Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

30. 03. 2016 11:26

Spišská Nová Ves má najkrajšiu knihu i kalendáre na Slovensku

Po piatich víťazstvách v súťaži Najkrajší kalendár Slovenska mesto získalo ďalšie ocenenia.
Tentokrát sa okrem najkrajšieho kalendára môže pochváliť aj najkrajšou knihou.

Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov organizuje súťaž o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku už deväť rokov súčasne s osvedčeným podujatím Najkrajšie kalendáre Slovenska. Každoročne tak oslovuje všetkých tvorcov a vydavateľov, ktorí prostredníctvom tohto súťažného a výstavného podujatia môžu propagovať svoje produkty.

Do súťaže sa mohli prihlásiť obrazové (fotografické), obrazovo-technické knihy, brožúry, prospekty, skladačky, leporelá, pexesá, ktoré vydali v posledných troch rokoch. Najkrajšie knihy o Slovensku budú vystavené spolu s najkrajšími kalendármi v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, potom budú putovať po vybraných mestách Slovenska, aby ich mohli obdivovať ľudia v rôznych kútoch našej republiky.

Spišskú Novú Ves budú reprezentovať v tomto roku až štyri diela. Tentokrát sa okrem najkrajšieho kalendára môžeme pochváliť aj najkrajšou knihou. V kategórii Knihy o mestách sa monografia Dejiny mesta Spišská Nová Ves umiestnila na 1. mieste. Publikáciu vydalo mesto v závere roka 2014 po niekoľkoročnej príprave. Pätnásť osobností pod vedením zostavovateľa doc. PhDr. Ivana Chalupeckého spracovalo bohatú históriu mesta. Texty sú doplnené grafickými prvkami – reprodukciami archívnych listín, fotografiami, mapami, plánmi, kresbami, tabuľkami a pod. Kniha má 632 strán, 722 fotografií, 2 614 poznámok, resumé v troch jazykových mutáciách  (anglická, nemecká, maďarská), hmotnosť 3 kg. Celkové výdavky na vydanie publikácie v náklade 3 000 ks boli 78 000 eur. Vydanie monografie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR (18 000 eur), Lesov mesta Spišská Nová Ves, s. r. o. (10 000 eur) a Youngstown Sister Cities (2 185 eur). Grafické spracovanie realizovala spoločnosť BSP magnetica. Tá istá spoločnosť je  autorom i grafického spracovania tohtoročného víťazného kalendára Jozef Hanula inak, ktoré mesto vydalo v spolupráci s Galériou umelcov Spiša. „Už druhý rok v spolupráci s mestom sme mali možnosť „prehrabať“ depozit a vybrať diela zo zbierok Galérie umelcov Spiša, ktoré priamo korešpondujú so Spišom. Kalendár kresieb Jozefa Hanulu na rok 2016 je pre nás unikátnou príležitosťou prezentovať diela, z ktorých sú mnohé deponované v skicároch mimo stálej expozície. Hanulovo majstrovstvo v kresbe je markantné: v kalendári dominujú aj jeho veľkoformátové štúdie aktov, ktoré patria k špičke tvorby z jeho tzv. mníchovského obdobia z konca 19. storočia. Priznám sa, že sme sa trochu pozastavili nad nosnou témou, ktorou sú mužské a ženské akty: spracovanie kalendára ma presvedčilo, že krása tela v harmónii s dokonalou kresbou je pastvou pre oči bez ohľadu na akúkoľvek prudérnosť, keďže umenie nás prenáša do iluzórnych svetov dokonalého fyzického i duševného sveta. Spomeniem, že Galéria umelcov Spiša spravuje vo svojich zbierkach 72 malieb, kresieb, skíc a štúdií, ktoré ilustrujú vývoj Hanulovej tvorby počas celého tvorivého obdobia, ďalších 265 položiek obsahuje archívny fond z autorovej pozostalosti s prevahou skíc a návrhov k nástenným maľbám: žeby na ďalší kalendár?“ uviedla Lucia Benická, riaditeľka Galéria umelcov Spiša. Spišská Nová Ves tak obhájila nepísaný titul „Mesto s najkrajším kalendárom“. Tento rok sme dokonca získali ocenenie v kategórii miest nielen za 1. miesto s kalendárom s kresbami Jozefa Hanulu, ale i za 3. miesto, na ktorom sa umiestnil kalendár s motívmi kresieb Emila Labaja. Grafické spracovanie tohto kalendára pripravila spoločnosť Progrup. Z dielne tejto spoločnosti je i víťazný kalendár Spišská Nová Ves v kategórii B9 Jednolistové kalendáre.

Informácie:
Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora mesta
Mestský úrad, Radničné námestie 7, 052 70, Spišská Nová Ves, t. č. 053/4176 613
E-mail: andrea.jancikova(at)mestosnv.sk