Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

28. 01. 2014 14:54

Zahraniční študenti na výmennom pobyte v Spišskej Novej Vsi

Od: Edita Sýkorová, foto: autorka

Primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD., v pondelok 27. januára 2014 privítal v zasadačke Radnice troch zahraničných študentov, ktorí sú v našom meste na výmennom pobyte prostredníctvom Rotary klubu Spišská Nová Ves.


Rotary klub Spišská Nová Ves má už 16 rokov a presne taký dlhý čas trvá aj sprostredkovávanie výmeny študentov. „Za celé toto obdobie klub sprostredkoval výmenu 70 slovenských študentov do zahraničia. Tento rok máme päť študentov zo Spišskej Novej Vsi a okolia v zahraničí (Japonsko, Mexiko, Kanada, USA) a troch zase máme v Spišskej Novej Vsi zo zahraničia,“ upresnil Ing. František Kornaj, podpredseda PR pre SR Rotary International, Dištrikt 2240.

Vyskúšať si štúdium a predovšetkým spoznať našu krajinu a kultúru tak prišli Alanna Pissinati z Brazílie, Fátima Sánchez z Argentíny a Thomas Newman z amerického štátu Tennessee. V prvom polroku sa im podarilo dosiahnuť vynikajúce výsledky zo slovenského jazyka. „Všetci traja skončili v prvej tretine hodnotenia testov a mali nad 70 percent bodov zo všetkých zahraničných študentov, ktorí sú na Slovensku prostredníctvom Rotary International Dištrikt 2240. Sú to vynikajúce výsledky. Zásluhy na tom majú dočasní náhradní rodičia, u ktorých bývajú, samozrejme ich učitelia na gymnáziách a v neposlednom rade aj priatelia, s ktorými sú v triede, či  každotýždenné stretnutia na Rotary klube s jeho  členmi,“ informoval ďalej Ing. F. Kornaj.

Rotary klub okrem týchto študentských výmenných pobytov, ktoré trvajú celý školský rok, organizuje okrem benefičnej činnosti aj rôzne ďalšie výmeny. „Pre mladých ľudí od 15-tich rokov organizujeme počas letných prázdnin krátkodobé výmeny, ktoré trvajú jeden, dva týždne, alebo rodinné výmeny maximálne na dva mesiace. Tie robíme aj v rámci Európy. Ďalej sú to aj výmeny ľudí z praxe po ukončení vysokých škôl. Napríklad nedávno bola skupina novinárov na Floride, ktorí o tomto pobyte pripravujú dokumentárny film a naopak v máji k nám zasa príde na výmenu skupina amerických novinárov,“ doplnil na záver Ing. F. Kornaj.