ďalší deň v areáli TJ Tatran otvoria letnú turistickú sezónu zábavným popoludním Vitaj, leto.

V Slovenskom raji začne letná turistická sezóna 4. mája zábavným cyklomaratónom, ktorý pre návštevníkov pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj. Účastníci tak budú mať príležitosť prejsť na bicykloch bežne neprístupnú trasu. Štartovať sa bude o 9.00 hod. na niekoľkých miestach, a to v Smižanoch, v Mlynkoch a Dobšinej a zo Šumiaca. Akciu zakončia v cieľových staniciach v obci Stratená a na Podlesku, kde na nich bude čakať zábava a občerstvenie. V nedeľu 5. mája o 14.00 hod. čaká na návštevníkov zábavný program na Podlesku v Hrabušiciach.