Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

27. 05. 2014 14:04

Slávnostné otvorenie Richtárovho dvora

Od: Edita Sýkorová, foto: autorka

Spišskonovoveský „richtár“ Ján Volný 22. mája odobril podávanie kávy, piva, vína, pálenky a pekárskych výrobkov v novej mestskej kaviarni Richtárov dvor, ktorá bola následne slávnostne otvorená.


Nová kaviareň sa nachádza v centre mesta na Letnej ulici vo vynovených priestoroch bývalého kníhkupectva. „Nemali sme predstavu, aký to bude výsledok, keď sa pustíme do rekonštrukcie takéhoto priestoru. Samozrejme, postupné práce, ktoré sme tu vykonali, nám to odhaľovali. Majstri a umelci z neho dokázali  vytiahnuť detail, ktorý tu je na každom kroku cítiť,“ informoval v tejto súvislosti jeden z prevádzkovateľov Marcel Franko.

Keďže uvedený historický objekt je národnou kultúrnou pamiatkou, pri rekonštrukčných prácach sa majitelia kaviarne snažili zachovať všetko, čo sa dalo. Vo vstupnej miestnosti tak napríklad púta pozornosť pôvodný strop zo 16. storočia. S historickými priestormi kaviarne korešponduje aj jej vybavenie a rovnako tiež samotný názov. „Richtárov dvor má byť hospodárstvo, keďže tento dom je národnou kultúrnou pamiatkou a má ešte ďalšie priestory, ktoré by sme chceli v ďalších etapách sprístupňovať mešťanom,“ uviedol ďalej M. Franko.

Víziou majiteľov novej mestskej kaviarne bolo vytvoriť tradičné miesto, kam by sa ľudia radi vracali. „Má to byť miesto, ktoré zbližuje. Máme ešte pripravené veľa zaujímavého pre návštevníkov, pribúdať budú aj služby. Budeme sa snažiť, aby sa tu ľudia dobre cítili,“ dodal na záver M. Franko. A keďže má ísť o tradičné miesto, aj jej slávnostné otvorenie prebiehalo v duchu tradícií. Ako bolo v minulosti zvykom spišskonovoveský „richtár“ Ján Volný tu v rámci otvorenia odobril podávanie kávy, piva, vína, pálenky a pekárskych výrobkov aj s doprovodom gardy v podaní členov Skupiny historického šermu Jago. Majiteľom kaviarne priniesol aj dar – zmenšeninu pamätníka Pocta Majstrovi Konrádovi so želaním, aby bola nielen miestom, ktoré zbližuje, ale aj miestom, kde si môžu ľudia niečo zaželať.