Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

15. 07. 2015 16:27

60. Spišský trh

Spišská Nová Ves sa 16. – 19. júla stane dejiskom jubilejného 60. ročníka Spišského trhu. Slávnostné otvorenie prebehne v piatok o 19.00 hod. na hlavnom pódiu. V bohatom programe vystúpi populárna česká skupina Olympic.

Tretí júlový víkend ožije centrum mesta typickou jarmočnou atmosférou. Konať sa tu bude jubilejný 60. ročník Spišského trhu. Pri tejto príležitosti je pre občanov mesta i návštevníkov pripravený kultúrny program, ktorý bude prebiehať na hlavnom pódiu. Najväčším lákadlom bude vystúpenie legendárnej českej rockovej skupiny Olympic. Okrem nej sa však predstaví aj množstvo iných hudobných skupín, ako napr. hudobno-dobrodružná kapela Mloci, The Colt či rôzne folklórne súbory zo Slovenska. Pripravené je tiež zábavné súťažné popoludnie so známymi moderátormi Marcelom a Juniorom.

Tento rok budú svoj tovar ponúkať predajcovia v približne 500 stánkoch rozmiestnených po celom námestí. Typickú trhovú atmosféru bude už tradične dotvárať aj okolo 30 stánkov s občerstvením s rôznymi špecialitami. Novinkou tohtoročného Spišského trhu je priestor pre domácich, ktorí prídu s atraktívnou ponukou vlastných výrobkov. Príležitosť využili Spiš market, MPC Cessi, Althan a Tauris. Pripravené sú aj súťaže, a to vo výrobe čo najzaujímavejšieho obrazu z cestovín a v jedení „Spišských hotdogov“, na ktorých výrobu budú použité spišské párky a rožky spomínaných výrobcov. Pri príležitosti konania jubilejného 60. ročníka trhu navyše MPC Cessi vyrobí chleby so „60-tkou“.

Spišský trh je veľmi populárny aj vďaka širokej ponuke rôznych zábavných atrakcií. Malí aj veľkí i priaznivci adrenalínu sa tento rok môžu tešiť na cca 50 kolotočov rôzneho druhu.

Na Spišský trh už tradične zavítajú i delegácie z našich partnerských miest. Pozvanie na podujatie prijali hostia z Nitry (Slovensko), Havlíčkovho Brodu (Česká republika), Clausthal-Zellerfeldu (Nemecko), L’Aiglu (Francúzsko), Kisújszállászu (Maďarsko) a poľských miest GrójecMyślenice. Okrem nich naše mesto navštívi tiež 21-členná delegácia z partnerského mesta Youngstown (USA), ktorá i tento rok prinesie so sebou finančný dar. Ten bude použitý na program Spišského trhu.

V súvislosti s konaním Spišského trhu upozorňujeme na úplné krátkodobé uzávierky cestných komunikácií na Letnej ulici od 15. júla v čase od 06.00 hod. do 19. júla v čase do 20.00 hod.; ďalej na Štefánikovom námestí, ulici Zimnej, Elektrárenskej a Školskej od 16. júla v čase od 04.00 hod. do 19. júla v čase do 20.00 hod. Počas uvedenej uzávierky miestnych komunikácií sa účastníci cestnej premávky budú riadiť aktuálnym dopravným značením. Presný popis obchádzok sa nachádza na stránke mesta www.spisskanovaves.eu.

 

Okrem Spišského trhu bude na Zimnom štadióne už tradične prebiehať 48. ročník Spišských výstavných trhov – Spiš Expo 2015. Svoje výrobky a služby na celkovej ploche 1 051 m2 bude ponúkať spolu 62 vystavovateľov, z toho 52 zo Slovenska. Zastúpenie tu však budú mať aj zahraničné firmy, a to 6 z Čiech a 4 z Maďarska.

Výstava bude už tradične rozdelená do piatich sekcií: Postav dom, Domov a vkus, Domov a žena, Dvor a záhrada a Auto-paráda. Pripravených je i niekoľko noviniek. Počas výstavy si návštevníci budú môcť vyskúšať vozítko Air Wheel. Pripravená je tiež konferencia a workshop na tému Architektúra Bývanie Dizajn 2015. Výstavu automobilov a motocyklov v rámci tradičného autosalónu tento rok doplnia i štvorkolky.

 

Ďalšie kultúrne akcie prebiehajúce v meste:

Dom Matice slovenskej, Zimná ul. 68
16. - 19. 7. 2015 od 9.00 hod.
20. VÝSTAVA KAKTUSOV, INÝCH SUKULENTOV A BONSAJOV
V tomto roku je spojená s oslavami 30. výročia vzniku Klubu kaktusárov Sp. Nová Ves. Počas výstavy zabezpečený predaj prebytkov a poradenská služba v oblasti pestovania rastlín. Vstupné dobrovoľné. Organizované s finančnou podporou Mesta Sp. Nová Ves.
Bližšie informácie o klube kaktusárov: http://kaktusy-ta3.webnode.sk, http://www.kaktusy.infosk.sk.

Galéria umelcov Spiša
17. 7. 2015 od 16.00 do 19.00 hod.
ŽENY ON LINE 3: AKRYLOVÁ ARABESKA, SYMBOLY SKUTOČNOSTI V ABSTRAKCII.
Účastníčky prvej tvorivej dielne si vytvoria originálnu akrylovú dekoratívnu maľbu. Účastníčky druhej tvorivej dielne si vytvoria zaujímavý obrázok kombináciou experimentálnej maľby a kresebného artefaktu. Vstupné: 2 €.

PIATA STRANA SVETA
Ojedinelý výstavný koncept baladickej krajiny v modernej slovenskej maľbe prezentovaný vybranými dielami 26 slovenských výtvarníkov v šiestich tematických celkoch.

ŠKOLA – ZÁKLAD ŽIVOTA?
Kurátorská sonda do zbierok Slovenského múzea dizajnu SCD, venovaná 17 tvorcom dizajnu s presahmi do úžitkového umenia, architektúry, fotografie a iných výtvarných druhov.

STÁLE EXPOZÍCIE:
TERRA GOTHICA
JOZEF HANULA
ZÁHRADA UMENIA

Futbalový štadión
19. 7. 2014 od 9.00 hod.
MEMORIÁL ALEXANDRA NAGYA
5. ročník futbalového turnaja bývalých hráčov.

Slovenské technické múzeum, Multifunkčné energeticko-banícke centrum, Nábrežie Hornádu 14
VYSUNUTÁ EXPOZÍCIA: HISTÓRIA BANÍCTVA NA SPIŠI

ZBIERKA NERASTOV JITKY BOHOVICOVEJ
Výstava reprezentujúca 515 kusov vzoriek zo Slovenska, Čiech a 23 krajín sveta.

SPOMIENKY NA DETSTVO
Hračky, s ktorými sa hrali starí rodičia zo zbierok Múzea v Kežmarku, Múzea Spiša v Sp. Novej Vsi, MARMON, s. r. o., Stará Ľubovňa a rod. Fedákovej.

Spišské osvetové stredisko
17. 7. 2015 o 16.30 hod.
HĽADANIE
Vernisáž autorskej výstavy enkaustiky Kataríny Butvinovej. Výstava potrvá do 31. 8. 2015. Vstup voľný.

 

Program Spišského trhu nájdete TU >>>

 

V Spišskej Novej Vsi 15. 7. 2015

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Text:
Edita Gondová, PR mesta Spišská Nová Ves, t. č. 41 76 622, 0915 695 453, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie:
Ing. Jela Bednárová, prednostka mestského úradu, t. č. 41 52 319, 0907 941 761, jela.bednarova(at)mestosnv.sk