Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

05. 06. 2013 16:24

Mesto plné detí

Centrum Spišskej Novej Vsi bude 7. júna patriť deťom. Mesto pre ne i tento rok už tradične pripravilo podujatie pod názvom Mesto plné detí.

Podujatie organizuje Mesto Spišská Nová Ves v spolupráci s mnohými ďalšími subjektmi (Centrom voľného času, Mestským kultúrnym centrom, OR PZ SR, OR HZZ SR, Územný spolok Červeného kríža v Spišskej Novej Vsi, HZS SR, ŠK Severan Jaklovce). Novinkou tohto roka je spojenie piatich podujatí v jeden deň - Mesto plné detí, Večerný beh mestom, Majstrovstvá v polmaratóne v kolieskovom korčuľovaní, Je dobré separovať a BasketMusic fest, ktorý sa uskutoční v sobotu 8. 6. 2013 v Športovej hale.

„Pre nás ako organizátorov je prioritná bezpečnosť detí a tú nemôžeme zabezpečiť pri plnej cestnej premávke. Nakoľko si uvedomujeme, že každá uzávera cestných komunikácií v centre mesta spôsobuje nápor na dopravu po vonkajšom okruhu a taktiež komplikácie pri zásobovaní predajní v centre mesta, rozhodli sme sa spojiť viaceré podujatia do tohto jedného dňa,“ vysvetlila Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora mesta.

Počas celého piatku sa uskutoční na pódiu pred Redutou bohatý sprievodný program. Chýbať nebude kúzelník, rozprávka Tri prasiatka a vlk v podaní Spišského divadla, pestrý program detí základných škôl a ZUŠ, parašutistický zoskok reprezentanta SR a vicemajstra sveta, dynamické ukážky činnosti služobných koní a psov, prenasledovanie vozidla páchateľov hliadkou útvaru špeciálneho nasadenia 13th Blackhorse. Spišskonovoveskí hasiči predvedú zneškodnenie horiaceho vozidla a záchranári Červeného kríža prvú pomoc poraneným. Nie menej atraktívne ukážky predvedie Horská záchranná služba Slovenský raj. Športový klub Severan počas celého dňa zabezpečí ukážky agility psov, ktoré sú zároveň aj pozvánkou na jesenné preteky psích záprahov.

Deti si budú môcť overiť vedomosti v oblasti separovaného zberu, prípadne si ich obnovia pri prezentáciách dvoch základných škôl. A keďže separovaný zber súvisí so životným prostredím, nemôžu chýbať súťaže „Les v meste“ a prezentácia projektu Zelená stromom.

K deťom neodmysliteľne patrí pohyb, preto sú pripravené aj športové súťaže – florbal, streetball, výstupy na vežu, motokárové súťaže a ukážky mladých modelárov. Chýbať nebude nafukovacia  žirafa, balóny, pieskoviská pre najmenších, „pohyblivé koníky“ a jazda na koni.

O 14.00 hod. odštartuje už XXIII. ročník Večerného behu mestom Spišská Nová Ves a o 18.15 hod. Majstrovstvá Slovenska v polmaratóne in-line korčuľovaní.

Podujatie o 18.30 hod. zavŕši vystúpenie spišskonovoveskej skupiny Smola a hrušky.

V sobotu 8. júna sa v Športovej hale uskutoční športovo-hudobné podujatie BasketMusic Fest 2013 spojené s vystúpením hudobných hostí N2H a Dominiky Mirgovej. Návštevníci tu budú mať vstup zadarmo. Turnaj ponúkne napínavé zápasy v troch kategóriách a spestrením budú sprievodné súťaže.

Zatiaľ čo Dominika vystúpi ako hudobný hosť, tak Spoko z kapely Smola a Hrušky si aj tento rok oblečie dres a bude bojovať pod košom. Keďže kapela nedávno ukončila česko-slovenské turné Topfest Best of tour 2013 a má za sebou už aj prvé fantastické vystúpenia pod holým nebom takéto športové aktivity jednoznačne víta: „Túto akciu organizujeme v spolupráci s jej zakladateľmi a taktiež s výraznou podporou mesta Spišská Nová Ves. Sme radi, že sa to dostalo do tejto podoby a že to má dobré ohlasy u partnerov aj divákov. Hrávam basketbal viac ako 20 rokov a je to moja srdcová záležitosť. Verím, že aj tento rok si náš tím udrží pozíciu obávaného súpera,“ smeje sa frontman kapely Smola a Hrušky. „Streetballové turnaje majú svoje špecifické čaro a v spojení s hudbou sa nám darí vytvoriť ideálny priestor pre športové, ale aj kultúrne vyžitie pre všetky generácie. Teším sa na moju kolegyňu Dominiku, tanečné vystúpenia a Dj-ov, ktorí sa už každoročne starajú o pestrú dávku hudby počas celého festivalu. Tento ročník máme opäť potvrdených hráčov, ktorí hrajú v slovenskej reprezentácii či extra ligistov, takže sa tešíme nielen na kvalitné súboje, ale aj oku lahodiace exhibície.“

 

Eko-projekt „Zelená stromom.sk“
Ide o verejnoprospešný projekt, ktorý sa realizuje s podporou mesta Spišská Nová Ves a obce Smižany, a ktorý má slúžiť na posilnenie ekológie, rozšírenie a obnovu zelene a skrášlenie okolia, v ktorom žijeme.
V rámci podpory tohto „zeleného“ projektu sa dá kúpiť veľký strom do mesta/obce (výsadba stromu + starostlivosť o neho + certifikát s jeho GPS pozíciou + valúnik šťastia s energiou stromu sú už zahrnuté v cene stromu). Stromy sa môžu vysádzať buď na súkromnom pozemku podporovateľa projektu alebo sa jeho strom vysadí na lokalite, ktorá je schválená mestom SNV a po odbornej stránke zhodnotená krajinným architektom.
Projekt je možné podporiť aj kúpou balkónového stromčeka a ako ďalšie produkty, ktoré slúžia na jeho podporu, sú vtáčie búdky a chrobáčie hotely, rovnako aj detské maľby, ktoré sa formou bannerov budú umiestňovať na staré ploty a skrášľovať ich.
Projekt sa rovnako stále rozrastá o nových podporovateľov a priateľov. Spolu so základnými a strednými školami chystáme výrobu a distribúciu vtáčích búdok, chrobačích hotelov a detských malieb.
Každý, kto by mal záujem dozvedieť sa niečo viac o tomto „zelenom“ projekte, môže navštíviť náš stánok na podujatí Mesto plné detí, kde študenti Gymnázia Školská 7 radi odpovedia na všetky otázky. Rovnako tu bude možnosť vidieť aj ukážky prác SOŠ drevárskej alebo si pozrieť stromčeky, vtáčie búdky či chrobáčie hotely.

Je dobré separovať
Propagačno-osvetové podujatie zamerané na triedenie odpadu sa uskutoční v rámci podporeného projektu „Regionálne centrum zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov Spišská Nová Ves“ z Operačného  programu Životné prostredie.

Krátkodobá celková uzávierka cestných komunikácií
7. júna v čase od 00.00 do 21.00 hod. bude Radničné námestie - cestné komunikácie Letná a Zimná ulica uzatvorené pre všetku dopravu. Obchádzky budú vyznačené prenosným dopravným značením. Organizátori žiadajú vodičov o trpezlivosť  a ohľaduplnosť.

Plagát vo formáte PDF >>>

 

 

Text:
Edita Sýkorová – PR mesta Spišská Nová Ves
                         053/4176 622, 0915 695 453, edita.sykorova(at)mestosnv.sk

Kontakt:
Ing. Andrea Jančíková – vedúca kancelárie primátora
                                    053/4176 613, 0907 944 284, andrea.jancikova(at)mestosnv.sk