Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

17. 07. 2013 10:21

58. Spišský trh

Od: Edita Sýkorová

Spišská Nová Ves sa od 18. do 21. júla stane dejiskom už 58. ročníka tradičného Spišského trhu. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok o 18.30 hod. Pre návštevníkov je pripravených niekoľko noviniek.

Spišský trh sa v Spišskej Novej Vsi usporadúva už vyše polstoročie. Tento rok sa bude konať už jeho 58. ročník. Na toto vychýrené 4-dňové podujatie plné zábavy každoročne prichádzajú desaťtisíce návštevníkov z celého Slovenska i zahraničia. Spišského trhu sa každoročne zúčastňujú aj delegácie z partnerských miest. Tento rok pozvanie mesta prijali hostia z Nitry (Slovensko), Havlíčkovho Brodu (Česko), Clausthal-Zellerfeldu (Nemecko), L’Aiglu (Francúzsko), Grójca (Poľsko) a Kisújszállászu (Maďarsko). Zúčastnia sa ho i hostia z Naftalanu (Azerbajdžan) a Nadlaku (Rumunsko).

V stánkoch rozmiestnených na celom námestí bude svoj tovar ponúkať okolo 500 predajcov. Trhovú atmosféru dotvárajú aj stánky s občerstvením s rôznymi špecialitami s kapacitou 2 500 miest na sedenie. Ponuka sa tento rok rozšíri aj o slovenské špeciality Salaša u Franka. Premiéru bude mať aj spišské pivo Buchvald vyrábané v rekreačnom stredisku Porač Park relax & sport centrum vyrábané podľa starého pivovarského zákona o čistote piva (Reinheitsgebot z roku 1516). Jeho ochutnávka bude prebiehať pri hlavnom pódiu. Výťažok z nej bude venovaný detskému folklórnemu súboru Ihrík zo Sp. Novej Vsi.

Okrem širokej ponuky nákupných možností je pre návštevníkov pripravený aj bohatý kultúrny program do skorých ranných hodín a množstvo atrakcií pre deti i dospelých. Tento ročník Spišského trhu sa bude niesť vo folklórnom duchu. V rámci neho sa uskutoční aj 7. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Slovákov žijúcich v zahraničí Slováci Slovákom 2013. Jeho organizátorom je Neinvestičný fond Slováci Slovákom. V rámci programu vystúpi 8 folklórnych súborov, z toho štyri súbory zo zahraničia (zahraniční Slováci z rumunského Nadlaku, ukrajinskej obce Turie Remety, srbského Báčskeho Petrovca, predstaví sa aj detský folklórny súbor z Bieloruska).

Počas konania Spišského trhu sa v piatok o 15.30 hod. uskutoční i slávnostné odhalenie reštaurovaných originálov sôch evanjelistov v tunajšom Evanjelickom kostole. Tieto sochy boli v minulosti umiestnené na priečelí cintorína. Vzhľadom k ich rozsiahlemu poškodeniu však musia byť umiestnené v interiéri. Na ich pôvodnom mieste sú preto dnes ich kópie.

Sprievodným podujatím je 46. ročník Spišských výstavných trhov – SPIŠ EXPO 2013, ktorý odštartuje vo štvrtok 18. júla o 10.00 hod. v priestoroch Zimného štadióna. „Návštevníci si budú môcť zároveň na Leteckej ul. č. 35 pozrieť v Baumarkete stavebné materiály a nábytok na Ulici J. Fabiniho č. 23. Tento rok sme predĺžili otváracie hodiny do 19.00 hod., keďže celé mesto bude v tom čase žiť trhovou atmosférou,“ informovala riaditeľka SVT Ing. arch. Mária Kleinová.

Táto celoslovenská kontraktačno-predajná výstava bývania patrí medzi najväčšie v celom regióne. Každoročne sa jej okrem domácich vystavovateľov zúčastňujú aj vystavovatelia zo susedných krajín - Českej republiky, Poľska či Maďarska. Počas štyroch dní tak majú návštevníci možnosť vidieť bohatú ponuku výrobkov a služieb desiatok firiem.

Výstava je rozdelená do piatich sekcií. Dominovať bude i tento rok téma Postav dom, ktorej sa zúčastní spolu 34 firiem zameraných na stavebníctvo, stavebné materiály, stroje a technológie. Ďalšou tematikou je Domov a vkus, kde bude 14 firiem ponúkať nábytok, bytový textil, nábytkové a interiérové doplnky. Určite nejednu ženu poteší sekcia Domov a žena, ktorú bude zastupovať 20 firiem ponúkajúcich textil, odevy, obuv, kozmetika a doplnky. „Návštevníci budú môcť vo vestibule zakúpiť a ochutnať rôzne talianske a maďarské špeciality a rôzne výrobky potravinárskeho charakteru,“ doplnila ďalej Ing. arch. M. Kleinová. V exteriéri bude v rámci tematiky Dvor a záhrada 6 firiem prezentovať trendy v záhradnej architektúre a doplnkoch s ponukou okrasných rastlín, sadovníckeho materiálu a hobby. Mužov určite zaujme väčší sortiment automobilov na tradičnom spišskom autosalóne Auto-paráda, ktoré budú môcť vidieť v exteriéri aj interiéri.

Výstava je tento rok doplnená aj o Stavebné fórum. V rámci neho budú od 18. júla od 11.00 hod. prebiehať rôzne prednášky pre odbornú verejnosť týkajúce sa noviniek na stavebnom trhu.

 

Ďalšie kultúrne akcie prebiehajúce v meste sú:
Dom Matice slovenskej
21. 7. 2013 o 19.00 hod.

Divadlo Kontra: Marek Koterski: NENÁVIDÍM
Šibeničný humor, ostrá satira a výstižná kritika našej slovenskej každodennosti.

SPIŠSKÉ OSVETOVÉ STREDISKO, Zimná 47
Pondelok – piatok 7.30 - 16.00 hod.
ŽIVÉ POSOLSTVO VIEROZVESTCOV
Regionálna výstava prác žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl a amatérov výtvarníkov pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

MÚZEUM SPIŠA, Letná 50
EXPOZÍCIA PRÍRODY A HISTÓRIE SPIŠA
440 živočíchov, rastlín, minerálov a hornín, 1 500 motýľov, 106 ks skamenelín živočíchov a rastlín, ktoré dokumentujú vývoj prírody v dávnych geologických dobách.

ZVONY, ZVONICE A ZVONENIE NA SPIŠI V MINULOSTI
Výstava pri príležitosti 500. výročia úmrtia Jána Wagnera, posledného majstra kovolejárne založenej Majstrom Konrádom v Sp. Novej Vsi.

ZVONY, ZVONCE, ZVONČEKY
Výstava realizovaná v spolupráci so Slovenským technickým múzeom v Košiciach.

GALÉRIA UMELCOV SPIŠA, Zimná 46
SACRAL ELEMENTUM
Projekt k 1150. výročiu príchodu solúnskych vierozvestcov.

IKONY
Originálne historické ikony zo zbierok Zemplínskeho múzea v dialógu so súčasnou tvorbou.

SACRAL ELEMENTUM II
Sakrálne vo výtvarnom umení s dôrazom na súčasné umenie z východného Slovenska.

SLOVENSKÉ TECHNICKÉ MÚZEUM, Multifunkčné energetické a banícke centrum, Nábrežie Hornádu 14
Utorok - sobota: 9.00 - 15.00 hod.
VYSUNUTÁ EXPOZÍCIA: HISTÓRIA BANÍCTVA NA SPIŠI

JOHANNES GUTENBERG a KNÍHTLAČIARNE NA SPIŠI
Zakladateľ kníhtlačiarenskeho umenia ... a staršie tlače vo fondoch Slovenského technického múzea.