Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

25. 08. 2014 14:46

Nový školský rok v spišskonovoveských školách

Od: Edita Sýkorová

Po skončení letných prázdnin sa opäť blíži začiatok nového školského roka. Po významnej obnove základných škôl v hodnote 6,3 mil. eur prišli na rad materské školy. Doteraz bolo do ich rekonštrukcie investovaných 720 tis. eur. Nový školský rok prinesie aj novinku v podobe národného projektu PRINED – PRojekt INkluzívnej EDukácie v piatich základných školách.


V novom školskom roku je zapísaných 1 160 detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Tie prechádzajú v tomto období nezanedbateľnou obnovou. V tejto súvislosti mestské zastupiteľstvo v júni minulého roku schválilo čerpanie úveru vo výške 700 tis. eur na grantový projekt Munseff, ktorý rieši zníženie energetickej náročnosti budov. V rámci neho boli v prvej fáze podľa energetického auditu zrekonštruované dve najväčšie materské školy, a to na Stolárskej ulici a Ul. P. Jilemnického. V nich bola zrealizovaná výmena okien, zateplenie obvodového plášťa a hydraulické vyregulovanie vykurovacej sústavy. „Verejným obstarávaním sa nám podarilo vysúťažiť také ceny, že sme do obnovy mohli zaradiť aj ďalšie materské školy. Premenou teda prechádzajú aj materské školy na Ulici J. Hanulu (foto), na Slovenskej a Gorazdovej ulici,“ vysvetlila riaditeľka Správy školských zariadení Ing. Markéta Ďuríková. Finančný objem uvedených prác predstavuje suma cca 400 tis. eur.

Plánované bolo aj zateplenie MŠ na Rybničnej ulici v Novoveskej Hute. Mesto Sp. Nová Ves z vlastných finančných zdrojov realizovalo odvodnenie budovy. Ukázalo sa však, že je potrebná technologická prestávka, aby budova preschla. „Tým, že v tomto roku ušetríme finančné prostriedky nútenou prestávkou v MŠ v Rybničnej ulici, pripravujeme ešte výmenu okien na ďalších materských školách,“ informovala v tejto súvislosti Ing. M. Ďuríková.

Okrem všetkých spomínaných prác z vlastných finančných zdrojov prechádza generálnou obnovou fasády a oplotenia aj MŠ na Hviezdoslavovej ulici. V na Lipovej ulici sa realizuje prestavba nevyužívaného priestoru bývalej práčovne na peknú jedáleň pre deti.

V novom školskom roku zasadne do školských lavíc spolu približne 3 600 žiakov, z toho 455 prvákov, v siedmich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Spišská Nová Ves, ktoré v minulosti prešli rozsiahlou rekonštrukciou. „Základné školy mesta prešli významnou obnovou v rokoch 2009 – 2012. V rokoch 2013 a 2014 dokončujeme výmenu okien v ZŠ Hutnícka v celkovej hodnote 174 tis. eur, ktorá je financovaná zo štátneho rozpočtu. Z vlastných príjmov škôl sa realizovali menšie investície, a to v ZŠ Ing. O. Kožucha výmena vzduchotechniky v sume 20 tis. eur, ďalej v ZŠ Z. Nejedlého rekonštrukcia sociálnych zariadení a šatní pri telocvični v sume 20 tis. eur, v ZŠ Levočská modernizácia školskej jedálne v čiastke do 2 tis. eur a pod.,“ informovala vedúca školského úradu PhDr. Ľubica Šefčíková.

Mesto plánuje investovať aj do zateplenia ZŠ Lipová a ZŠ Hutnícka ešte v tomto roku a tiež do výstavby športového areálu v ZŠ Ing. O. Kožucha. „Po týchto investíciách budú mať všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta kompletne vymenené okná, zateplené budovy, zmodernizovaný interiér a každá škola bude mať aspoň jedno kvalitné športovisko,“ informoval primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD.

Začiatkom letných prázdnin začala tiež rekonštrukcia Základnej školy sv. Cyrila a Metoda, ktorej zriaďovateľom je Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo Spišské Podhradie. Tej predchádzalo okrem samotnej prípravy projektu aj vysporiadanie danej nehnuteľnosti. Mesto Spišská Nová Ves ešte v roku 2009 odpredalo budovu školy Rímskokatolíckej cirkvi za symbolickú 1 Sk. V tomto roku na júlovom zasadnutí mestského zastupiteľstva bola schválená zámena pozemku tvoriaceho školský dvor v prospech Rímskokatolíckej cirkvi za pozemok cirkvi nachádzajúci sa na Radničnom námestí, ktorý tvorí časť priestranstva pri Pamätníku oslobodenia.

V rámci jednotlivých prác je plánovaná výstavba kotolne, výmena okien a vonkajších vstupných dverí, zateplenie obvodového plášťa, nadstavba ďalšieho poschodia, vonkajšie požiarne schodište a riešenie vnútornej požiarnej ochrany a tiež úprava sociálnych zariadení pre imobilných občanov. „Na novom podlaží by malo vzniknúť ďalších sedem učební, pričom pôjde hlavne o odborné učebne, a to informatiky, chemické laboratóriá a taktiež miestnosti pre školský klub detí a školskú knižnicu,“ informoval riaditeľ školy Mgr. Ján Orinin. Zároveň vysoko ocenil zásluhu primátora mesta PhDr. Jána Volného, PhD., pri presadzovaní projektu rekonštrukcie cirkevnej základnej školy.

Predpokladaný termín ukončenia rekonštrukcie je do 30. júna 2015. „Doba trvania zohľadňuje aj pozastavenie realizácie projektu v celkovom trvaní 408 dní,“ vysvetlil ďalej Mgr. J. Orinin. Maximálna výška celkových investičných výdavkov predstavuje suma 899 065,38 eur, pričom oprávnené výdavky predstavujú 797 300,71 eur. Z uvedenej sumy 95 % bude financovaných z eurofondov.

Ďalej od nového školského roka v piatich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa začne realizovať národný projekt PRINED – PRojekt INkluzívnej EDukácie. Ten by mal priniesť zvýšenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu detí z málo podnetného prostredia a marginalizovaných skupín. V rámci neho sa deťom budú venovať kvalifikovaní pracovníci aj mimo vyučovacieho času, t. j. v popoludňajších hodinách okrem prípravy na vyučovanie budú môcť rozvíjať svoje záujmy, talent a nadanie. Na tento účel dostanú školy vybavenie v hodnote 10 tis. eur. „Vďaka projektu sa zvýši zamestnanosť, lebo školy prijmú 2 asistentov, sociálneho pedagóga, psychológa a logopéda. Činnosť týchto pracovníkov výrazným spôsobom prispeje ku kvalite poskytovaných služieb v školách v daných oblastiach a budú poskytované všetkým žiakom školy,“ zdôraznila PhDr. Ľ. Šefčíková.