Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

11. 11. 2014 15:53

Mladá myšlienka roka 2014

Od: Edita Gondová

Dnes prebiehalo vo veľkej zasadačke mestského úradu vyhodnotenie súťaže Mladá myšlienka roka 2014. Porotu najviac zaujal tím zo Strednej odbornej školy ekonomickej s projektom Lacné potraviny. Za svoj nápad získal 500 eur pre seba a zároveň 500 eur pre školu.

Súťaž Mladá myšlienka roka 2014 vyhlásilo Mesto Spišská Nová Ves 15. októbra pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa študentstva. Zapojiť sa do nej mohli študenti tretích a štvrtých ročníkov stredných škôl na území nášho mesta. Jej cieľom bolo podporiť kreativitu a zvýšiť mieru spoločenskej uvedomelosti mladých ľudí. „Súťaže sa zo všetkých ôsmich škôl prihlásila presná polovica, teda 4 školy. Úlohou študentov bolo vymyslieť projekt, ktorý by priniesol zlepšenie života v meste, nové myšlienky a nové videnie. Predsa len mladí ľudia sa na svet pozerajú inak,“ vysvetlila Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora.

Všetky predložené projekty hodnotila odborná porota, ktorú tvoril primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD., poslanec mestského zastupiteľstva Adnan Akram a prednostka mestského úradu Ing. Jela Bednárová. Pri hodnotení prihliadali na originálnosť a kreativitu, efektívnosť a ekonomickosť a rovnako tiež na profesionálnosť prezentácie projektu.

Ako prví svoj projekt Hraný film o Spišskej Novej Vsi predstavili študenti z Gymnázia na Javorovej ulici. „Film sme nazvali Pozri, ako sme vyrástli. Je to príbeh rozprávaný starou ženou, ktorá tu prežila celý život a spomína si na svoju mladosť, ako rástla ona, jej deti a vnúčatá spolu s mestom, ktoré sa za uplynulé roky zmenilo. Projekt môže byť atraktívny pre občanov ako prostriedok, ktorý zvýši ich kultúrnu a spoločenskú rozhľadenosť a motivuje ich pozerať na mesto inak. Taktiež môže osloviť aj turistov a potenciálnych investorov,“ priblížil študent uvedenej školy Martin Makara.

Ďalej sa predstavili študenti z Gymnázia na Školskej ulici s projektom, prostredníctvom ktorého chcú obohatiť o zeleň celé mesto. „Základnou úlohou projektu je, aby sme zazelenili náš dvor. Máme fotky z minulosti a chceli by sme dosiahnuť, aby takto vyzerala naša škola v budúcnosti,“ uviedla študentka spomínanej školy Silvia Majková.

Študenti z Technickej akadémie prezentovali projekt s názvom Fitpark. „Chceli by sme v meste vybudovať miesto, kde by sa stretli mladí aj starí, mohli si zacvičiť a vyplniť tak voľný čas. Hlavné je, že by to bolo zadarmo a pre všetky vekové kategórie,“ ozrejmila študentka Barbora Tripšanská.

Najviac však odbornú porotu zaujal projekt Lacné potraviny študentov Strednej odbornej školy ekonomickej. „Náš projekt sa zameral na predajňu potravín tesne pred dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti, pretože je medzi nimi značný rozdiel. Potraviny s dátumom minimálnej trvanlivosti sa dajú aj ďalej konzumovať. Napriek tomu to naša legislatíva nedovoľuje a veľa sa o tom rozpráva. Chcela by som, aby sa zrealizoval aj u nás na Slovensku, pretože v zahraničí takéto predajne fungujú. Projekt je určený na pomoc sociálne slabším a ľuďom, ktorí majú nižšie príjmy,“ predstavila víťazný projekt študentka SOŠ ekonomickej Jana Stanislavová. Víťazný tím získal hlavnú cenu, ktorou bola finančná odmena 500 eur pre tím a 500 eur pre samotnú školu.

Okrem toho sa študenti v rámci programu mohli dozvedieť informácie o funkcii poslanca, primátora a činnosti mestského úradu v rozhovore s predstaviteľmi mesta. Prednostka mestského úradu im v rámci interaktívnej prezentácie Naša Spišská Nová Ves priblížila projekty zrealizované na území mesta v rokoch 2011 – 2014. Prezentáciu nájdete aj na stránke mesta nasa.spisskanovaves.eu. Všetky zúčastnené školy si zároveň zasúťažili aj vo vedomostnom kvíze Poznáš svoje mesto, v ktorom bolo ich úlohou čo najrýchlejšie a hlavne správne odpovedať na otázky týkajúce sa Spišskej Novej Vsi. Tu sa najviac darilo študentom z Gymnázia na Javorovej ulici, ktorí získali sadu kníh pre svoju školu.