Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

06. 05. 2014 16:20

Čardáš dupkaný dnes roztancoval Spišskú Novú Ves

Od: Edita Sýkorová, foto: Ing. Miroslav Dibák

Pri príležitosti Dňa Európy a 10. výročia vstupu Slovenskej republiky do EÚ sa dnes v Spišskej Novej Vsi konalo podujatie tancujSNV.eu. V rámci neho sa nám spolu s mestom Prievidza a Zvolen podarilo prekonať slovenský rekord v hromadnom tancovaní čardáša dupkaného. Ten roztancoval v centre Spišskej Novej Vsi takmer 2 200 ľudí, čo bolo najviac zo zúčastnených miest.


Do pokusu o zápis do Knihy slovenských rekordov v hromadnom tancovaní čardáša dupkaného sa dnes v Spišskej Novej Vsi zapojilo všetkých osem základných škôl spolu s Cirkevným gymnáziom Š. Mišíka, Gymnáziom na Školskej ulici a Mestskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku v Sp. Novej Vsi. Najmladšou účastníčkou bolo 6-ročné dievčatko a najstaršou 77-ročná obyvateľka nášho mesta. Pridať sa k nim mohla aj široká verejnosť. Tancovalo sa aj v meste Prievidza a Zvolen. Celkový počet účastníkov sa v Spišskej Novej Vsi vyšplhal na 2 192 ľudí, čo bolo najviac zo spomínaných miest. Slovenský rekord sa nakoniec podarilo prekonať, keď čardáš dupkaný dohromady vo všetkých troch zúčastnených mestách tancovalo 4 514 ľudí.

Hlavným organizátorom podujatia je Obchodná akadémia v Prievidzi pod názvom tancujPD.eu, ktorá po vytvorení slovenského rekordu v roku 2012 v kalamajke a v roku 2013 v mazúrke, prišla tento rok s čardášom dupkaným. Základná škola na Komenského ulici v Spišskej Novej Vsi prijala jej pozvanie a rozhodla sa zorganizovať toto podujatie aj v našom meste pod názvom tancujSNV.eu. „Myslím si, že nie je krajší spôsob ako tancom osláviť 10. výročie nášho vstupu do EÚ. Na každej správnej oslave by tanec nemal chýbať a čardáš dupkaný je určite to pravé orechové,“ informovala v tejto súvislosti Andrea Balúchová zo Základnej školy na Komenského ulici.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný, riaditeľ Základnej školy na Komenského ulici v Sp. Novej Vsi Peter Kresťanko, CVČ Adam a Klubová rada TSV. Akciu finančne podporilo Mesto Spišská Nová Ves.


Viac fotografií nájdete TU >>>

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Informácie:
Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora, t. č. 41 76 613, 0907 944 284, andrea.jancikova(at)mestosnv.sk