Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

30. 05. 2014 15:20

Destinácie na Spiši budujú partnerstvo

2. júna 2014 o 13.00 hod. v zasadacej miestnosti Radnice v Spišskej Novej Vsi zástupcovia Oblastnej organizácie cestovného ruchu SPIŠ a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj podpíšu zmluvu o spolupráci pre podporu rozvoja turizmu v destináciách, v ktorých obe organizácie destinačného manažmentu pôsobia.

Obe organizácie reprezentujú hlavy významných obcí Spiša, na zmluve nechýba podpis primátora Spišskej Novej Vsi, Jána Volného, ako predsedu predstavenstva OOCR SPIŠ a starostky Stratenej, Eriky Oravcovej, ako predsedníčky predstavenstva OOCR Slovenský raj.

Dve významné organizácie na podporu rozvoja turistického ruchu urobili prvý krok k tomu, aby sa turizmus na Spiši dostal na lepšiu úroveň:

Oblastná organizácia cestovného ruchu SPIŠ - OOCR SPIŠ (www.spis-region.sk) bola založená  v roku 2012 a má v súčasnosti 20 členov samosprávy a podnikateľské subjekty. Pôsobí a svoje činnosti smeruje do územia Južného Spiša. Kľúčové aktivity a podujatia sú zamerané na rozvoj turistiky, najmä cykloturistiky po jedinečnej spišskej krajine, budovanie komplexnej siete trás cykloturistického Spiša (prvá cykloturistická mapa, prvý cyklosprievodca, už II. ročník extrémnych cyklistických pretekov „Spišských 333 extréme“, značenie nových cykloturistických trás, nové cykloturistické okruhy). V minulom roku sa OOCR SPIŠ zamerala aj na propagáciu Spiša ako zaujímavej zimnej destinácie (prvá zimná mapa s ponukou aktivít v zime, SKI BUS prepájajúci zimné lyžiarske strediská).

Cieľom OOCR SPIŠ je „Vytvoriť z historického Spiša a jeho prírodných a kultúrnych hodnôt v spolupráci s ďalšími OOCR na jeho území celosvetovo významnú a navštevovanú turistickú destináciu“.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj (www.vraji.sk) bola rovnako založená  v roku 2012 ako súčasť realizácie  projektu Švajčiarsko – slovenskej spolupráce a má v súčasnosti 31 členov samospráv a podnikateľských subjektov. Pôsobí a svoje činnosti smeruje do územia Slovenského raja – dolného (južného) Spiša, ale i Gemera a časti Horehronia. Aktivity a podujatia sú zamerané na rozvoj turistiky a cykloturistiky v Národnom parku Slovenský raj, tvorbu produktov charakteristických pre Slovenský raj, vypracovanie propagačných materiálov, ako napr. turistického sprievodcu Slovenským rajom tak v letnej, ale i zimnej verzii, na organizovanie podujatí ako „Pešo v raji“ či  „Na Bicykli v raji“ a ďalšie.

 

Turistika, cykloturistika a ďalšie produkty pre turistu a návštevníka „nepoznajú“ umelé hranice medzi katastrami, administratívnymi hranicami okresov či krajov, ani hranice pôsobenia OOCR-iek.

Preto sa obe OOCR - SPIŠ a Slovenský raj dohodli na budovaní partnerstva v prospech rozvoja cestovného ruchu v regióne Spiša a v území Slovenského raja. Partnerská zmluva je vzájomne záväzným dokumentom, ktorým sa vybrané aktivity oboch organizácií dopĺňajú  a spájajú. Témami   a konkrétnymi aktivitami budú najmä v oblasti aktívneho turizmu, spoločný marketing a propagácia, tvorba produktov a služieb (turistika, cykloturistika, lyžovanie...), príprava turistickej karty, prepojenie webportálov, spoločné organizovanie akcií s regionálnym a nadregionálnym významom a ďalšie.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Kontakty:

Oblastná organizácia cestovného ruchu Spiš, Ing. Zuzana Záborská, výkonná riaditeľka, Tel.: +421 917 636 220, e-mail: info(at)spis-region.sk; riaditel(at)spis-region.sk, www.spis-region.sk

Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj, Ing. Ján Deneš, výkonný riaditeľ, Tel.: +421 903 619 194, e-mail: riaditel@vraji.sk, www.vraji.sk